Czy można owadożery uprawiać w samym keramzycie?

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Czy można owadożery uprawiać w samym keramzycie?

Postprzez ladmar » 24 wrz 2010 16:20

Witam. W moim obecnym terrarium głównym składnikiem podłoża są torfy z różnymi dodatkami. Jednakże przy dużej wilgotności w podłożu rozwija się sporo szkodników a po jakimś czasie podłoże traci swoje dobre właściwości fizyczne (zbija się). W niedługim czasie chciałbym przebudować terrarium i zastanawiam się co by się stało gdybym do uprawy zastosował sam keramzyt, na zasadzie hydroponiki. Rośliny sadziłbym w małe koszyczki do uprawy roślin wodnych z wełną mineralną a następnie koszyczki zakopywałbym w keramzycie. Według mnie bardzo ułatwiłoby to sprawę napowietrzania i utrzymania terrarium w czystości, w razie potrzeby mógłbym z łatwością koszyczek wyciągnąć z keramzytu. Co o tym myślicie?
ladmar

Re: Czy można owadożery uprawiać w samym keramzycie?

Postprzez szamanka » 24 wrz 2010 16:58

W hydroponice nie stosuje się zwykłej wody tylko jakiś mix wody oraz makro i mikroelementów. prościej byłoby zainwestować w żywe sfagnum moim zdaniem, to sprawdzony sposób, natomiast stosując wełnę i keramzyt będziesz chyba pionierem.

Poszperałam jeszcze i znalazłam informację że pH keramzytu jest mocno zasadowe (8-9), nie wiem czy dotyczy to wszystkich marek, ale mysle ze tak. Więc dodatkowo musiałbyś zakwaszać roztwór z solami mineralnymi czyli zainwestować w pH-metr najlepiej, ew papierki.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez marrom » 24 wrz 2010 21:53

Może nie w keramzycie ale podobnież można tak: http://www.cpukforum.com/forum/index.ph ... =34802&hl=
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez szamanka » 24 wrz 2010 21:58

Fajny patent ale chyba mało praktyczny. Generalnie sądzę ze sfagnum przysporzy najmniej kłopotów i rozwiąże problem.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez ladmar » 24 wrz 2010 22:34

Ciekawy pomysł ale nie rozumiem po co ten bulgulator :)
No tak trochę nie pomyślałem z tym wysokim pH od keramzytu a używanie jakiś kwasów też jest bez sensu ponieważ wprowadzamy składniki odżywcze np. Azot, Fosfor.
Znalazłem jeszcze taki granulat o którym piszą, że jest obojętny: http://sklep.hydroponika.pl/katalog/ter ... _terraton/ no i zostaje jeszcze perlit który na pewno nie zmienia pH. Co Wy na to?
Sam mech sphagnum jest strasznie drogi żeby zastosować go na całe terra.
ladmar

Postprzez szamanka » 24 wrz 2010 23:24

Ten bulbulator jest po tlen. Gleba nie jest całkiem wysycona wodą zazwyczaj i to powietrze jakos się do korzeni przedostaje, kiedy korzenie masz w wodzie jest dużo gorzej z tym. Rosliny normalnie rosnące z korzeniami w wodzie mają ewolucyjne przystosowania w postaci kanałów powietrznych które napowietrzają korzeń od środka. Dlatego woda do takiej uprawy powinna być bardzo dobrze natleniona.

Jak ma obojętne pH to ok, ale tego nie wiem. Keramzyt teoretycznie jest obojętny natomiast szukając informacji o jego pH trafiłam na forum akwarystyczne na którym ktoś zmierzył pH wody po keramzycie i wyszło ze jednak obojętny nie jest.

Wiesz, jak kupisz takie polżywe sfagnum taniej gdzieś to ono bardzo szybko odbije i się zacznie rozrastac w terra.
szamanka
Administratorka

Postprzez neo_s » 25 wrz 2010 01:35

Uważaj na perlit. Mi za jego sprawą (najprawdopodobniej) robią się wykwity soli w doniczkach więc z tą jego obojętnością też wątpliwa sprawa.
neo_s

Postprzez ladmar » 29 wrz 2010 23:47

A jakby obniżać pH przez dodanie kwasku cytrynowego, wydaje mi się że on nie wprowadza żadnych składników do wody. Mam pH metr i mógłbym stale kontrolować pH.
ladmar

Postprzez szamanka » 30 wrz 2010 00:11

Żeby cos nie wprowadzało żadnych składników do wody musi byc zupełnie nierozpuszczalne. Kwasek obniże pH zatem coś wprowadza :)

Taka sama substancja jak każda inna, jak to Ci będzie działało w hydroponice nie mam zielonego pojecia. Na zajęciach na studiach uzywaliśmy do tych celów normalnych kwasów. Nie dam sobie teraz już reki uciąć czy to był HCl czy jakis inny.

Tych celów tzn modyfikacji pH.
szamanka
Administratorka

Postprzez ladmar » 30 wrz 2010 11:32

Hmm,

Szkoda że żaden profesjonalny chemik nie chce się wypowiedzieć. HCl wprowadza chlor który zwiększa zasolenie, natomiast kwasek cytrynowy to wodór, tlen i węgiel więc teoretycznie jest ok ale chemię miałem bardzo dawno i pewności nie mam. Poszperam jeszcze coś na ten temat.
ladmar

Postprzez szamanka » 30 wrz 2010 12:06

Chemicy nie zajmują się hydroponiką :) Potrzebowałbyś raczej biologa laboratoryjnego.
szamanka
Administratorka

Powrót do Terraria i sprzęt