W/w bazy mają raczej służyć do szybkiego tworzenia list roślin z zadanego kryterium. Szczegółowych informacji (poza bazą dzbanków) raczej niewiele. Jest też inny system pracy w tej bazie. Wpisywane są w pierwszej kolejności informacje podstawowe i hurtowe (miejsce występowania, grupa, samopylność, zimowanie itd. ). Na portalu zaś konkretny opis, konkretnego gatunku. U mnie konkretne opisy są na końcu planu pracy i kiedy powstaną ciężko powiedzieć. Uporządkowanie podstawowych informacji na temat nazw systematycznych (w dzbankach okazało się, ze jest bałagan większy niż myśleliśmy albo po prostu mamy jeszcze za małą wiedzę aby to ogarnąć, o kultywarach oficjalnych i ich nazwach już nie wspominając), samopylności, zimowania, barwie kwiatów etc. to i tak spore wyzwanie i raczej na tym będę się skupiał. Opisami szczegółowymi się mocno nie przejmuję (głównie z braku czasu i innych priorytetów) i liczę właśnie na to, że użytkownik konkretniejsze opisy znajdzie na owadozery.pl . Z czasem oczywiście chciałbym aby opisy powstały w bazach ale... do tego jeszcze daleka droga. Dlaczego

Szczerze to wolę więcej źródeł informacji. Czytając dwa czy tez trzy opisy czuję się bezpieczniejszy. Jeśli są znaczne różnice motywuje mnie to do szukania poprawności. Sam wiem po sobie i flytrap (na której wiele rzeczy jest nieaktualnych i wymaga aktualizacji), że sporo informacji ulega weryfikacji i mniejszym lub większym zmianom. Dlatego będę się upierał na wielościeżkowych (odrębnych) opracowaniach. Różni autorzy mogą wycisnąć więcej informacji ze źródeł. Z czasem może rzeczywiście będzie dobrym pomysłem zebranie w jednym miejscu i ujednolicenie informacji. Ale myślę, że na to za wcześnie.
Pozdrawiam, Roman.