Brak lub znikoma ilość owadów w dzbankach!

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Brak lub znikoma ilość owadów w dzbankach!

Postprzez Vening-Golden » 12 sty 2011 02:49

Witajcie, mam takie pytanie dlaczego brak jest owadów lub jest ich bardzo mało, nie chodzi mi o okres jesienno-zimowy, chodzi mi o cały rok, dlaczego owady się nie garną do dzbaneczników tak często jak do muchołówek, rosiczek ba nawet znacznie więcej ich zaobserwowałem w kapturnicach a w dzbanecznikach bardzo słabo, mimo że intensywnie wydzielają nektar i ociekają nim całe dzbanki to jakoś w środku owadów mało, nawet muchy obchodzą dzbanki i spijają nektar ale nie ma ich w środku, czyżby owady z naszej strefy klimatycznej nie były zbyt zainteresowane dzbanecznikami a może są sprytne i udaję im się wydostawać z dzbanków? U mnie raz zaobserwowałem z dzbanecznika jak udaję się muszce wypełznąć z dzbanka a była już na samym dnie i pływała.... Jak jest u was czy latem, wiosną macie pełne dzbanki wręcz wypadających z nich owadów? A może mają słabszy nektar i inne roślinny sąsiadujące z dzbanecznikami odbierają im pokarm? ehh
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Re: Brak lub znikoma ilość owadów w dzbankach!

Postprzez Twargor » 12 sty 2011 11:54

Ja mogę śmiało powiedzieć, że u mnie dzbanki są roślinami, które łapią najwięcej owadów. Najczęściej wystarczą 2 tygodnie, aby w dzbanku pływało jakieś 20 owadów. Są to głownie ziemiórki, jakieś pajączki, czasami trafi się mucha. Tak czy inaczej dokarmianiem tych roślin się nie przejmuje, bo doskonale sobie radzą. :) Poza tym w naszych domach nie możemy mieć dokładnego porównania jak "żarłoczne" są dzbaneczniki, bo trzymamy je w terrariach kiedy np. kapturnice czy muchołówki rosną sobie na zewnątrz.
Ostatecznie o skuteczności pułapek dzbaneczników przekonałem się w ogrodzie botanicznym UJ. Tam akurat wszystkie rośliny mają równe szanse. :) I tak w dzbanku przykładowej merrilliany znajdowało się co najmniej 10 koników polnych, dodatkowo jakieś ślimaki i nie tylko. Podobna sytuacja była w przypadku innych dzbanków.
Twargor

Postprzez MiłośnikRosiczek » 23 lut 2011 18:04

mam pytanie wykraczające poza temat.Czy dzbanecznik strawi też muszlę ślimaka.
BREAKDANCE
MiłośnikRosiczek

Postprzez kumakum » 23 lut 2011 18:09

MiłośnikRosiczek napisał(a):mam pytanie wykraczające poza temat.Czy dzbanecznik strawi też muszlę ślimaka.

Nie.
Obrazek
kumakum

Powrót do Dzbanecznik