Czego uczy nas szkoła - historia prawdziwa

Jest to forum poświęcone wszelkiej innej tematyce niż rośliny owadożerne

Czego uczy nas szkoła - historia prawdziwa

Postprzez Gringo » 26 sie 2009 16:52

Witam

Znalazłem w internecie taką tabelkę, jak poniżej. Niestety, ale wszystko, co jest w niej zawarte, to SAMA PRAWDA o polskiej szkole. Nie twierdzę, że szkoła wogóle się nie przydaje, ale większość rzeczy, które każą (kazali) nam wkuwać, to wogóle niepotrzebne głupoty. Co wy o tym sądzicie? Bo wg. mnie to smutna prawda.
Załączniki
Czego uczy szkola.jpg
(62.35 KiB) Pobrane 703 razy
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Re: Czego uczy nas szkoła - historia prawdziwa

Postprzez Twargor » 26 sie 2009 17:04

ja najwiecej widze to po j. polskim. ucze sie jakiegos badziewia jak interpretacja wierszy, slowotworstwo, jakies onomatopeje i antromorfizacje a co druga osoba w moim wieku nie zna podstaw ortografii i nie umie zaadresowac listu. :( jakby sie zastanowic to 3/4 wiadomosci z tego przedmiotu wkuwamy po to aby za kilkanascie lat ktos inny mogl sie tego uczyc. parodia...
Twargor

Postprzez Gringo » 26 sie 2009 17:16

Ja np. nie umiałem na początku gimnazjum napisać dobrze podania ani życiorysu, a nauczycielka wciskała nam interpretacje wierszy i obrazów. Dopiero w trzeciej klasie (tuż przed egzaminem) zmienili nam nauczycielkę, która mimo wszelkich starań nie zdołała wszystkiego nadrobić. Żenada! Ciekawe po co mi wiedzieć, o czym mówi jakiś głupi (jak dla mnie) wiersz? Po pierwsze - nie można tak naprawdę stwierdzić, co miał na myśli autor, po drugie - nic mnie to nie obchodzi, a już na pewno mi się to nie przyda! Nie wybrałem mat-gera w liceum po to, by uczyć się na artystę i znawcę wyższej kultury!
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 26 sie 2009 17:41

Tabelka prawdziwa i bolesna... I niestety większość informacji, które przyswajamy w szkole są nam później całkowicie zbędne, a rzeczy przydatnych musimy się uczyć na własna rękę. Czasami nawet całe przedmioty są nam niepotrzebne. Np: jezeli biorąc pod uwagę użyteczność historii tudzież tz. w liceum sztuki (pomijam tu oczywiście fakt, iż ktoś może wiązac z nimi swoja karierę//studia, czy to iż moga sie niektórym przydać podczas teleturniejów) jest niemalże zerowa. Ale niestety tak wygląda edukacja w naszym kraju i nie tylko.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez Matrix » 26 sie 2009 18:03

No niestety tak jest i będzie. Te wiersze i analizy na polskim to już kompletna porażka. Nauczyciel mówi: Jak rozumiesz ten wiersz?, odpowiadasz po swojemu, a on mówi, że rozumie go inaczej i tak ma być. Na co to? No przecież każdy wie, że z przyjacielem nie rozmawia się lepiej o niczym jak o wierszach ;) A kto wie, może na rozmowie kwalifikacyjnej padnie właśnie pytanie o interpretację ^_^
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez jan » 26 sie 2009 18:05

ja bym dodał jeszcze że:
Polski - uczymy sie wkuwać na pamięć i drukować wypracowania z internetu bo tylko tak możemy dostać 5. Za to nie uczy samodzielnego myślenia. Oczywiście pozostaje jeszcze opcja przeczytania wszystkiego o życiu autora, być może wtedy dowiemy się o co mogło mu chodzić ;) Jest to jednak czas/ilosc potrzebnyc informacji najgorsza metoda.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez karoc26 » 26 sie 2009 20:30

Jakies liryki, epiki, dramaty.. Co to za badziewia? Ja w ogole tego nie rozumiem w szkole...Siedze tylko w lawce i udaje, ze wiem o co chodzi. A tak na prawde to jest dla mnie to zbedne... Jak i wiele innych rzeczy, które tam sa. I tak jak Jasiu powiedzial - karza drukowac jakies pierdoly, a potem to wezma i wywala do kosza. Po co to komu? ;|

Tak samo z matematyka cala prawda, jak i ze wszysktkim innym..

Szkoda w ogole gadac.
karoc26

Postprzez BlachaSk8 » 26 sie 2009 21:21

Dla mnie najwięcej faktu to jest z biologią i z Polskim... W szkole powinni uczyć praktycznych rzeczy które się przydadzą w życiu, a nie o amebach, interpretacach wierszy, obliczania tg i ctg kątów... no żal... wg mnie powinno być najpierw pokazanie przedmiotów, a następnie samodzielny wybór czego chce się uczyć.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez jan » 26 sie 2009 21:55

no jak pamięcią sięgam jeszcze nigdy nie przydało mi się liczenie tg ani ctg, ciągów zresztą też nigdzie poza zadaniami z matmy ;)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Matrix » 26 sie 2009 21:59

Ekhem... z biologią to tak jest tylko w gimnazjum. Teraz jestem w III liceum i powiem, że te "ameby" to tylko pierwszy rok. Drugi opiera się już na konkretnych układach ludzkiego ciała + opisy różnych chorób+ podstawowe zasady żywienia itp.

A o matematyce to już nie wspomnę... żenada.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Alchemik » 26 sie 2009 22:08

No a u mnie w gimnazjum było trochę na odwrót - CV i życiorys napisaliśmy, biologia - genetyka (choroby dziedziczne, przekazywanie genów itd. ).
Do chemii nic nie mam bo uwielbiam ją ale program nauczania jest do kitu i niektóre rzeczy w książkach to mity
Ostatnio edytowano 26 sie 2009 22:11 przez Alchemik, łącznie edytowano 2 razy
Alchemik

Postprzez mikolaj90 » 26 sie 2009 22:09

A u mnie to za dużo by było pisać, czego nas uczą :D Ja połowy przedmiotów nie mam, bo teraz idę do 6 klasy więc... Najbardziej nieprzydatne rzeczy, uczą nas z Matematyki (przedmiot, którego nie nawidzę) A tak w ogóle to prawie, ze wszystkich przedmiotów uczą nas takich rzeczy, które się w przyszłości nie przydadzą :/
mikolaj90

Postprzez pasztet1996 » 27 sie 2009 09:24

Na polskim najmniej potrzebny jest rozkład zdania na podmioty, orzeczenia i takie tam podkreślanie tego.Przez dwa lata podstawówki nierozumiałem i dalej nierozumie.Epika dramat i takie tam są też bezsęsowne bo połowa mojej klasy nierozumi a druga połowa niewie o czym jest mowa.
So hail up king Selassie I - RasTafarI is the only way.
pasztet1996

Postprzez tengel27 » 27 sie 2009 11:10

Za moich czasów (qrcze - już mówię jak moi dziadkowie :D) program był jeszcze całkiem normalny. Na polskim był naciska na gramatykę i ortografię, ale nie aż tak udziwnioną. Pierwsze podania i życiorysy pisaliśmy w 7 klasie podstawówki :D
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez 1w0na » 27 sie 2009 11:50

Żadne z was nie pomyślało nad- Znaczna większość ma związek z przygotowaniem do testu gimnazjalnego (żeby potem móc wybrać szkołe jak najlepszą), a potem do matury (aby potem pójść na studia). No i przyszłość człowieka który wie, albo w końcu go olśni co chce robić.
np. Biologia dla mnie nie byla najmocniejsza stroną. Podstawowe informacje, które uważałam za ważne nie mialam problemu z nauczeniem, reszta... byle zaliczyć ;P. Może dlatego, że do nauki biologii nie mialam motywacji bo "nie będe wiązała z tym przyszłości". Moja koleżanka w gimnazjum z biologią też miala ciężko, za to w liceum ją olśniło i dostała się na weterynarie.
Zgodze się z tym że większość co przyswajamy nigdzie potem nie jest wykorzystywane. Nie ma szans, żeby zrobić dla każdego człowieka indywitualny zakres materiałów. ;P

Po za tym... jeśli chce się rozwiązać krzyżówkę, czy zagrać w konkursach, teleturniejach, trzeba mieć coś w głowie :D

ps. geografia - wszelkie zajęcia z mapami są już w gimnazjum, to czy ktoś to zrozumie to już sprawa indywidualna :D . Z tym ile kto wydobywa i co jest dobre należy traktować jako ciekawostka. Hmm.. przynajmniej ja nigdy nie spotkałam się na sprawdzianach z pytaniem "co jest dobre na".
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Następna strona

Powrót do Pub