Czy muchołówka może rosnąć w ogrodzie?

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Czy muchołówka może rosnąć w ogrodzie?

Postprzez Orson » 24 sie 2011 11:40

Witam,
Dziś byłem w OBI i kupiłem Muchołówkę z myślą o zasadzeniu jej na skalniaku, który obecnie buduję.
Pomyślałem, że najpierw sprawdzę jakie warunki są jej potrzebne, ale z tego co wyczytałem to wszyscy hodują ją jako roślinę doniczkową.
Tutaj moje pytanie - czy mogę ją zasadzić na ogródku i nie zimować jej w domu? Czy raczej nie przeżyje?
Ostatnio edytowano 24 sie 2011 16:58 przez Orson, łącznie edytowano 1 raz
Orson

Re: Czy móchołówka może rosnąć w ogrodzie?

Postprzez mati-pl » 24 sie 2011 11:55

Owszem moze byc na dworzu ale musi byc w torfowisku nie w normalnej ziemi jakiej sie uzywa do skalniaka. Jak budowac torfowisko masz tutaj na forum :)
Pozdrawiam!
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Re: Czy muchołówka może rosnąć w ogrodzie?

Postprzez szamanka » 24 sie 2011 14:27

Muchołówka jest rośliną bagienną, nie skalną !

Przy oczku wodnym jeśli podłoże jest kwaśne można ją zasadzić, natomiast skalniaki zazwyczaj są suche bo większość roślin skalniakowych jest przystosowania do suszy, woda szybko spływa, więc słabo to widzę, no chyba że zamierzasz podlewać co 2 dni, a latem i codziennie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez manys » 24 sie 2011 15:59

Jeśli by posadziło ją się na dole skalniaka, tak by woda z całego spływała do niej, ale z jakimś odpływem, to by można było ją tam zachodować, ale i tak trzeba by było podlewać.
manys

Postprzez szamanka » 24 sie 2011 16:24

Jeśli by posadziło ją się na dole skalniaka, tak by woda z całego spływała do niej, ale z jakimś odpływem, to by można było ją tam zachodować, ale i tak trzeba by było podlewać
Jedno ale
Taka spływająca woda zbiera substancje mineralne z całego skalniaka, które trafiają do muchołówki i zasalają jej podłoże. Przy takiej opcji trzeba się liczyć z częstą wymianą podłoża pod muchołówką bo inaczej wykwity ją 'zjedzą'
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez manys » 24 sie 2011 16:44

O, fakt, zapomniałem, dzięki za poprawienie :)
manys

Postprzez natalia.t92 » 24 sie 2011 17:29

Jeśli już sadzić w ogródku to na torfowisku wg. przepisu Szamanki. Aczkolwiek jeśli ledwo co kupiłeś muchołówkę, to najpierw może potrzymaj ją w doniczce, zapoznaj się z jej potrzebami itd. Muchołówka w ładnej doniczce gdzieś na trawniczku albo drewnianym pieńku też może wyglądać uroczo, nie trzeba jej od razu do gruntu sadzić.
natalia.t92

Postprzez Orson » 24 sie 2011 18:11

Z tego co piszecie to zupełnie nie opłaca się sadzić pojedynczej rośliny w ogrodzie, bo to za dużo roboty, a z tego co czytałem na forum i co napisała Szamanka w innym temacie to takie torfowisko to "oczko wodne zasypane torfem".

Zboczę trochę z tematu i korzystając z okazji zadam pytanie czy lepiej dla takiej roślinki większą donicę w której zrobię takie coś, czy może akwarium?
Orson

Postprzez mati-pl » 24 sie 2011 18:24

Normalna doniczka i podstawek, w akwarium woda bedzie stac az wrescie roslinka ci moze zgnic. Zreszta w akwarium bedzie miec zbyt wysoka wilgoc. Nic nie kombinuj :D poprostu doniczka i podstawek :D
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez natalia.t92 » 24 sie 2011 18:40

Za dużo kombinujesz. Wiosną przesadź muchożera do większej doniczki, daj podstawkę, postaw w ogródku na słonku, podlewaj deszczem albo wodą destylowaną i niech sobie rośnie. Nie rozumiem w czym problem? Zresztą to troszkę głupie najpierw kupić roślinkę z zamiarem posadzenia jej w ogródku, a dopiero potem sprawdzać, czy ona się do tego nadaje. Niestety muchołówka i inne owadożerne roślinki to dość specyficzne organizmy, które mają ścisłe wymagania co do wody, nasłonecznienia i przede wszystkim podłoża i tylko zapewnienie takich warunków gwarantuje zdrową i silną roślinkę.
natalia.t92

Postprzez Orson » 24 sie 2011 19:09

Jak pisałem, buduje skalniak w ogródku, a że byłem w OBI i rzuciła mi się w oczy muchołówka to ją kupiłem, bo zawsze taką roślinkę chciałem mieć. Jednak w związku z tym, że przeczytałem co jest dla niej najlepsze to wsadzam ją w doniczkę i tak będę ją hodował :)
Tak, aby było jej ze mną dobrze. ;)

Dzięki za porady i z pewnością będę zaglądał na forum częściej.

BTW. Poradnik w PDFie w "zanim napiszesz" jest bardzo pomocny :)

EDIT.

Korzystając z Waszej dobroci i porad zadam jeszcze jedno pytanie - co mam zrobić z moją muchołówką?
A dokładniej - załączyłem jej zdjęcie - rzućcie fachowym okiem i powiedzcie, czy mam ja rozsadzić na 2, czy coś podciąć?
Jutro ją będę przesadzał w większą doniczkę z torfem, więc będzie ku takim zabiegom okazja. Co więcej - polecacie plastikowe doniczki? (w PDFie piszą, że są wygodniejsze)
Załączniki
IMAG0078.jpg
Zdjęcie muchołówki.
Orson

Postprzez natalia.t92 » 24 sie 2011 20:22

Ja tam widzę co najmniej dwie roślinki, ale wydaje mi się, że jak zaczniesz ją przesadzać to może ci się rozpaść na wiele, wiele więcej (moja muchołówka rozsadzana w czerwcu miała być trzema/czterema roślinkami, wyszło jedenaście). Myślę, że jak już przesadzasz, to warto je rozdzielić do osobnych doniczek albo po kilka do jednej większej w większych odstępach.

I tak, plastikowe doniczki są lepsze do tego typu niewysokich i lekkich roślinek - są lżejsze i łatwiejsze do czyszczenia. I nie uwalniają do podłoża żadnych soli, co jest bardzo ważne przy owadożernych.
natalia.t92

Postprzez Orson » 25 sie 2011 14:16

Pozwole sobie zapostować kolejne zdjęcia, tym razem po przesadzeniu.
Zrobiłem mieszankę torfu kwaśnego 3,5-4,5 pH z piaskiem kwarcowym w proporcjach 2:1.
Doniczki dostalem takie, bez dziurek, ale przebilem sam cztery na jedną doniczkę, mam nadzieję, że wystarczy.
Macie jeszcze jakieś rady/uwagi?

PS. Przepraszam, za offtopic, ale korzystam z mojego tematu, żeby nie tworzyć nowego :) Mam nadzieję, że to nie problem.
Załączniki
IMAG0083.jpg
Druga
IMAG0082.jpg
Pierwsza
IMAG0081.jpg
Istotnie - to były 2 roślinki :)
Orson

Postprzez natalia.t92 » 25 sie 2011 14:29

Wydaje się w miarę ok, ale czy nie za płytko? Na pierwszym zdjęciu nie widać, ale na drugim wydaje się, że to co wcześniej było w ziemi teraz jest dużo wyżej. Roślinki lepiej posadzić troszkę głębiej niż płycej. Teraz dość wrażliwe części są na wierzchu.

Ja bym na twoim miejscu dosypała jeszcze trochę torfu. Tylko już nie wyjmuj roślin z doniczek, tylko dosyp.
natalia.t92

Powrót do Muchołówka