Czy ktos wie jak zimować p. Floriana

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Czy ktos wie jak zimować p. Floriana

Postprzez chemik74 » 06 gru 2009 23:01

Wyczytałem w opisie, że Florian przechodzi okres spoczynku. Czy ktoś może napisać jak to wygląda od strony praktycznej. (tzn. jak z temp., światłem i podlewaniem). Z obserwacji wiem tylko, że zmienia na zimę liście.
chemik74

Re: Czy ktos wie jak zimować p. Floriana

Postprzez szamanka » 06 gru 2009 23:06

Zimowanie tłustoszy meksykańskich polega na zostawieniu ich na niedoświetlanym parapecie na zimę i tyle :) Z chłodu bijącego od szyby sam się robi niewielki spadek temperatury który im zupełnie wystarcza, i dodatkowo mniejsza ilość swiatła to jest dokładnie to czego potrzebują.
Ich zimowanie nie jest podobne do zimowania muchołówek czy rosiczek zimnolubnych :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Czy ktos wie jak zimować p. Floriana

Postprzez hddk » 06 gru 2009 23:33

Dodam tylko, że tłustoszom które weszły w stan spoczynku ograniczamy podlewanie i pozwalamy podłożu przeschnąć bardziej niż latem. Tłustosz zimą spodziewa się pory suchej, dlatego wytwarza rozetę liści nieowadożernych, które nie posiadają otworków przez które roślina chłonie pokarm, ale jednocześnie traci wilgoć.

Temperatury przyszybowe, rzędu 15 stopni, ale spokojnie zniosą mniej.
hddk

Powrót do Tłustosz