Ala terrarim

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Ala terrarim

Postprzez Skuttter » 11 sie 2011 12:54

Witam

Jako że zostałem zmuszony do przeprowadzki pojawił się problem z oświetleniem roślinek. W nowym mieszkaniu do dyspozycji mam tylko okna zachodnie i północne, więc niezbędne doświetlanie. Wpadłem na pomysł wykorzystania jednej z gablot regału i zrobienia z niej "ala terrarium". Gablota wygląda tak:
Obrazek
A jej wymiary to:
szerokość - 96 cm
wysokość - 50 cm
głębokość - 28 cm

Chcę na górze zamontować świetlówki, a na dole dać jakąś kuwetę (lub coś w tym stylu) z keramzytem żeby podnieść wilgotność tak aby moja Prolifiera także mogła tam stanąć.
Pytanie czy takie coś ma szansę zdać egzamin? Ze względu na to że jestem totalnie zielony w kwestii doświetlania roślin prosiłbym o porady jaki zestaw oświetleniowy zakupić i co jeszcze dodać, żeby roślinki czuły się dobrze.

z góry dziękuję za wszystkie porady
Pozdrawiam
Skuttter
Skuttter

Re: Ala terrarim

Postprzez szamanka » 11 sie 2011 13:27

Zaimpregnować toto, bo sklejka od wysokiej wilgotności też może spuchnąć.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Ala terrarim

Postprzez Skuttter » 11 sie 2011 14:39

heh...głupio się przyznać, ale o tym nie pomyślałem :(
Dzięki za podpowiedź

-- 23 sie 2011 14:07 --

Mam takie pytanko.

Od dłuższego czasu szukałem jakiegoś oświetlenia do tego mojego "czegoś". Niestety w ogóle nie znam się na tym, więc szukałem jakichś konkretnych zestawów Znalazłem takie coś:
http://www.zoolight.pl/product-pol-312--85cm-2x39W-Zestaw-oswietleniowy.html.
Oczywiście do tego jakieś 2 specjalistyczne świetlówki.
Pytanie czy to się nada i czy 2X39W to nie będzie za dużo?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Skuttter

Powrót do Terraria i sprzęt