Akwarium

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Akwarium

Postprzez sik21 » 01 lut 2011 21:12

Witam kiedyś miałem muchołówki i rosiczki lecz je zlikwidowałem.
Teraz chce zacząć od nowa i mam akwaria do wykorzystania i zastanawiam się czy mógł bym je wykorzystać. Chciałbym mieć swoje roślinki w akwa i teraz mam pytania czy wstawić roślinki w doniczkach i akwa by służyło tylko za podstawkę czy mogę je zasypać torfem (wyjąc doniczki czy nie choć lepiej by pewnie było z doniczkami). Miałbym także możliwość doświetlania roślinek na początek może rosiczki i muchołówki więc one potrzebują doświetlania?? Zaznaczam ze mam sprzęt i tylko się marnuje więc mogę go wykorzystać. Czy przykryć akwa czymś czy normalnie bez przykrywania?
sik21

Re: Akwarium

Postprzez owadozer » 01 lut 2011 21:18

rosiczek i muchołówek nie trzeba hodować w terra, chyba że adelae, prolifere, schizandra, montane i tego typu rosiczki, ja na twoim miejscu wykorzystałbym je do hodowli dzbanków czy helek i wtedy by musiałoby być od góry przykryte jakąś folią czy czymś
mam rośliny na wymianę, w sprawie zainteresowania pisać na gg 25785204
owadozer

Postprzez sik21 » 01 lut 2011 22:30

ja mam zamiar zrobić coś chociaż troszkę przypominające naturalne środowisko więc leprze do tego by było akwa niż doniczka
jest jeżeli chciałbym doświetlać roślinki to na jakiej wysokości dać świetlówkę jaka barwę i ile wat
chciałbym zrobić w akwa spadek tak by był efekt głębi to wtedy rośliny niżej polozone by miały mokrzej to co lepiej niżej sadzić muchołówki czy rosiczki bo bardziej toleruj większe ilości wody?
sik21

Postprzez jan » 02 lut 2011 14:10

Stanowczo rosiczki, muchołówki musiałbyś posadzić wyżej, ale nie polecam sadzenia w torfie w akwarium roślin które zimują. Lepiej posadzić rośliny tropikalne (tak jak wskazano wyżej - rosiczki) i nie mieć z nimi większych problemów.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez sik21 » 02 lut 2011 19:46

jeżeli miał bym tłustosze i pływacze to w których partiach sadzić?
sik21

Postprzez szamanka » 02 lut 2011 20:16

Tłustosze możliwie wysoko, niezbyt lubią przelewanie, zwłaszcza meksykańskie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez sik21 » 17 lut 2011 17:16

Witam jakiej minimalnej wysokości muszą być doniczki dla rosiczek??
muszę dawać na sam dol keramzyt?? ewentualnie może być żwirek 2-4 mm??
czy ten żwirek mieszać z torfem?? czy dodać kulki styropianu?
czy te rodzaje rosiczek mogę trzymać razem w jednej doniczce?
Drosera capensis 'All Red'
Drosera capensis 'Albino'
Drosera capensis 'Typical'
Drosera nidiformis
Drosera tokaiensis
Drosera scorpioides
czy jeżeli miałbym tłustosza lub pływacza to tez mogę je razem trzymać?
sik21

Postprzez jan » 17 lut 2011 19:26

pływacze musisz posadzić możliwie blisko dna. rosiczki posadzić w środku wysokości, a tłustosze najwyżej. z pływaczy to raczej U.livida czy U.sandersonii albo im podobne.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Powrót do Terraria i sprzęt