Bank Nasion

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Bank Nasion

Postprzez Miki » 18 mar 2008 10:35

Witam!
Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby stworzyć dobrze pracujący bank nasion.Takie "coś" powstało dawniej pod patronatem nieistniejącej już firmy "Nepenti", jednak bardzo kiepsko to funkcjonowało.Często były jakieś błędy, komunikaty, co zniechęcało do wymiany i oddawania swoich nasion.Moglibysmy stworzyć taki bank i wspólnie go tworzyć, sam wiem ze swojego doświadczenia, że często mam dużo nadwyżek nasion popularnych rosiczek, no, ale wolałbym je oddać do takiego banku, żeby coś z nich może potem było, a wymieniłbym za nie nawet kilka jakiś innych rzadkich nasionek.Wiem, że Drogi Admin tego forum - Jan (jedyny admin jakiegokolwiek forum o roślinach owadożernych, którego uważam za osobę na odpowiednim dla niej stanowisku) potrafiłby stworzyć taki skrypt, tylko teraz, czy musiałaby być do tego jakaś działalność charytatywna?
Miki

Re: Bank Nasion

Postprzez jkwiatek » 18 mar 2008 16:15

Miki napisał(a):Witam!
Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby stworzyć dobrze pracujący bank nasion.Takie "coś" powstało dawniej pod patronatem nieistniejącej już firmy "Nepenti", jednak bardzo kiepsko to funkcjonowało.Często były jakieś błędy, komunikaty, co zniechęcało do wymiany i oddawania swoich nasion.Moglibysmy stworzyć taki bank i wspólnie go tworzyć, sam wiem ze swojego doświadczenia, że często mam dużo nadwyżek nasion popularnych rosiczek, no, ale wolałbym je oddać do takiego banku, żeby coś z nich może potem było, a wymieniłbym za nie nawet kilka jakiś innych rzadkich nasionek.Wiem, że Drogi Admin tego forum - Jan (jedyny admin jakiegokolwiek forum o roślinach owadożernych, którego uważam za osobę na odpowiednim dla niej stanowisku) potrafiłby stworzyć taki skrypt, tylko teraz, czy musiałaby być do tego jakaś działalność charytatywna?
Heh no moze i dobry pomysl ale hmm
najlepiej jak by bylo stowarzyszenie hodowców i te stowarzyszenie by prowadziło bank nasion
Kogo ramiona silne, niech tak czyni, i gdy racja jego, niech mu ręka nie zadrży, przeto po dokonaniu zemsty chwalebnej położy się aby wypocząć w poczuciu obowiązku dobrze spełnionego
www.jkwiatek.pl
www.mucholowki.pl
jkwiatek

Re: Bank Nasion

Postprzez jan » 18 mar 2008 18:15

jak zobaczę, że na tym forum będzie wystarczająco dużo nasion szukających nowego domu to nie ma sprawy. skrypt to nie problem. pytanie tylko czy będzie zastosowanie. choć w/g mnie nasiona w banku nasion nie powinny stać długo i zarządzanie tym jest trudne. jak dla mnie to lepiej będzie jak po prostu do listy roślin na zbyciu będzie można dopisać nasiona które mamy na zbyciu i tyle :) oczywiście wtedy będzie już można wyszukiwać nasiona na zbyciu u użytkowników :) ogólnie skrypt listy roślin na portalu czeka rozbudowa więc tam można by coś takiego dołożyć. później dodać link typu: zobacz wszystkie dostępne nasiona, czy coś w tym guście :) czekam na pomysły :)

nie wiem, powiedzcie jak wy to widzicie. ogólnie uznaje że stowarzyszenie raczej nie wypali zwłaszcza że większość z nas nie ma środka transportu i musi polegać na innych. myślę że jeśli zakręcimy się wokół portalu wystarczająco mocno to bez problemów będziemy sobie przekazywać informacje i bez stowarzyszenia. pamiętajcie że ja tu jestem od rozwiązywania problemów ;) jeśli macie jakieś potrzeby to zgłaszacie je a ja postaram się rozwiązać :)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Powrót do Ogólnie