N. campanulata

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

N. campanulata

Postprzez Jaras » 06 wrz 2009 01:07

Witam

Miesiąc temu zamówiłem u Davida parę roślinek i m.in. tego dzbanka. Pech chciał, że w trakcie wysyłki roślina straciła całą wiązkę korzeniową.
Umówiłem się z nim, że nie będę reklamować, tylko samemu ją ukorzenie. Przed posadzeniem zanurzona w ukorzeniaczu, oczywiście w terra + przezroczysty plastikowy kubek na doniczce by dodatkowo zwiększyć wilgotność.
Przez ten czas straciła jedynego dzbanka i dwa dolne listki które zczerniały.
Wypuściła za to nowy liść który już się ładnie rozwinął. I tu moje pytanie. Czy to oznaka, że roślina już się ukorzeniła?
Poniżej foto.

Obrazek
Jaras

Re: N. campanulata

Postprzez szamanka » 06 wrz 2009 01:54

Nie, dzbanek rośnie cały czas nawet jak jeszcze nie zdąży wytworzyć korzeni. Nie da się tego stwierdzić czy już ma patrząc na roślinę tak o, trzeba by ją do tego wykopać.
Ja generalnie uznaję za taki moment kiedy widać ze roślina rozwija się, nie tylko rośnie - większe liście, zaczyna dzbankować albo cuś.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Jaras » 06 wrz 2009 20:20

Ok, dzięki za wyjaśnienie.
Jaras

Postprzez maklerw » 11 wrz 2009 23:19

dzbaneczniku ukorzenia sie srednio po 6mc dopiero po roku mozna powiedziec ze ma system korzeniowy .
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez fly guy » 11 wrz 2009 23:54

niekoniecznie, to wszystko zależy od określonego okazu. Poza tym jeszcze kwestią dyskusyjną jest, co to znaczy "ukorzenia" - tzn, ile tego korzenia musi wyrosnąć żeby można go było uznać za ukorzenionego. Niektóre i przez rok się nie ukorzenią, a niektóre już po 2 tygodniach mają kilkucentymetrowe korzenie.
fly guy

Postprzez Jaras » 12 wrz 2009 01:13

Czyli nie ma określonej reguły? Z tego co zauważyłem, roślina dochodzi do siebie, tzn. powoli zaczyna rozwijać się kolejny liść.
Jaras

Postprzez fly guy » 13 wrz 2009 17:01

Reguły nie ma. Daj jej spokojnie rosnąć. Jeśli wypuszcza nowe liście to na pewno też ukorzeni się, trudno natomiast powiedzieć kiedy. Gdy będziesz miał potrzebę przesadzenia rośliny, to wtedy sprawdzisz, teraz chyba nie jest to takie ważne.
fly guy

Postprzez Jaras » 13 wrz 2009 23:04

Dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi :)
Temat można zamknąć.
Jaras

Powrót do Dzbanecznik