Brązowiejące liście u spatulaty i tokaiensis

Forum poświęcone rosiczkom

Brązowiejące liście u spatulaty i tokaiensis

Postprzez lorelei » 03 kwi 2011 20:54

Witam,
Mam pewien problem. Rosiczki i Cephalotusa trzymam w jednym terrarium i wszystkie przepięknie rosną i odbijają na wiosnę, podczas gdy od zeszłego lata tokaiensis i spatulata bardzo zbrązowiały u dołu i po bokach. Zapewne bym się ich pozbyła, gdyby nie to, że mają nowe liście, na których wykształca się rosa. Co o tym myślicie? Stoją w wodzie destylowanej na keramzycie, parapet południowy [czekam, aż woda wyparuje, potem uzupełniam]. Z nimi Cephalotus, capensisy i nidiformis, wszystkie przepięknie i szybko rosną. Dlaczego tym dwóm coś nie pasuje?

Obrazek

Obrazek
lorelei

Re: Brązowiejące liście u spatulaty i tokaiensis

Postprzez Elazet » 09 kwi 2011 21:13

Może z nadmiaru wilgoci?Mnie też powiedziano,aby rosiczkę trzymać w wodzie non stop.I co? Brązowiały jej liście od dołu.Potem robiłam po swojemu. Czekałam aż wypije wodę i lałam potem znów nawet po dniu przerwy,a w zimie robiłam dłuższą przerwę.Zależało to od temp.,światła itd.A czy te liście są suche,czy przegniłe?

-- 09 kwi 2011 20:21 --

Ja zrobiłabym tak.
Poobrywała wszystkie brązowe liście,wypłukała korzenie w czystej wodzie,przyjrzała się,czy nie ma tam jakiegoś nieproszonego gościa,a może coś związanego z plamistością,spryskała odpowiednim środkiem i przesadziła do czystej doniczki i nowego podłoża.
Elazet

Powrót do Rosiczka