D. Binata - zapylanie

Forum poświęcone rosiczkom

D. Binata - zapylanie

Postprzez Hunter209 » 13 cze 2011 11:01

Znalazłem temat na forum odnośnie zapylania D. Binaty i dowiedziałem się, że najlepiej jest je zapylać krzyżowo, jednak mam jeszcze kilka wątpliwości ale niestety tamten temat został zamknięty.

Mam dwie binaty, obie puszczają pędy, jednak pierwsza już kwitnie, druga jeszcze nie. Myślę, że ta druga zakwitnie w przeciągu tygodnia lub dwóch. Co robić z kwitnącą binatą? Zapylać ją pyłkiem z tego samego kwiatu, czy może pobrać pyłek z innej rosiczki, np D. Capensis które też kwitnie? Nie wiem czy tak można?

Co zrobić z drugą binatą? Czy mogę w jakiś sposób zmagazynować pyłek z tej która kwitnie teraz i użyć go do zapylenia tej drugiej binaty za tydzień, dwa? Dodam jeszcze, że obie binaty róźnią się. Pierwsza to Drosera Binata var. Multifida f. Extreme, druga Drosera binata var. dichotoma.
Hunter209

Re: D. Binata - zapylanie

Postprzez Tough » 13 cze 2011 15:51

Binaty i Capensisa nie skrzyżujesz. Poza tym binaty nie są samopylne, a więc nie są w stanie wytworzyć nasion z zapylenia własnym pyłkiem, więc z tej co zakwitnie pierwsza zbierz pyłek, wsadź do lodówki, a potem zapyl tą drugą, jeżeli zakwitnie niedługo, bo jeśli potrwa dłużej niż 2 tygodnie do tego czasu pyłek może "umrzeć" [przydałby się ktoś kto się lepiej zna na tym].
Tough

Postprzez Hunter209 » 13 cze 2011 17:52

Czym zebrać pyłek i jak go przechowywać w lodówce?

Poza tym binaty nie są samopylne, a więc nie są w stanie wytworzyć nasion z zapylenia własnym pyłkiem

No niby logiczne, ale Szamanak w temacie o którym wspominałem wyżej, pisze, ze niekoniecznie potrzebne sa dwa egzemplarze. Sądzę, że Szamanka wie o czym pisze :) binata-zapylenie-t828.html Chyba, że ja to źle zinterpretowałem...
Hunter209

Postprzez Tough » 14 cze 2011 19:10

Kierowałem Się tym wpisem spis-samopylnych-rosiczek-t28.html
Ponadto dodam, że ja nie dałem rady zapylić mojej binaty własnym pyłkiem.
Tough

Postprzez marrom » 16 cze 2011 21:44

Binaty wielodzielne można zapylać skutecznie własnym pyłkiem.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Powrót do Rosiczka