Cephalotus - brak nowych pułapek.

Cephalotus - brak nowych pułapek.

Postprzez Siara » 20 maja 2009 20:11

Po zimowaniu wyrastają mojemu Cephalowi tylko nieowadożerne liście. Czy to normalne?
Siara

Re: Cephalotus - brak nowych pułapek.

Postprzez szamanka » 20 maja 2009 20:12

Tak, po zimowaniu zazwyczaj tak mają.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Siara » 20 maja 2009 20:18

Bo się już zaczęłam zastanawiać czy wszystko z nim w porządku. Mam go dopiero od października, więc nie wiem jak się powinien teraz zachowywać. A kiedy powinien zacząć wypuszczać pułapki?

W ogóle dziwi mnie ta roślina. Kapturnice po zimie są totalnie zdechnięte i jak się wybudzą szybko dają oznaki życia. A mój Cephal nadal ma te pułapki co przed zimowaniem (nie uschły całkowicie), tylko im się kolor na bordowy zmienił i w ogóle jakiś drętwy jest. Takie mam wrażenie. Może go źle przezimowałam... W tamtym roku wyglądał dużo lepiej.
Siara

Postprzez szamanka » 20 maja 2009 20:21

No cefale generalnie zimuje się w łagodniejszych warunkach niz kapturnice i muchołówki, tam gdzie rosną nie ma mrozów więc nie zamierają.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Siara » 20 maja 2009 20:23

Znaczy, że te wszystkie objawy to normalna sprawa?
Siara

Postprzez szamanka » 20 maja 2009 20:28

To że nie stracił wszystkich liści to normalne, o bordowych lisciach nie piszę bo nie wiem, generalnie bordowe = obumierające.

Jak zimowałaś z kapturnicami mogło byc dla niego nieco za hardkorowo, aczkolwiek nie wiem jak zimujesz kapturnice.
szamanka
Administratorka

Postprzez Siara » 20 maja 2009 20:39

To kapturnice miały za ciepło. W pomieszczeniu było 13 - 15 stopni. Ale przezimowały prawidłowo. Co do Cephala to właśnie nie wiem. Jakoś tak po nim dokładnie nie było widać czy śpi czy nie czy co się z nim dzieje.
Siara

Postprzez Tomek333 » 21 maja 2009 12:16

Ja mam podobny problem dostałem z plantaeurope wcześniej wypuszczał liście nie owadożerne a teraz totalnie staną we wzroście,jedyne co zrobił to się wybarwił. Mój cefalotus stoi na zewnątrz.
Cokolwiek czynisz,czyń mądrze i oczekuj końca
Tomek333

Postprzez marrom » 21 maja 2009 13:32

Wybarwienie wynika ze zbyt silnego światła na które została wystawiona roślina (kupowane rośliny pochodzą spod świetlówek). Dodatkowo zmiana temperatury i wilgotności otoczenia. Proponuję przesunąć do półcienia i przeczekać proces aklimatyzację. Swoją drogą cephalotus to nie kapusta i rośnie raczej wolno.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez Tomek333 » 21 maja 2009 13:35

marrom napisał(a):Wybarwienie wynika ze zbyt silnego światła na które została wystawiona roślina (kupowane rośliny pochodzą spod świetlówek). Dodatkowo zmiana temperatury i wilgotności otoczenia. Proponuję przesunąć do półcienia i przeczekać proces aklimatyzację. Swoją drogą cephalotus to nie kapusta i rośnie raczej wolno.

dostałem go 3 miesiące temu...
Cokolwiek czynisz,czyń mądrze i oczekuj końca
Tomek333

Powrót do Cefalotus