Albinosy

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Albinosy

Postprzez BlachaSk8 » 31 lip 2009 09:38

Witam!
Nabrało mnie na takie pytanie(może wydać się głupie ale mnie interesuję i może ktoś próbował tego :D!). Otóż na cpukforum natknąłem się na kilka tematów odnośnie roślin owadożernych albinosów. Przykłądowo:
http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=32464
http://www.dalkan.cz/MR/cephalotus/IMG_5103-kopie.jpg
http://www.dalkan.cz/MR/cephalotus/IMG_5108-kopie.jpg

I teraz pytanie do ogółu xD... Czy jeżeli w formie typowej dla rośliny pojawi się pułapka/liść albinistyczny i uda się daną roślinę rozmnożyć z tego liścia to potomstwo będzie albinistyczne ??
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Albinosy

Postprzez pegi2000 » 31 lip 2009 11:45

Darlingtonia jest wypłoniona bo rosła pod mchem("I found the plant under a cover of spaghnum"). Zachowała sie tak jak ziemniaki kiełkujace w piwnicy, gdzie nie ma swiatła. W takich warunkach roślina nie syntezuje chlorofilu, a zwiekszona zawartość karotenoidów w komórkach dodatkowo maskuje zielony kolor cholorofilu. Po wyciągnięci na słońce najprawdopodobniej roslina nabierze normalnych kolorów.
Jeżeli pojawi się liść albinotyczny to po oderwaniu go od rosliny macierzystej, bez możliwości wytwarzania pokarmu (brak cholorofilu) obumrze i nici z rozmnażania.
pegi2000

Postprzez szamanka » 31 lip 2009 11:51

Potomstwo jesli będzie albinistyczne to zdechnie z głodu. Jedyne co jest mozliwe to uzyskanie roślin z białymi plamami, czysto biała roślina nie ma chlorofilu więc nie jest w stanie fotosyntetyzować.

Taki albinizm u roślin może mieć różne podłoże i w zależności od tego można określać szanse.
Z tego co wiem ma to podłoże albo rozwojowe (białe, w miarę regularne plamy) lub wirusowe (plamy nieregularne).
Genetyczno-rozwojowe jest raczej stałe, natomiast wirusowe pojawia się i znika.

To coś wygląda jak wyrosłe w ciemności, to nie jest albinotyzm.
Ale tekst o maskowaniu tu czegokolwiek przez karotenoidy jest bzdurą.

To jest CEFALOTUS !
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez pegi2000 » 31 lip 2009 12:05

Pierwszy link to Darligtonia. I absolutnie nie twirdze , że jest albinosem.
wiem tez która roślina to cefalotus.
Może tak sprostuje sprawe karotenoidów. Chodziło mi tylko o to iż często jasnożółte zabarwienie roślin etiolowanych (wypłonionych) pochodzi od obecności w ich tkankach karotenoidów, które również maskują zieloną barwę protochlorofilidu.
pegi2000

Postprzez szamanka » 31 lip 2009 12:41

Ou, sorry, moj błąd ze nie otworzyłam wszystkich zdjęć.

Ale o maskowaniu karotenoidami nie ma mowy, ta żółtawa barwa pochodzi od protochlorofilidu, który jest własnie żółty, nie zielony.

To zdanie że to nie jest lisc albinotyczny było skierowane do BlachaSk8 bo zasugerowała tak w swoim poście.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez pegi2000 » 31 lip 2009 16:55

OKej :)
pozwól tylko, że dopowiem. tego nieszczęsnego maskowania nie wymysliłam sama. Tak to jestopisane w encyklopedii biologicznej. Ale przyjmuje , że encyklopedie mają tendencję do uogólniania.

pozdrawiam ^_^
pegi2000

Postprzez szamanka » 31 lip 2009 17:08

Specjalnie sprawdziałam w moich podrecznikach pisząc tamten post (studiuję biologię) i tam twierdzą że protochlorofilid jest żółty.
szamanka
Administratorka

Postprzez pegi2000 » 31 lip 2009 17:20

Wiem, ze studiujesz biologię ( pilnie czytuje forum :D), dlatego nie zamierzam sie upierać nie mając konkretnych kontrargumentów.
pegi2000

Powrót do Ogólnie