Ciekawe filmiki z roślinami owadożernymi

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Ciekawe filmiki z roślinami owadożernymi

Postprzez MarcinS » 05 mar 2008 22:16

Przedstawiam Wam kilka ciekawych, moim zdaniem, filmików mojego autorstwa.

Przedstawiłem podobny temat na konkurencyjnym forum ale spotkał sie on z nikłym zainteresowaniem :(
mam nadzieję że tutaj ktoś pomoże mi w wyjaśnieniu mechanizmu ruchu włosków rosiczki lub poda inne niż moje wyjaśnienia zaobserwowanych zjawisk.

Ponieważ występują problemy ze sciagnięciem filmów wrzuciłem wszystkie zebrane razem na rapidshare'a
http://rapidshare.com/files/96267912/filmy.rar.html
i na darmowy serwer media fire http://www.mediafire.com/?j9z1mnhxvhj

Najpierw film o rosiczce potraktowanej iskrą elektryczną. Przed pół minuty nic się nie dzieje a potem wszystkie włoski jednocześnie się zaginają. Wie ktoś o co tu chodzi? jaki jest mechanizm zaginania się włosków? skąd wiedzą w którą stronę mają się zagiąć?

Na drugim filmiku muchołowka potraktowana prądem - pułapka zamyka sie. Nie jest to zaskoczenie, ponieważ u muchołówki występują potencjały czynnosciowe (AP), podobne do tych znanych u zwierząt w komórkach nerwowych. Po pierwszym pobudzeniu włoska powstaje pierwszy AP, po drugim podrażnieniu powstaje drugi i pułapka się zamyka. W przypadku silnego impulsu elektrycznego wystaczy jedno "pstryknięcie"
http://pl.youtube.com/watch?v=4ruEzaoayiM

jeszcze jeden filmik z muchołowką potraktowaną prądem. Warto zauważyć , że najpierw zamyka sie pułapka po przeciwnej stronie rośliny.

http://pl.youtube.com/watch?v=6QYyXG2hduQ

A tutaj filmik pokazujący że pułapkę można zamknąć nie tylko prądem czy przez podrażnienie włosków czuciowych. Najpierw troche teorii: Potencjał czynnościowy jest wyzwolony normalnie pod wpływem poruszenia włoska czuciowego. Znajdują się w nim kanały jonowe bramkowane mechanicznie. Czyli po ludzku znaczy to tyle że otwieraja się kiedy włosek jest zgięty. Otwarcie kanałow prowadzi do wycieku jonów z komórek, prowadzi to do powstania potencjału czynnosciowego. Potencjał czynnosciowy powstaje w muchołowce także pod wpływem nagłego oziębienia (mozna użyć zimnej wody albo lodu) lub impulsu silnego światła. Po takim potraktowaniu rośliny wystarczy tylko jedno pobudzenie włoska czuciowego aby pulapka sie zamknęła. Nie ma znaczenia czy najpierw się pobudzi pułapkę a potem schłodzi czy na odwrót. Ważne, żeby powstały dwa AP. Myslę że po potraktowaniu silnym swiatłem i lodem pułapka też się zamknie.

http://pl.youtube.com/watch?v=jI2khBaCxm8
http://pl.youtube.com/watch?v=kHj9iDFlQRo

następny filmik pokazuje niejako w zwolnionym tempie, jak zamyka sie pułapka muchołowki. Otwarty liść jest wypukły względem wnętrza pułapki , zamkniety - wklęsły. Najszybszy ruch obserwujemy wtedy, gdy ściana pułapki zmienia swoja wypukłość. na filmie widać , że prawa część pułapki gwałtownie przyspiesza po tym, gdy przedtem stała się płaska. Widać tez, że obie połówki pułapki zamykają się niezależnie od siebie. Muchołowka była w stanie spoczynku dlatego jej ruch byl taki powolny. Ogólnie im bardziej wygieta jest pułapka, tym ma wiekszą maksymalną prędkość kątową. Ale też więcej czasu zajmuje jej doprowadzenie do szybkiej fazy ruchu.

http://pl.youtube.com/watch?v=cD4CciCfrPU

Jeszcze jeden filmik pokazujący, że połówki pułapki (kto wie jak to się fachowo nazywa??) nie są od siebie zależne.

http://pl.youtube.com/watch?v=t_Xu2qJxZTE

Filmik pokazujący Droserę scorpioides. na koniec jednego włoska położyłem niewielka ilość pokarmu dla rybek. Można obserwować zaginanie się włoska.

http://pl.youtube.com/watch?v=otu6Y7XU0Ck

i jeszcze filmik pokazujący muchę, która wpadła do kapturnicy
http://pl.youtube.com/watch?v=cJjAcNHvMdA
Ostatnio edytowano 07 mar 2008 21:02 przez MarcinS, łącznie edytowano 1 raz
MarcinS

Re: Ciekawe filmiki z roślinami owadożernymi

Postprzez jan » 05 mar 2008 23:30

no cóż nic dziwnego skoro linki nie działają ;-) coś ci admin Bohemica pożałował łącza chyba ;-)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez MarcinS » 05 mar 2008 23:40

dlatego wrzucilem na rapidshare i media fire i można ściągnąć wszystkie naraz. czasem dzialaja oddzielnie, czasem nie, nie wiem od czego to zależy...
MarcinS

Postprzez jan » 06 mar 2008 00:01

no na niektórych linkach to wygląda jakby po prostu zostały skasowane. zostawie więc chyba te gdzie jest link do wszystkich. nie ma co ludziom obiecywać eldorado ;)
jan

Postprzez MarcinS » 07 mar 2008 21:04

umieściłem filmiki na youtubie, mam nadzieje, że teraz już nie będzie problemów.
i ponawiam pytanie:
Jak się zaginają włoski rosiczki?
Jak poprawnie nazwać połowkę pułapki u muchołowki? po angielsku jest to lobe co słownik tłumaczy jako płat. Ale płat chyba nie pasuje...
MarcinS

Postprzez Maleństwo » 07 mar 2008 21:29

Ale lobe zapewne pochodzi od łacińskiego lobus, czyli faktycznie jest to płat.
Maleństwo
Korektorka

Postprzez szamanka » 07 mar 2008 21:34

Wg mnie pasuje płat, Podbielkowski nazywa to klapką.

Nie wiem czy do tego dotarłeś, ale to na temat zaginania włosków rosiczek mówi Podbielkowski
Obrazek
Obrazek
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez MarcinS » 07 mar 2008 22:38

płat trochę głupio brzmi. zapytam botaników ale wątpie żeby wiedzieli

Ksiązkę Podbielkowskiego oczywiście mam ale to tłumaczenie mnie nie zadowala.
Jakie hormony decydują o zaginaniu sie włoska? auksyny? Auksyny powodują, że zagina się blaszka liściowa. Znalazłem pracę naukową , która mówi:
iaa.jpg

Skad wlosek wie w ktora strone ma sie zagiąć? W jaki sposób jest przekazywana informacja do blaszki liściowej i innych włosków że złapał się owad i liść powinien sie zawinąć?
MarcinS

Postprzez szamanka » 07 mar 2008 22:42

Raczej wątpie by któs Ci na takie pytanie odpowiedział tutaj, o ile wogle ktokolwiek do tego doszedł.

Jakbyś nie zauważył to powtarzam, że Podbiekowski nazywa połówkę łapki klapką jeśli Ci to drugie tłumaczenie nie pasuje.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez jan » 07 mar 2008 22:52

może nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi się że włosek zawsze zagina się do środka, nie musi wiedzieć bo prawdopodobnie tak go skonstruowała ewolucja że sie zagina w jedną tylko strone ;] Jakieś przykłady że zaginają się wyraźnie w dowolne strony?
jan

Postprzez MarcinS » 08 mar 2008 01:15

a są takie przykłady ;]

wziete z ksiązki Darwina o owadożerach

when the motor impulse comes from one side of the disc, the
surrounding tentacles, including the short ones in the middle of the
disc, all bend with precision towards the point of excitement, wherever
this may be seated

Podbielkowski też pisze włoski nachylają się w kierunku podrażnienia

Lloyd w swojej książce o owadożerach
tentacles receiving the stimulus bend over in the direction
of the point at which the stimulus was received, irrespective of
its position, so that, if a fly is caught at some eccentric point, the
tentacles affected bend over toward this point and not toward the
center of the disc
.

Dodaje że:
Both DARWIN and NITSCHKE recorded their belief that marginal tentacles when stimulated
indirectly bend toward the point of stimulation. HOOKER takes
exception to this, saying that he was unable to get evidence of it,
and thinks that they normally bend toward the middle of the disc, that
is, nastically.

Ale w tym wypadku jest mowa tylko o włoskach brzeżnych (może chodzi o "snap tentacles"? - nie wiem jak je nazwać po polsku)

włoski.jpg

i jeszcze zdjecie pokazujące że włoski zginają się w kierunku owada a nie poprostu do środka blaszki liściowej.
MarcinS

Postprzez szamanka » 08 mar 2008 01:53

Snap tentacles z tego co ja wiem to włoski chwytne, mające zdolność ruchu, bo nie wszystkie włoski rosiczek posiadają takie właściwości.
szamanka
Administratorka

Postprzez MarcinS » 08 mar 2008 11:45

wiem co to są snap tentacles, tylko się zastanawiam czy Lloyd pisząc o marginal tentacles miał na je na myśli czy może te najdłuższe, normalne włoski połóżone na brzegu blaszki liściowej.
MarcinS

Postprzez szamanka » 08 mar 2008 13:29

Wg mnie te brzeżne, a jednocześnie snap tentacles bo inne się nie zginają, więc to by nie miało sensu
szamanka
Administratorka

Postprzez jan » 09 mar 2008 03:56

i jeszcze zdjecie pokazujące że włoski zginają się w kierunku owada a nie poprostu do środka blaszki liściowej.

no szczerze mówiąc ciężko tu określić jako, że owad akurat jest na środku liścia :)
stawiam że czynnik chemiczny ma znaczenie wtedy najbliższe sąsiadująco komórki wiedziały by skąd pochodzi silniejszy impuls i mogły tam się kierować za użyciem nastii.

snap tentacles z tego co wiem zawsze kierują sie do środka liscia, co innego reszta. snap tentacles reagują jednak dość szybko, reszta dość wolno, co popierało by moją terie ;-)

snap tentacles służa do przytrzymania owada a reszta do jego lepszego przytwierdzenia do liścia i zwiększenia powierzchi rozkładania owada. stąd też ponownie stawiam na czynnik chemiczny ^_^

Specjalistą od rosiczek jednak nie jestem i takie tylko wyciągam wnioski.
jan

Następna strona

Powrót do Ogólnie