Capensis all red - broad leaf - Typical?

Forum poświęcone rosiczkom

Capensis all red - broad leaf - Typical?

Postprzez Rosiczka Capensis » 24 lip 2009 16:22

Mam pewien problem :P

Zakupiłem rok temu nasiona roślin capensis 'broad leaf' i 'all red'. Rośliny kupione były w dawnym sklepie Bohemica Plant.

Teraz mam problem :P Rośliny wykiełkowały, urosły, puszczają pędy ale...

broad leaf - powinna mieć szersze liście od zwykłego Capensisa, a moje rośliny praktycznie niczym się nie różnią od Typicalów :(

all red - Przy mocnym naświetleniu wybarwiają się całe na czerwono, ale moje wyglądają jak Typicaly, faktycznie mają mocno czerwone czułka, ale liście są zielone :( Może mało słońca? Raczej nie... all redy trzymam w bardzo nasłonecznionym miejscu, moje spatulaty white bardzo się wybarwiły, a rosną zaraz obok all redów. D. spatulaty jak i all redy rosną w kupie, w jednej doniczce mam około 30 sztuk. Może all redy muszą mieć więcej miejsca żeby nie zagłuszały się na wzajem?

Zupełnie nie wiem co robić :( czy w obu tych przypadkach robię coś źle? Przecież Capensisy to proste w hodowli rośliny... Czym jeszcze różnią się capensisy 'broad leaf' od 'typical' oraz 'all red' od 'typical' oprócz cech, które opisałem wyżej?
Rosiczka Capensis

Re: Capensis all red - broad leaf - Typical?

Postprzez szamanka » 24 lip 2009 20:57

All redy są all redami tylko z nazwy, tak to juz jest.

broad leaf - mozesz zapodać zdjęcia?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez jan » 24 lip 2009 21:09

all redy mogą być całe czerwone ale fakt faktem cieżko je tak wybarwić.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Rosiczka Capensis » 24 lip 2009 22:03

broad leaf - mozesz zapodać zdjęcia?

Dam po weekendzie, aparat wyjechał z siostrą na wakacje :D

all redy mogą być całe czerwone ale fakt faktem cieżko je tak wybarwić.

Kurde no :/ Przecież to jest niemożliwe :P Przez cały czas (te upały) roślina jest na bezpośrednim słońcu. tylko codziennie dolewam sporo wody. Jest na południowym parapecie z zewnątrz (na polu) i nic :/

ile godzin dziennie powinna mieć światła? Może jak je rozsadzę to coś pomoże? Wybarwią się bardziej?

na tych all redach zależy mi najbardziej. Cudowne sa zdjęcia tej rośliny w pełni wybarwionej :) a jeszcze bardziej cudowne zapewne sa w realu :)
Rosiczka Capensis

Postprzez szamanka » 24 lip 2009 22:04

Z tego co ja zauwazyłam wybarwiaja sie tak jednorazowo, po zwiekszeniu dawki swiatła.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Rosiczka Capensis » 24 lip 2009 22:58

wybarwiaja sie tak jednorazowo

+jednorazowo ale w całości, czy tylko cześć? Np tak jak ja mam mocno czerwone czułka a liście zielone?
Rosiczka Capensis

Postprzez szamanka » 24 lip 2009 23:04

U mnie było tak że blaszka lisciowa wybarwiała sie jednorazowo, czułki mocno czerwone były cały czas.

Tzn blaszki = całośc, wiem ze to nie do konca poprawne.
szamanka
Administratorka

Postprzez emilio » 25 lip 2009 00:16

janmyszkier napisał(a):all redy mogą być całe czerwone ale fakt faktem cieżko je tak wybarwić.

ja tam mam całą doniczkę 5cm all red nic z nimi nie robię i są purpurowe :) więc nie powiedziałbym że ciężko wybarwić :)
emilio

Postprzez barpel » 04 sie 2009 15:50

Ja mam zwykłą drosere capensis typical i wyglądała jak all red, bo słońce trochę je spiekło, ale teraz dałem na inny parapet i jest wszystko ok. :D
Ale mam kilka droser capensis typical rosnących w jednej doniczce i w kilku z nich jest szerszy liść jakby to był broad leaf ;)
barpel

Postprzez tnt112 » 04 sie 2009 18:10

hymn może to zły pomysl ale, spróbuj ją dać na tydzień do takiego pół cienia, a potem jak będzie upał to odrazu na słońce
Obrazek
tnt112

Postprzez Damianus » 04 sie 2009 20:49

U moich "all redów " blaszka i ogonek liściowy wybarwiały się w całości tylko u dolnych liście. Górne (ogonek i blaszka liściowe) były zielone oprócz czułków. Stały na południowym parapecie. Dopiero gdy wystawiłem je na bezpośrednie słońce na zewnątrz po kilku dniach zaczęły wybarwiać się całościowo :)
Damianus

Postprzez 1w0na » 05 sie 2009 19:07

Mojego all reda trzymam po zachodniej stronie i wygląda on tak:

Obrazek

Czerwone ma czułki i łodyżkę, a kolor blaszki podchodzi pod zielony. Taką kolorystykę ma kiedy dostałam jako maleństwo ledwo widoczne gołym okiem ;P
Mam tylko nadzieję, że z czasem całkiem nie zzielenieje, bo taki wygląd mi odpowiada :D
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez sivuha » 03 lis 2009 04:57

Ja mam broad leaf. łatwo zauważyć, czym się różni od typical. Liście są szersze i grubsze. Różni się jeszcze tym, że "czułki" Typical są czerwone z białą kropelką, a "czułki" broad leaf odwrotnie- są białe z czerwoną kropelką :) najlepiej wyglądają jak oba gat. rosną blisko siebie:) efektywnie:)
sivuha

Postprzez Rosiczka Capensis » 15 lis 2009 16:43

Różni się jeszcze tym, że "czułki" Typical są czerwone z białą kropelką, a "czułki" broad leaf odwrotnie- są białe z czerwoną kropelką

Czy to prawda? ktoś jeszcze możne to potwierdzić? Wybacz, że nie dowierzam, ale skoro to co piszesz jest prawdą, to zostałem oszukany i moje D. 'broad leaf' to zwykłe Typicaly :(

Szamanka przeczytaj swój pierwszy post w tym temacie. Prosiłaś o zdjęcia. Troche się to przedłużyło, ale proszę:

Obrazek Obrazek Obrazek

Zdjęcia są w wysokiej rozdzielczości.

Czy to są 'broad leaf' czy 'typical'?
Rosiczka Capensis

Postprzez Zbyszek » 15 lis 2009 17:18

no niestety, ale chyba ciebie oszukali, chyba, że to może efekt niedoświetlania
Zbyszek :)
Zbyszek

Następna strona

Powrót do Rosiczka