Czego uczy nas szkoła - historia prawdziwa

Jest to forum poświęcone wszelkiej innej tematyce niż rośliny owadożerne

Re: Czego uczy nas szkoła - historia prawdziwa

Postprzez szamanka » 04 wrz 2009 22:08

Gringo napisał(a):A ja byłbym za tym, by omawiać wszystko, tak jak jest, ale za to uszczuplić treści - mniej staroci, a więcej informacji ze "świeższych" lat. Bardzo lubię historię II WŚ, ale nie przepadam za barokiem czy np. starożytną Grecją. Chociaż w sumie nie mam na co narzekać - w gimnazjum mieliśmy świetnego nauczyciela, który potrafił ciekawie opowiadać, a teraz, w liceum, uczy nas...jego brat <lol2> , który wg. mnie tłumaczy równie ciekawie, o ile nie lepiej ;) . W dodatku ma zdrowe podejście do przedmiotu i nie katuje nas nim, bo wie, że jesteśmy na mat-gerze i nikt matury z historii zdawać nie ma zamiaru. Gorzej, gdy lekcje prowadzi jakiś nudziarz - wtedy jakaś ciekawa książka na kolana, i udawać, że się notuje :D .

Kto co lubi, ja tam II WŚ akurat nie znoszę z tego względu ze daty trzeba kuć co do dnia a czasem i godziny, mogę wiedzieć co się mniej wiecej działo i o co chodziło, ale liczby pod wszelką postacią to dla mnie koszmar.

Co do twojego nauczyciela - mając całkiem fajne liceum miałam całkiem sporo nauczycieli z takim podejściem. Akurat polonistka była cudowna i interpretacje utworów wspominam bardzo dobrze. Mieliśmy system że najpierw to ona trochę gadała o okolicznosciach powstania utworu/ autorze / czymśtam innym i myśmy ta wiedzę dopasowywali do tekstu kiedy było trzeba, a część utworów po prostu nam tłumaczyła o co chodzi jak były zbyt zawiłe.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Paludarium » 14 wrz 2009 23:16

Mu w podstawówce mieliśmy świetnego gościa od historii...
Sprawdziany zawsze robił w swoje imieniny[w swoje urodziny zaplanował test na wyjście -koniec 6 klasy] Ale zbiórka klasowa , w sklepiku kupiło się czekoladę , zaśpiewało "..sto lat..." i sprawdzianu nie ma ^^
Paludarium

Postprzez jan » 14 wrz 2009 23:22

możecie być z siebie dumni, zastosowaliście łapówke w czystej postaci.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Gringo » 15 wrz 2009 17:52

możecie być z siebie dumni, zastosowaliście łapówke w czystej postaci

Nauczyciel też winny - nie daję, ale i NIE BIORĘ :D
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez Paludarium » 15 wrz 2009 21:49

Ale o polski w podstawówce już nie napisze ...
Ale fanie było ... Sprawdziany dokańczaliśmy na przerwach :) Po wodę do kwiatków często latałem XD...
Paludarium

Postprzez Thug__Life__ » 27 wrz 2009 12:00

Program nauczania na każdym poziomie jest absurdalny. Tłoczą nam informacje teoretyczne a ile z tego bedziemy potrafili w praktyce to już zależy od nauczyciela... Za duzo teori za mało wiedzy w praktyce. Choc przyznam że nowa podstawa programowa , Własnie to zmieniła jestem w gimnazjum pierwszy rocznik w nowej podstawie i powiem. ,ze np w jezyku polskim nie mam już o zdaniach podrzednych. tylko o prawidłowym wypowiadaniu sie kulturze wypowiedzi. Nadal zostały interpretacje wierszy epiki,eposy i inne pierdoły. Ale trudno to polska szkoła nic nie może byc w pełni dobrze zrobione :) . nadal jest źle ale troszeczke lepiej niż kiedys.
Pozdrawiam Thug__Life__
Thug__Life__

Poprzednia strona

Powrót do Pub