Chłodzenie terrarium

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Re: Wstępny projekt chłodzenia

Postprzez moof » 30 paź 2010 18:19

I jak dalej idzie? Efekty już są?
moof
Redaktor

Postprzez Jaras » 30 paź 2010 19:54

Z chłodzeniem na chwilę obecną stoję w miejscu. Prawdopodobnie chłodnica z terra wyleci całkowicie, a jej miejsce zastąpi nagrzewnica od VW.
Zapomniałem wcześniej napisać, że zmieniłem plany co do samego terrarium. W planach było chłodzenie terra 192 l, koniec końców wybór padł na duże, 400l.
No i właśnie dlatego nie mogę zejść poniżej 15*C. ;)

Tak więc chłodniczka thermaltake kupiona z myślą o mniejszym terra, w dużym nie sprawdza się jak należy. Zbyt mała powierzchnia oddawania + zbyt ciasno ułożone finy zrobiły swoje.
Pójdę w ślady maklerwa i przełożę nagrzewnicę do terrarium. Kolejną rzeczą do zrobienia będzie dołożenie dodatkowych kilkunastu metrów rurki miedzianej która będzie ułożona po ściankach zamrażarki tak jak na fotce powyżej. Jak szaleć, to na całość :D

Człowiek uczy się na błędach, ale dzięki temu nabiera dodatkowej wiedzy ;)

Jutro zabieram się za fogger. Aktualnie dno terra mam zalane wodą na wys. ok. 4 cm. Jest to minimalny poziom wody, w którym pompka nie zapowietrza się.
Niestety kratki na których stoją rośliny są całkowicie zalane. Może to jakoś nie jest kłopotliwe, bo wszystkie rośliny stoją dodatkowo na odwróconych doniczkach.
Problemem są jednak rośliny takie jak sibuyanensis i ventricosa, które tworzą dzbanki na długich wąsach. Obie musiałem podnieść o wiele wyżej by dzbanki nie pływały w wodzie.

Zrobiłem z rury PVC fi 110 mm zbiornik na wodę o pojemności 3,5 l. Rura docięta na wys. 40 cm, dno zaślepione kawałkiem poliwęglanu, całość już ładnie pomalowana lakierem do plastiku.
Na dno pojemnika dam pompkę, na górze pojemnik z foggerem. Całość będzie działać tak samo jak na rysunku który zapodałem we wcześniejszym poście ;)
Pompka będzie napełniać pojemnik z foggerem, a nadmiar wody trafi z powrotem do pojemnika z rury PVC.
W chwili obecnej patent z pompką testowany i sprawdza się wyśmienicie :)
Całość składam jutro ze względu na zapach po kleju i lakierze, który powinien wywietrzeć.

-- 31 paź 2010 14:18 --

Drugie zdjęcie zrobione po 3 minutach od włączenia foggera z dodatkowo zamontowanym wentylatorkiem. Roślin w głębi terrarium już nie widać :D
DSCF1733.JPG
DSCF1736.JPG
Jaras

Postprzez moof » 31 paź 2010 18:32

Rozumiem że to jest to terra 400l? Jak ta pompka radzi sobie w zamrażarce, z tak długim obiegem?
moof
Redaktor

Postprzez Jaras » 31 paź 2010 18:56

Tak, to jest terra 400 l.
Jeśli chodzi o pompkę; jak na wydajność 480 l/h i moc 10W, działa bardzo dobrze. Odkąd przełożyłem ją do zamrażarki, nie mam z nią żadnych problemów.
Działa na zasadzie elektromagnesu, więc nie ma w niej żadnych elektronicznych elementów, którym mogła by zaszkodzić ujemna temperatura.
Jaras

Postprzez moof » 31 paź 2010 19:20

Tak podglądam co robisz bo sam planuję coś podobnego sklecić wiosną:) W takim razie czekam aż wszystko poskładasz tak jak ma być i jakie osiągniesz temperatury.
moof
Redaktor

Postprzez Jaras » 31 paź 2010 22:23

Liczę na 11-12*C. W następnym roku dojdzie parę wymagających górali, więc mam czas na ewentualne poprawki ;)
Jaras

Re: Chłodzenie terrarium

Postprzez Jaras_PMI » 18 lis 2010 22:36

Temat do zamknięcia.
Jaras_PMI

Poprzednia strona

Powrót do Terraria i sprzęt