czemu nie ma nektaru???

Forum poświęcone rosiczkom

czemu nie ma nektaru???

Postprzez pikus » 25 sie 2010 14:50

witam!!! mam rosiczke alicjae ale mam problem z wytwarzaniem lepkiego nektar co mam zrobic zeby byl bo nie umiem nakarmic rosiczki !? Co zrobie żle ??
pikus

Re: czemu nie ma nektaru???

Postprzez Tough » 25 sie 2010 14:59

Powiedz jak ją hodujesz i od kiedy ją masz?
Tough

Postprzez pikus » 25 sie 2010 17:55

mam ja od 3 tygodni ma dostatek wody i jest hodowana na onkie wschodnim w sklepie miala nektar a jak ja kupilem to stracila mozeliwe za za malo wody!!??
pikus

Postprzez szamanka » 25 sie 2010 17:56

Swiatła nie wody.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez pikus » 26 sie 2010 13:27

ale stoji na oknie wschodnim (bo nie mam dostepu do poludnowego) i ma swiatlo miala nektar ale go stracila
pikus

Postprzez szamanka » 26 sie 2010 13:34

No to pech. Jeśli podłoże nie jest wyschnięte na pieprz to to światło jest tym czynnikiem którego brakuje do wytworzenia rosy. Rosiczki są roślinami ekstremalnie światłolubnymi i nie zadowolą się byle czym.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez zbyrek » 27 sie 2010 15:25

A ile czasu minęło od momentu kupienia jej w sklepie? Bo może być tak, że musi się dostosować do nowych warunków i wtedy na jakiś czas nie będzie miała kropelek z cieczą.
Obrazek
zbyrek

Postprzez droser » 27 sie 2010 16:49

Pisze że ma ją od 3 tygodni. Jak na aliciae to długo na aklimatyzację. Raczej światło jest problemem.
droser

Postprzez Ursus » 27 sie 2010 17:54

postaraj się o lepsze światlo. a ja jeszcze zadam takie pytanie: jaka była kondycja rośliny w czasie zakupu?
... And Justice for all
Ursus

Postprzez MiłośnikRosiczek » 28 sie 2010 07:21

mówił że dobra :wall:
BREAKDANCE
MiłośnikRosiczek

Postprzez droser » 28 sie 2010 08:01

A rośnie w podłożu w którym była kupiona czy przesadzałeś? I gdzie kupiłeś w internecie czy sklepie jak OBI, Castorama itd.Może przed sprzedażą została przesadzona z palety produkcyjnej do doniczki?
droser

Postprzez zbyrek » 28 sie 2010 11:50

Nie zwróciłem uwagi na to że napisał ile ją ma. W każdym razie moja alicie kupiona w obi doszła do siebie w niecały tydzień.

Pikuś zrób zdjęcie i umieść tutaj będzie większa szansa, że ktoś ci pomoże.
Obrazek
zbyrek

Postprzez Waleń » 30 sie 2010 17:37

jaką masz wilgotność powietrza w mieszkaniu? bo ekstremalnie suche (poniżej 40%) potrafi być szkodliwe, a w połączeniu z dość skromnym oświetleniem może być przyczyną problemu ;), u mnie alicje dawały ładnie radę również na parapecie wschodnim z tym że stały w akwarium.
a poza wszystkim innym to mógłbyś zainwestować w małą lampkę biurkową + żarówkę philips tornado 18W 6500K (uwaga lampka musi mieć szeroki gwint) teraz może pomóc a w zimie i tak będzie niezbędna ;)
"Uczymy się całe życie a i tak umieramy pozostając głupcami"
Obrazek
Obrazek
http://starszyszatan.boo.pl
Waleń

Postprzez pikus » 04 wrz 2010 17:15

nie wiem jak mam wilgotnosc ale drosera capensis ma kropelki cieczy a jest hodowana w takich samych warunkach roslinke kupiłem w Leroy Merlin i tam miala rose
pikus

Postprzez Waleń » 05 wrz 2010 14:21

no to masz odpowiedź, za mało światła - roślina którą kupiłeś od początku była hodowana pod bardzo mocnym światłem, zarówno u producenta w Holandii jak i w markecie, po pierwsze postarał bym się dla niej o mocne światło (chociaż może się zdarzyć że przystosuje się do jego mniejszych ilości) po drugie przesadził bym ją do świeżego torfu - w marketach podlewa się rośliny zwykłym kranovitem a ten z kolei zmienia odczyn podłoża - czyli przesadzenie, przynajmniej dla mnie jest podstawowym zabiegiem dla rośliny z marketu, jeśli już ją przesadziłeś też musi się zaaklimatyzować... czyli światła i cierpliwości jak by nie patrzył ;)
"Uczymy się całe życie a i tak umieramy pozostając głupcami"
Obrazek
Obrazek
http://starszyszatan.boo.pl
Waleń

Następna strona

Powrót do Rosiczka