Czerniejące liście u drosera capensis.

Forum poświęcone rosiczkom

Czerniejące liście u drosera capensis.

Postprzez dawinczi52 » 27 wrz 2011 20:10

Witam!
Moja rosiczka stoi na południowo - wschodnim parapecie(takim bardziej wschodnim) podlewam 1 cm wody, wsiąknie czekam jakieś 12 godzin i podlewam znowu. Cały miesiąc od czasu zakupu ładnie rosła, jakiś tydzień temu prawie wszystkie liście zrobiły się czarne, powychodziły nowe i myślałem, że stare po prostu więdną, a nowe będą ok. W tym problem, że zauważyłem, że 4 nowiutkie liście zaczynają więdnąć. Co robić ???
dawinczi52

Re: Czerniejące liście u drosera capensis.

Postprzez VanDreyer » 27 wrz 2011 21:07

Ekhm... to jest najprostsza rosiczka, a ty masz z nią problemy... Btw: Ona powinna mieć cały czas dostęp do wody ( to nie muchołówka czy pigmejki) i staraj się utrzymywać stały poziom wody tzn.; dla doniczki 7+ cm to 1-3 cm wody dla mniejszych tj 5,5 to 1cm ( i tu lepiej w czymś większym je trzymać bo 1 cm może szybko wyparować, a i roslinka szybko wypije). A i jak możesz to przydała by się jakaś fotka rośliny ( jak nie to trudno- ja sam i tak aparatu na razie nie mam a pouczam :P)
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez szamanka » 27 wrz 2011 22:39

Troche przesada z tym podlewaniem, to co sie dzieje to na pewno nie wina zmiennego poziomu wody w podstawce.

Roślinka nie złapała jakiejś pleśni czy czegoś takiego? Doniczka od spodu nie śmierdzi może zgniłym jajem?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez dawinczi52 » 28 wrz 2011 12:16

Nie. Nie długo przesadzam, bo jest w doniczce ze spatulatą i aliciae one nie więdną. Może jakaś pleśń. Nie wiem podczas przesadzania sprawdzę.
dawinczi52

Postprzez Piotrek » 13 paź 2011 17:47

Ostatnio będąc w kwiaciarni kupiłem sobie przylądkową . Stało sobie kilka smutnych , zaniedbanych roślinek więc zrobiło mi się szkoda i jedną kupiłem . Kobieta w kwiaciarni wysilała się na tłumaczenie o co chodzi z tą roślinką , co to jest itd ... Robiła to bardzo nieudolnie i widać było że kompletnie nic nie wie na ich temat , więc powiedziałem grzecznie żeby sobie darowała bo to i owo wiem na ich temat ... Zaniosłem roślinkę do domu , ogarnołem ją ogólnie bo była zaniedbana . Było widać że była podlewana od góry ( bardzo skromnie zreszta ) , i zwykłą wodą ( wykwity solne ) ale ogólnie zdrowa , tyle że delikatnie przesuszona . więc jak pisalem ogarnołem roślinke jak należy i podlałem ... Trochę się zdziwiłem bo po kilku dniach zaczeły czernieć i schnąc końcówki . Aklimatyzuje się ? Szok od podlania ? :) .... Na razie obserwuję , ale jestem trochę zdziwiony reakcją roślinki .
Piotrek

Postprzez dawinczi52 » 14 paź 2011 23:54

Już 2 tygodnie po przesadzeniu i rośnie bardzo dobrze \o/ . Chyba miała za mało miejsca na korzenie.
dawinczi52

Postprzez Piotrek » 17 lis 2011 22:25

Cholerka a u mnie dalej czernieją liście . Nie mam pojęcia już dlaczego . Jak kupiłem rosiczkę to była z lekka zasuszona , ale zdrowa i nie miała czerniejących liści ,a po kilku dniach zaczeły czernieć i czernieją dalej w nowo wyrośnietych . Zauważyłem jedną ziemiórke która wylazła z torfu więc wkurzyłem się i przesadziłem roślinkę w nowy torf . Torf taki jak trzeba , korzenie dobrze wyczyściłem , umyłem ale dalej czernieją końcówki . Wszystko niby jak trzeba , i torf i z wodą już kombinuje żeby nie za dużo i nie za mało , juz nie mam pojęcia . Czy w przylądkowej mogą czernieć liście dlatego że ma zbyt mało światła o tej porze roku ? Ktos coś podpowie , ma jakiś uwagi ?
Piotrek

Postprzez VanDreyer » 17 lis 2011 22:57

Hmmm kiedy przesadziłeś?? Jeśli niedawno to roślina musi się przyzwyczaić, a jak miesiąc czy coś to może teraz ma za chłodno na parapecie ( mimo, że capensisy to uber-owadożery :D) to w tedy nie powinna mieć zbyt mokro ( lepiej unikać błota), a jak ciepło ( bo grzejesz) to lepiej lać więcej wody. Wątpię by od braku światła czerniały liście- co najwyżej bledsze i wydłużone, ale nie usychają :(
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez Piotrek » 17 lis 2011 23:34

Przesadziłem ją coś koło trzech tygodni może . Ma ciepło . W pokoju ma coś koło 20 stopni . Wody jak pisałem ma tak średnio . Podłoże jest wilgotne mocno , ale też nie tak żeby już tam bagienko było . No i też dziwne , bo jest mokro a roślinka wydaje się być przesuszona jakby .
Piotrek

Postprzez VanDreyer » 18 lis 2011 00:53

Skoro w pokoju masz +/- 20 stopni to na parapecie może być i 15. Fakt, capensisy to nie petiolaris, ale to roslina tropikalna ( więc wyższe temperatury), jednak nie ma się czym martwić- capensis przeżyje w 10*C ( ale będzie w złym stanie) i nawet jak mu się wszystkie liście obetnie to i tak skubany odbije :P Najwyżej może to sprawa podłoża, jakość torfu itp ( jak to pewien mądry człowiek powiedział " torf torfowi nie równy")
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez Piotrek » 20 lis 2011 17:47

Torf torfowi nie równy , ok zgadza się , ale liście zaczeły mi czernieć jak ją przyniosłem do domu z kwiaciarni po paru dniach , a przesadziłem ją sporo później . Tam wcale nie miała lepiej . Moim zdaniem o wiele gorsze warunki tam miała . Tym bardziej że jak pisałem kobieta która mi ją sprzedała nie miała o niej zielonego pojęcia . O jakiejś aklimatyzacji nie może być mowy bo z kwiaciarni do domu przejażdzka trwała 5 minut . Szkoda mi jej , bo marnie wygląda . Ja wiem że teraz taki czas że słonaka nie ma prawie , chłodniej troche , ale bez przesady to żywotna roślina jest a wygląda jakby ledwo cipiała .
Piotrek

Postprzez allgreen » 20 lis 2011 18:12

Nawet jak byś ją w sekundę teleportował to jest i tak mowa o aklimatyzacji ;] bo tu chodzi o przyzwyczajenie do nowych warunków np. mniej lub więcej światła inna woda, temperatura otoczenia i wilgotność powietrza.

A jeżeli capensis przysycha w porze zimowej to może wina suchego powietrza z kaloryferów.
allgreen

Postprzez Piotrek » 20 lis 2011 18:43

Hmm.. też przyszlo mi to do głowy . Co moge zrobić ? Delikatnie spryskiwać ją ? hm .. mam gdzieś takie pojemniki na wode które wiesza sie na kaloryfery , może to coś pomoże .
Piotrek

Postprzez allgreen » 20 lis 2011 19:07

capensisów się nie spryskuje generalnie żadnych rosiczek się nie spryskuje.
Piotrek napisał(a): hm .. mam gdzieś takie pojemniki na wode które wiesza sie na kaloryfery , może to coś pomoże .
To możesz zrobić ale to i tak nic nie da, lepiej płożyć na tak mocno nieogrzewanym parapecie.
allgreen

Postprzez tsunami » 20 lis 2011 21:00

Witam.

Jeśli to faktycznie kwestia suchego, gorącego powietrza z grzejnika, masz dwa wyjścia: znaleźć inne miejsce dla roślin lub modyfikować istniejące. Jeśli upierasz się by wybrać to drugie, możesz użyć folii odbijającej ciepło (specjalna folia do wykładania za oraz nad grzejnikami). Folię przykleja się pod spodem parapetu, co znacząco ogranicza jego nagrzewanie. Dobrze jest również, gdy parapet jest wsunięty w głąb mieszkania przynajmniej te 5-10 centymetrów dalej niż grzejnik.

A najlepiej wrzuć zdjęcie rośliny oraz miejsca w którym stoi.
tsunami

Następna strona

Powrót do Rosiczka