Amatorska Hodowla

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Amatorska Hodowla

Postprzez erhas » 11 lut 2009 21:30

Witam.
Jako, że jestem początkującym w tej dziedzinie uprzedzam z góry, proszę zwracać się do mnie możliwie jak najprostszym językiem.Ostatnio natknąłem się w internecie na temat o tych właśnie roślinach.Poczytałem troszkę, pooglądałem zdjęcia i złapałem bakcyla :D Po prostu nie umiem się napatrzeć i doczekać kiedy będę miał pierwszy okaz.Proszę mi powiedzieć jakie rośliny najlepsze na początek, dla żółtodziobów, żeby uprawa była możliwie najprostsza.Jestem w stanie w jakiś sposób poświęcić się tym roślinkom.Mam dość dużo wolnego czasu więc mogę się nimi w miarę zajmować :D Proszę podawać mi konkretne linki, aukcje lub strony na jakich mógłbym nabyć tą roślinkę.I co z nią zrobić jak przyjdzie :D Widziałem na paru aukcjach że często autorzy dołączają do roślinki poradnik.Bardzo fascynuje mnie dzbanecznik i muchołówka, czy nadały by się dla mnie? Dajcie propozycje jakiś fajnych gatunków. :D W miarę możliwości chcę rozszerzać hodowlę :D Powiedzcie czy kupować nasionka, sadzonki czy już młode kwiaty? Widziałem też na jakiejś stronie zestawik takich roślin ^^
Nie widziałem działu w którym mógłbym to napisać więc napisałem tutaj.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi z góry.
'Lepiej siedzieć cicho i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.'
erhas

Re: Amatorska Hodowla

Postprzez jan » 11 lut 2009 21:33

http://www.owadozery.pl/od-jakich-rosli ... -faq6.html - to tak na początek ;)
w przypadku tych rosiczek mozna zacząć od czegokolwiek. z roślinami jest jednak zawsze o wiele łatwiej niz z nasionami.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Kosiarz » 11 lut 2009 21:46

Z dzbaneczników to dzbanecznik Hookera, Krwisty, Rozdęty oraz Ventrata są stosunkowo łatwe w hodowli. Z tego co czytam, to wszczególności jeżeli zakupisz młode osobniki.
Co do mucholówek, to chyba każda z odmian prezentuje podobny poziom trudności w hodowli.
Jeżeli chcesz zaczynać od nasion, to imo tylko od tropikalnych rosiczek.
Ostatnio edytowano 12 lut 2009 21:06 przez Kosiarz, łącznie edytowano 1 raz
Pamiętaj, że kiedy wszystko idzie źle... to zawsze może być jeszcze gorzej.
Kosiarz

Postprzez erhas » 11 lut 2009 22:31

Właśnie a jakie rośliny zimują? I jak wykonywać ten proces? Acha, czyli najlepiej kupować młode osobniki tak ? Hmm..a ile mniej więcej trzymają się takie roślinki? :D

Acha a co myślicie o tych gatunkach? Bardzo mi się podobają : Rosiczka Drosera ALICIAE, Rosiczka Drosera SESSILIFOLIA ?
Acha i nasion jest 30 w sprzedaży za 9,99zł to wszystkie wsadzić?
Ostatnio edytowano 11 lut 2009 22:37 przez erhas, łącznie edytowano 1 raz
'Lepiej siedzieć cicho i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.'
erhas

Postprzez karoc26 » 11 lut 2009 22:33

Najlepsza bedzie rosiczka Capensis. Dzbanki se odpusc bo nawet mi trudno troche jest utrzymac, a jeszcze zeby dzbankowaly, to hohoho...
Wszystkie rosiczki tropikalne i subtropikalne najlepsze na poczatek.
Mucholowke tez jakas mozesz sobie wziasc spokojnie..

tu troche o zimowaniu:
http://flytrap.pl/content/view/34/68/
karoc26

Postprzez erhas » 11 lut 2009 22:43

Chciałbym narazie roślinki które nie zimują, jak trochę nabiorę doświadczenia to wtedy się tym zajmę.
Możecie podać nazwy takich roślin? rosiczki, muchołówki i inne..przepraszam, że jestem taki 'natrętny' ale kto pyta nie błądzi :D Pozdrawiam
erhas

Postprzez szamanka » 11 lut 2009 22:49

D. capensis, D. aliciae, D. spatulata, z dzbaneczników prosta i łatwodostępna jest Ventrata, myslę że z nią mógłbyś spróbować.

Zimują wszystkie muchołówki i kapturnice, rosiczki zimnolubne.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez erhas » 11 lut 2009 22:59

Acha to chyba się zdecyduję na te rosiczki co podała szamanka i Ventrate na razie...a powiedzcie mi rosiczki trzymać w normalnych doniczkach małych? z dzbaneczniki? Widziałem zdjęcie w kuli..Acha i czy przesadzać i co ile :)
Pozdrawiam
erhas

Postprzez szamanka » 11 lut 2009 23:07

W normalnych doniczkach, torf czysty, kwaśny jako podłoże, przesadzać nie musisz jak będziesz podlewał dobrą wodą (czyt. destylowana lubi demineralizowana) i posadzisz od razu w odpowiednio dużej doniczce.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Kosiarz » 12 lut 2009 00:01

Edit:karoca - piszemy poprawne nazwy,jak nie jestes pewien sprawdz

Panie karoca, aż specjalnie panu screena zrobiłem, żeby się lepiej utrwaliło. Poza tym, jak pewnie zauważyłeś - pisałem w większości wypadków polskie nazwy, więc na twoim miejscu tym bardziej zastanowiłbym się przed edycją takiego postu. ;]

Obrazek

Czy ten spis roślin może być wykładnikiem wiedzy... można by niekiedy pewnie dyskutować, ale nie wydaje mi się, aby ta nazwa miała być niepoprawna, tym bardziej że jest polska. B)

hepson napisał(a):[...] a dzbaneczniki? Widziałem zdjęcie w kuli [...] acha to chyba się zdecyduję na te rosiczki co podała szamanka i Ventrate na razie [...]

W tym wypadku - bez przesady, poza tym w ciągu kilku mies. i tak by ją przerósł.
Ostatnio edytowano 12 lut 2009 03:27 przez Kosiarz, łącznie edytowano 1 raz
Pamiętaj, że kiedy wszystko idzie źle... to zawsze może być jeszcze gorzej.
Kosiarz

Postprzez satariel » 12 lut 2009 02:23

karoca to nabijacz postów inaczej zwany , spamer....po prostu lama :) poprawia wszystkich a sam robi byk na byku hehe :D
satariel

Postprzez hddk » 12 lut 2009 02:45

No cóż... Z innego wątku:

owadożerka » 11 lut 2009 17:49
Dobrze by było. Torf dobrze działa na wzrost pływacza.

przez hddk » 11 lut 2009 21:26
Gwinty do żarówek są dwa, mały (E14) i duży (E27).

I teraz:

przez satariel » 12 lut 2009 00:26
ogólnie to są chyba 2 rodzaje gwintów takich standardowych.

jak masz dobry torf to opadnie w kilka godzin i warto by ba spodzie była ta warstwa torfu, bo pływacz odżywia się tym również.

karoca to nabijacz postów inaczej zwany , spamer....

1. Czemu to widzisz źdźbło w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz?
2. Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz.
3. EOT.
hddk

Postprzez satariel » 12 lut 2009 03:01

hddk powiem ci tyle że odpisałem na post z pierwszej podstrony tego posta i nie wiedziałem że jest już druga :) chcesz to mi nie wierz, a chcesz to wierz...ja postów nie nabijam. jestem na forum np. tyle co szamanka a mam postów 4 razy mniej :)
satariel

Postprzez karoc26 » 12 lut 2009 15:42

Kosiarz
Sorry, zwracam honor, nie wiedzialem o polskiej nazwie ;] Tzn. jaka jest polska nazwa..

Satariel, jak nie wiesz kto to jest spamer to sie nie odzywaj!
karoc26

Postprzez erhas » 12 lut 2009 17:28

Proszę bardzo w moim temacie się mi nie kłócić tylko dobre rady dawać! :D
A w zimę z tych 4 co podałem (3 rosiczki i dzbanecznik) trzeba je doświetlać ? Jak tak to powiedzcie czym !

http://allegro.pl/item549652830_dzbanec ... tml...nadał by się ten dzbanek? bo Ventrata na allegro nie widziałem...
erhas

Następna strona

Powrót do Ogólnie