Baza rodzaju nepenthes ver.2.0.

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Baza rodzaju nepenthes ver.2.0.

Postprzez marrom » 21 lut 2011 01:45

Miło mi zakomunikować, że zostały zakończone podstawowe prace nad reorganizacja skryptu naszej polskojęzycznej bazy dzbaneczników. Baza znajduje się pod starym adresem czyli http://www.flytrap.pl/bazy/nepenthes/

Jak widać baza mocno zmieniła się choć pozostawiłem jej główną funkcjonalność czyli wyszukiwarkę. Projekt oczywiście jest nieukończony i będzie nadal uzupełniany i modernizowany.

Korzystając z okazji chciałbym podziękować za olbrzymią pracę jaką wykonał Radek (fly guy) i Krzysztof (hddk). Przekopali Oni i przetłumaczyli całe mnóstwo materiałów. Hddk skoncentrował się głównie na opisach botanicznych oraz taksonomii, Radek zajmował się głównie aspektami hodowlanymi. Mam nadzieję, że docenicie ich pracę :)

Jeśli macie jakieś sugestie lub materiały przesyłajcie je do w/w osób lub piszcie w tym temacie. Jeśli są jakieś błędy (a wiem, że są) zgłaszajcie je do mnie lub zostawiajcie informacje również w tym temacie.
Ostatnio edytowano 21 lut 2011 01:53 przez marrom, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Re: Baza rodzaju nepenthes ver.2.0.

Postprzez jan » 21 lut 2011 01:51

Cóż gratuluję, mam nadzieję, że szybko prześcigniemy wasz projekt ^_^

-- 20 lut 2011, o 23:57 --

ah, also, myśle że dołożyliście sobie niepotrzebnie roboty dodając linki do cpphotofinder z palca. na podobne potrzeby napisałem przecież na stronie skrypt w którym wystarczy podać nazwę
http://cpphotofinder.com/find.php?speci ... a+capensis
http://cpphotofinder.com/find.php?speci ... ra+aliciae

i tak dalej.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez marrom » 21 lut 2011 01:59

Dzięki :)

No i nie pozostaje nam nic innego tylko brać się za dalszą pracę ;) (a myślałem, że chłopaki wezmą sobie trochę urlopu :D )

ah, also, myśle że dołożyliście sobie niepotrzebnie roboty dodając linki do cpphotofinder z palca. na podobne potrzeby napisałem przecież na stronie skrypt w którym wystarczy podać nazwę
http://cpphotofinder.com/find.php?speci ... a+capensis
http://cpphotofinder.com/find.php?speci ... ra+aliciae

i tak dalej.

O! To jest świetne. Z pewnością wykorzystam przy bazach rosiczek, pływaczy itd..
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez jan » 21 lut 2011 04:59

marrom napisał(a):O! To jest świetne. Z pewnością wykorzystam przy bazach rosiczek, pływaczy itd..

Wolałbym żebyś uzupełniał tymi informacjami portal ;) Tak samo mogłem zrobić lepszy photofinder, ale wspomogłem oryginalnego twórce pomysłu i poprawiliśmy i stworzyliśmy coś naprawde fajnego.
jan

Postprzez marrom » 21 lut 2011 11:42

W/w bazy mają raczej służyć do szybkiego tworzenia list roślin z zadanego kryterium. Szczegółowych informacji (poza bazą dzbanków) raczej niewiele. Jest też inny system pracy w tej bazie. Wpisywane są w pierwszej kolejności informacje podstawowe i hurtowe (miejsce występowania, grupa, samopylność, zimowanie itd. ). Na portalu zaś konkretny opis, konkretnego gatunku. U mnie konkretne opisy są na końcu planu pracy i kiedy powstaną ciężko powiedzieć. Uporządkowanie podstawowych informacji na temat nazw systematycznych (w dzbankach okazało się, ze jest bałagan większy niż myśleliśmy albo po prostu mamy jeszcze za małą wiedzę aby to ogarnąć, o kultywarach oficjalnych i ich nazwach już nie wspominając), samopylności, zimowania, barwie kwiatów etc. to i tak spore wyzwanie i raczej na tym będę się skupiał. Opisami szczegółowymi się mocno nie przejmuję (głównie z braku czasu i innych priorytetów) i liczę właśnie na to, że użytkownik konkretniejsze opisy znajdzie na owadozery.pl . Z czasem oczywiście chciałbym aby opisy powstały w bazach ale... do tego jeszcze daleka droga. Dlaczego :) Szczerze to wolę więcej źródeł informacji. Czytając dwa czy tez trzy opisy czuję się bezpieczniejszy. Jeśli są znaczne różnice motywuje mnie to do szukania poprawności. Sam wiem po sobie i flytrap (na której wiele rzeczy jest nieaktualnych i wymaga aktualizacji), że sporo informacji ulega weryfikacji i mniejszym lub większym zmianom. Dlatego będę się upierał na wielościeżkowych (odrębnych) opracowaniach. Różni autorzy mogą wycisnąć więcej informacji ze źródeł. Z czasem może rzeczywiście będzie dobrym pomysłem zebranie w jednym miejscu i ujednolicenie informacji. Ale myślę, że na to za wcześnie.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez jan » 21 lut 2011 15:28

"Roślina może być uprawiana na parapecie okiennym?"

ponieważ ktoś może mieć okna drewniane które przepuszczają więcej powietrza(co wpływa zarówno na temperature jak i wilgotność powietrza) a ktoś okna pcv,
ktoś może mieć okna na wschodzie a ktoś na południu co prowadzi do różnicy temperatur, zapytam:

Co dokładnie oznacza u was że może być trzymana na parapecie okiennym?
jan

Postprzez fly guy » 22 lut 2011 17:28

Janku, nie widzimy nic przeciwko żeby informacje z Bazy zostały wykorzystane też tutaj na portalu. Zresztą dobrze wiesz, że jeśli jakieś informacje są na portalu mocno nieaktualne to daję Wam znać ;)

Uprawa na parapecie okiennym oznacza, że dany gatunek jest w stanie prawidłowo się na parapecie rozwijać, czyli rosnąć prawidłowo, wytwarzać dzbanki przy pokojowej wilgotności powietrza i bez doświetlania. Nie oznacza to, że przez cały rok będzie rósł równo i zawsze pięknie, ale postanowiliśmy, iż przyda się kategoria ułatwiająca wybór roślin do hodowli dla osób, które nie mają terrarium czy innego wynalazku.
fly guy

Powrót do Dzbanecznik