Czy one tak na prawdę rosną?

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Czy one tak na prawdę rosną?

Postprzez Marcin94 » 14 kwi 2011 21:59

Witam ^_^

Ostatnio na allegro znalazłem taką rosiczkę http://allegro.pl/10-x-mix-rosiczka-peltata-przepiekne-bulwiaste-i1532946154.html
Mam pytanie tak jak w tytule czy ona na prawdę tak rośnie w górę czy to jakiś pic na wodę fotomontaż? ]:->
Marcin94

Re: Czy one tak na prawdę rosną?

Postprzez szamanka » 14 kwi 2011 22:05

Tak rosną, ale tylko jak umiesz hodować zeby dotrwały do pewnego wieku i raczej niedługo, to są rosiczki sezonowe - w końcówce sezonu wytwarzają taki pęd, wczesniej to raczej rozetki jak na zdjęciu wyżej, a potem idą spać, choćby na krótko.

Aczkolwiek prostość hodowli rosiczek bulwiastych jest dyskusyjna i w dużej mierze zależy chyba od szczęścia, niektórym rosna w temperaturach powyżej 20*C całkiem nieźle, a niektórym przy 18*C idą spać/zdychają.

Jak szukasz rosiczek rosnących do góry prostsza jest D. madagascariensis i D. scorpioides.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie