Moje pytanie dotyczy dwóch dzbanecznikow: Nepenthes albomarginata 'Penang, red striped' oraz Nepenthes ampullaria 'Brunei Red x Harlequin'. Mam te dzbaneczniki od maja. Niestety nie rosną- moja wina. Początkowo były w prowizorycznym terrarium i było im tam nawet dobrze (25- 27st C. i 80-92% wilgotności). Musiałam je przenieść do mini szklarni razem z moimi pozostałymi roślinami: jest tam za zimno- 20-21st C, i 80% wilgotności. Nie marnieją, ale też nie rosną- ledwo rozwijają się nowe liście. Zastanawiam się, czy jeśli by zamknąć je w foliowych torbach (ze zrobionymi dziurkami) i postawić w niedalekiej odległości od żarówki- czy temperatura by wzrosła?? czy skoczy tylko wilgotność??
Jeszcze coś- oba dzbaneczniki rosną w mieszance, zrobionej przeze mnie z gąbki florystycznej, styropianu i torfu (kwaśnego oczywiście, hollas) Mam jakiejś dziwne wrażenie, że korzenie duszą się w tym... nie lepiej by się im rosło w mchu sphagnum? Po paru miesiącach podlewania struktura podłoża jest tak zbita, że ciężko mówić o "przepuszczalności podłoża" torf stał się zbitą i dość twardą papką.