Czy ta deszczówka sie nadaje?

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Czy ta deszczówka sie nadaje?

Postprzez BlachaSk8 » 11 cze 2009 11:02

Sorry, że znowu pisze o podlewaniu temat no ale nie chce czegoś spieprzyć ;].

Mieszkam w małej miejscowości 25 km od Poznania i jakieś 25 od Gniezna. Dokładnie przez moja wieś przechodzi główna drga pomiędzy tymi miastami:P. I moje pytanie brzmi czy mogę zbierać wodę do podlewania moich roślin z deszczu??
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Czy ta deszczówka sie nadaje?

Postprzez marcin89 » 11 cze 2009 12:14

Witam.
Ja mieszkam w Czerwonaku (gmina czerwonak, od strony poznania zaraz za Koziegłowami) i podlewam od czasu do czasu deszczówką. Tym bardziej teraz gdy leje praktycznie codziennie, woda więc jest lepszej 'jakości' niżeli by była podczas sporadycznych opadów. 3 beczki podstawione pod rynny. Woda przejrzysta :)
marcin89

Postprzez Paludarium » 19 cze 2009 19:50

Zawsze można zainwestować w testy do wody , by się dowiedzieć ....
Paludarium

Postprzez Ironkamil » 13 lip 2009 09:58

Paludarium napisał(a):Zawsze można zainwestować w testy do wody , by się dowiedzieć ....

Po co?
Wystarczy sprawdzić, czy są odpowiednie porosty na pniach drzew.
One są najlepszymi wskaźnikami czystości powietrza i atmosfery, Ja mieszkam w mieście, i też podlewam deszczówką (Jak kończy mi się demineralka) i rośliny nie narzekają.
Ironkamil

Postprzez szamanka » 19 lip 2009 13:42

Skala porostowa to mit. Porosty sa gatunkiem wkaznikowym jedynie wybranych zwiazków a nie ogolnej czystosci powietrza. Owszem istnieje pewna korelacja, ale nie do końca.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Gringo » 23 lip 2009 21:38

Wiesz, ja mieszkam na Śląsku (niektórzy myślą, że tutaj nawet widać, czym się oddycha :D) i parę razy próbowałem podlać deszczówką, nic się nie działo. Ogólnie uważam, że troska o rośliny jak o niemowlaka jest niezbyt mądra. Nieraz będąc pozbawionym destylowanej wody dolałem zwykłej kranówy i jakoś nic się nie działo :D. Moje pierwsze rośliny lałem cały czas kranówą i nic im nie było, jedynie na podłożu co jakiś czas były wykwity. To tak z moich doświadczeń, ktoś inny może myśleć inaczej.
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez szamanka » 24 lip 2009 07:56

Jedynie wykwity? To nie sa jedynie wykwity tylko objaw ze podłoże jest już w marnym stanie i wypadałoby je wymienić. Nie przeczę, popularniejsze rosliny to przeżyją, ale nie wszystkie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie