Chłodzenie terrarium

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Chłodzenie terrarium

Postprzez Jaras » 07 wrz 2010 20:42

Witam.

Jako że nosiłem się od jakiegoś czasu z zamiarem budowy chłodzenia do terrarium, zamierzam jeszcze w tym roku zająć się tym.
Po rozmowie z paroma osobami, zdecydowałem się na ten projekt: http://www.cpukforum.com/forum/index.ph ... =0&start=0
Z technicznego punktu widzenia, nie ma tu nic skomplikowanego.
Lodówka jaką bym użył, to np. Elektrolux MiniBar - http://allegro.pl/lodowka-chlodziarka-a ... 06775.html
Jest stosunkowo małych rozmiarów, co za tym idzie, mógłbym ją schować w szafce pod terrarium.
Jedynym usprawnieniem jakie bym dokonał, to w miejsce miedzianej rurki dołożyłbym drugą chłodnicę. Reszta bez zmian.

Pojemność zbiornika jaki miało by chłodzić to 192 litry.
Rośliny - dzbanki górskie o stosunkowo małych wymaganiach.
Terrarium planuję zaizolować styropianem 20 mm.

Jak oceniacie to? Prosiłbym o sugestie, dodatkowe pomysły.
Ostatnio edytowano 01 lis 2010 20:29 przez Jaras, łącznie edytowano 1 raz
Jaras

Re: Wstępny projekt chłodzenia

Postprzez moof » 07 wrz 2010 20:49

Do jakiej temperatury schładza ta lodówka? Warto by było zapytać sprzedawcy. M. Hingst zdaje się zastosował zamrażarkę małą, a wodę ma z dodatkiem środka z gliceryną żeby nie zamarzła (warto dodać jakąś chemię, bo gluty się robią i śmigają pierwotniaki w tym itd). Bo "przełożenie" z załóżmy 7 stopni w lodówce na wodę, i ta woda w chłodnicę może okazać się niewystarczające dla takiego terrarium. Myślę że dałoby radę przy 3-5 stopniach coś już lepiej schłodzić, a ci goście co stosują to chłodzenie mają temperaturę bliską 0*C lub nawet ujemną w wiekszosci (podobne rozwiazania były pokazywane na francuskim forum też, i u innych niemców). Ja mam 4 stopnie akurat, ale małe terrarium i mniej wydajny radiator, muszę to poprzerabiać trochę. Kolejna rzecz jaką trzeba wziąć niestety pod uwagę to znaczny spadek wilgotności w terra przy tego typu chłodzeniu, warto włączać jednocześnie fogger w cyklach co 30min np.

Ciekawe jak sprawdzi się druga chłodnica zamiast tej miedzianej rurki.
moof
Redaktor

Postprzez Jaras » 14 wrz 2010 22:47

Mam na oku mini zamrażarkę, więc przynajmniej nie będę miał roboty z rozbebeszaniem większej.
Jak już wcześniej pisałem, planuję drugi obieg, gdyż żal będzie rozbierać to maleństwo
A więc wymyśliłem tak: w zamrażarce pojemnik, w nim ułożona samochodowa nagrzewnica a całość zalana wodą (która oczywiście będzie zamarznięta). Przewody z nagrzewnicy doprowadzają płyn chłodniczy do drugiej chłodnicy znajdującej się wewnątrz terrarium za pomocą pompki. Jako że posiadam 2 taryfy, zamrażarka pracowała by 8 godzin w nocy i dodatkowo 2 godz. w dzień.
Włączanie / wyłączanie zamrażarki za pomocą programatora czasowego. Wentylator na chłodnicy wewnątrz terra sterowany drugim programatorem + termostat.

I teraz pytanie..zda to egzamin? Jakiej pompki użyć najlepiej do całego zestawu?
W grę będzie również wchodzić zaizolowanie przewodów z płynem chłodniczym tak, by przy kontakcie z ciepłem w pokoju nie spadała wydajność i nie skraplała się po nich woda.
Macie jakieś propozycje co do izolacji?
Jaras

Postprzez moof » 14 wrz 2010 23:10

Będzie konieczna praca nawilżacza/foggera w czasie pracy chłodzenia, kondensacja na chłodnicy będzie bardzo duża. Co do pompki na taką skalę ciężko powiedzieć... ja mam bardzo krótki układ i wystarcza mi chińska pompka akwariowa za 30zł, niskie temperatury jej nie przeszkadzają na razie. Ty chyba musisz zasotosować coś konkretniejszego... taką od chłodzenia komputerów? Czy to zadziała - nikt Ci nie da głowy za to, moje pierwsze chłodzenie np. zupełnie mi nie wypaliło gdy układałem przewody na dnie terra. Takie jak opisujesz działa u mnie ale w o wiele mniejszym terrarium.
moof
Redaktor

Postprzez Jaras » 09 paź 2010 23:42

Na tą chwilę mam już wszystko poskładane.
Sercem chłodzenia jest mała zamrażarka agregatowa Bomann GB 208. Średnia temp. do jakiej zamraża to -18*C.
Dwie chłodnice - Thermaltake CL-W0002 w terrarium i nagrzewnica od Golfa II w zamrażarce. Jako rezerwuar służy plastikowy pojemnik kupiony w markecie.
Układ zalany koncentratem do chłodnic Febi Bilstein + woda (1:1). Całość napędzana pompką do oczka wodnego Hailea HX 6510 o wydajności 480L/h i mocy 10W.
Troszkę problemów przysporzyła niestety pompka. Pokusiłem się o możliwość pracy poza wodą i mam nauczkę. Niestety jak na produkty made in china nie grzeszy jakością wykończenia.
Spod uszczelek miałem wycieki i za cholerę nie szło tego uszczelnić. Teraz zmieniłem koncepcję i powędrowała do pojemnika z płynem. Oby dziadostwo wytrzymało hardkorowo niskie temperatury ;)
Kolejnym problemem było również zapowietrzanie się układu. Na szczęście znalazłem sposób jak poradzić sobie bez odpowietrznika ;)

W tej chwili zamrażarka chodzi niespełna godzinkę więc ciężko zauważyć jakieś rezultaty. Ale jestem dobrej myśli ;)

Ze spraw technicznych pozostał jeszcze zakup termostatu elektronicznego, który będzie odpowiadał za załączanie pompy i wentylatora, foggera, jak również izolacja terrarium styropianem.

Fotki zapodam już niedługo ;)
Jaras

Postprzez moof » 09 paź 2010 23:53

Ciekawy bylem jak się projekt rozwija. Szkoda że z pompka nie wyszło, faktycznie praca poza zamrażarką bardzo by się przydała. Z drugiej strony myślę że nic nie powinno jej się stać w tej zamrażarce. Całość z opisu wygląda konkretnie, miejmy nadzieję że "obsłuży" takie terrarium. Od razu mówię że nalezy się spodziewać spadków wilgotności podczas pracy układu. Bedzie jakiś nawilżacz tam?
moof
Redaktor

Postprzez Jaras » 10 paź 2010 00:22

Tak, fogger jest w planach. Te badziewia z kolorowymi diodami dostępne na allegro powinny zdać egzamin.

Co do pompki, to nawet lepiej sprawdzi się wewnątrz zamrażarki. Nie będę miał problemów z izolacją termiczną, uszczelnieniem, będzie ciszej a całość będzie wyglądać "kompaktowo", tzn. z zamrażarki będą wychodzić tylko wężyki w otulinie do rur, no i kabelek od pompki... :)
Muszę jeszcze rozejrzeć się za wkładami do lodówek turystycznych, ale to już przy okazji.
Jaras

Postprzez moof » 10 paź 2010 10:53

No w sumie też prawda... co do foggera to sam mam taki juz od ponad roku chyba i chodzi do tej pory, ale zmieniam mu często destylkę.
moof
Redaktor

Postprzez Jaras » 10 paź 2010 17:39

Układ prawie gotowy, zostało jeszcze pare rzeczy do zrobienia.
Po porannych testach jestem prawie zadowolony. Króciec wlotowy od chłodnicy z wrażenia pokrył się szronem :)

A oto kilka fotek z dzisiejszej pracy: http://carnivorousplants.boo.pl/thumbnails.php?album=11
Ostatnio edytowano 16 paź 2010 17:25 przez Jaras, łącznie edytowano 1 raz
Jaras

Postprzez moof » 10 paź 2010 18:02

Estetycznie to wyszło, ciekawe jakie temperatury osiągniesz. Jeżeli wszystko będzie hulało to jest to dobry pomysł na chłodzenie, jeżeli mamy możliwość na te parę W więcej ;)
moof
Redaktor

Postprzez Jaras » 16 paź 2010 20:25

No i znów jakieś postępy. Terrarium początkowo chciałem "ocieplić" styropianem 2 cm, ale ostatecznie zastosowałem ekran zagrzejnikowy.
Obecne temp: dzień 26*C, noc 15,5*C.

Doszedłem do wniosku, że chłodniczka od VW nie zdaje egzaminu tak jak powinna :/
Ciecz nie nadąża się schłodzić do żądanej temperatury..czyli krótko rzecz biorąc obieg wewnątrz zamrażarki jest za krótki.
Jej miejsce zastąpi kilka metrów rurki miedzianej fi 8mm, podobnie jak Martin Hingst zastosował u siebie.
Tyle że postaram się ułożyć ją jak najbliżej ścianek zamrażarki, tak, by miała lepszy kontakt z parownikiem.

Kolejną rzeczą do poprawki będzie pojemnik na płyn chłodniczy. Jest za duży. Po jakimś czasie staje się po prostu magazynem ciepła, które zamrażarka również musi schłodzić.
To samo tyczy sie wkładów do lodówek. Z ciekawości napełniłem worek strunowy wodą na 3/4 jego pojemności. Przed załączeniem pompki skuty lodem, nad ranem wszystko roztopione.
Kluczem do sukcesu powinien okazać się jak najdłuższy obieg wewnątrz zamrażarki i minimalna ilość płynu który nie może magazynować ciepła, a który powinien być szybko schłodzony.

Najlepszym sposobem było by zbudowanie samego parownika od podstaw. Wystarczyłoby połączyć dwie rurki na całej ich długości (np. lutem), w jeden obieg puścić gaz chłodzący, w drugą płyn chłodniczy.
Tylko wiązało by się to z rozszczelnieniem układu i ponownym jego napełnieniem..czyli bez fachowca by się nie obyło.

Na razie pozostanę przy tej łatwiejszej przeróbce :)

-- 16 paź 2010 19:32 --

Btw, w poniedziałek dostanę generator mgły. Myślałem jak zapewnić mu stały poziom wody i doszedłem do wniosku, że wodę do pojemniczka podawać mogła by taka pompka: http://allegro.pl/eden-104-pompa-cyrkul ... 25602.html
Załączała by się razem z foggerem, napełniała by pojemnik do żądanej wysokości wodą z dna terrarium. Nadmiar oczywiście przelewałby się poza pojemnik.
Warte to zachodu?
Jaras

Postprzez moof » 16 paź 2010 22:43

Woda z dna terrarium nie wiem czy będzie dobra, zawierać będzie jakiestam rozpuszczone rzeczy pewnie. U mnie fogger chodzi w pojemniku z destylką, no i faktycznie starcza mu to na max. 45minut pracy, rozumiem ze potrzebujesz trochę więcej. Pompka OK, tylko nie do końca wiem jak by ją ustawić żeby nie przelewała wody, bo fogger będzie miał mniejsze jej zużycie niż pompka przepływ.
moof
Redaktor

Postprzez Jaras » 16 paź 2010 23:36

Dno terrarium zalane jest destylką ze względu na brak osadzającego się kamienia na szybach. Nie używam do tego celu kranówki ;)

Jeśli chodzi o stały poziom wody w pojemniku z generatorem, zrobię mały otwór w ściance pojemnika. Dzięki temu woda będzie na równym poziomie, a to co za dużo, przeleje się przez otwór i trafi z powrotem do terrarium. Taki mały obieg.
Z nudów nabazgrałem coś takiego:
Bez tytułu.jpg

Co jest co, chyba nie muszę opisywać..
Jaras

Postprzez moof » 17 paź 2010 17:48

Taki bajer. W takim razie czekam na fotki gdy bedzie to wszystko skonczone.
moof
Redaktor

Postprzez Jaras » 17 paź 2010 20:29

Bajer bajerem, ale chciałbym mieć fogger 30 cm od dna terrarium, a to wydaje mi się jedynym sensownym sposobem na zaopatrzenie go w wodę przez cały czas ;)
Dziś dołożyłem 4 metry rurki miedzianej. Chłodniczka została, gdyż udało się upchać ją w inne miejsce.
Chłodnicę wewnątrz terrarium obróciłem o 90* tak, by żeberka były pionowo. Pozwoli to na lepsze odprowadzanie skroplonej wody. I tak będę musiał wykombinować jeszcze coś na kształt rynienki, bo zimna woda kapiąca na liście roślin to nic dobrego.

Zdjęcia będą, tylko muszę dojść z tym wszystkim do ładu.
Na razie dorzucam 2 fotki..
DSCF1720.JPG
DSCF1725.JPG
Jaras

Następna strona

Powrót do Terraria i sprzęt