Czy tak powinien wyglądać torf?

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Czy tak powinien wyglądać torf?

Postprzez Grzesieklu » 06 maja 2008 17:12

Kupiłem tego Tłustosza w Nepenti w ubiegłym roku.
Mam taki problem: Tłustosz jakoś kiepsko rośnie, postanowiłem go bliżej obejrzeć. Odgarnąłem mech którym był otoczony i ... zobaczyłem to- wydaje mi się że tak torf nie powinien wyglądać. :ech:
Załączniki
DSCN4845.JPG
DSCN4845.JPG (76.93 KiB) Przeglądane 447 razy
DSCN4846.JPG
DSCN4846.JPG (65 KiB) Przeglądane 445 razy
Niech słońce świeci zawsze pionowo na Twoim kapeluszem, aby cała Twoja twarz pozostawała w cieniu...
Grzesieklu

Re: Czy tak powinien wyglądać torf?

Postprzez satariel » 06 maja 2008 17:59

no cóż cały w glonach ten torf :) ja bym wymienił go na nowy......swoją droga jak ja kupowałem tłustosze w nepenti to dostałem w specjalnej glebie złożonej z takich kamyczków coś jak kulki ze styropianu a nie w zwykłym torfie :D widać oszczędzają jak mogą hehehhe :D może lepiej go przesadź do ziemi dla tłustoszy :)
satariel

Postprzez Jędruś » 06 maja 2008 18:17

mi to wogóle na nic nie wygląda... jakieś śmieci wrzucili i sie tym baw :D
Jędruś

Postprzez szamanka » 06 maja 2008 21:05

Musiałyś rozgrzebać nieco, teraz na torfie jest pełno syfu, zwiędłego mchu i glonu żeby poznać co to wogle jest. Satariel, tłustosze się często sadzi właśnie w mieszankach na bazie torfu, perlitu, styropianu td.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Grzesieklu » 06 maja 2008 22:04

Rozgrzebałem bo niepokoiłem się o tego tłustosze, a mech który zdjąłem z torfu tez rewelacyjnie nie wyglądał.
Czyli co- mam go przesadzić taK?
Niech słońce świeci zawsze pionowo na Twoim kapeluszem, aby cała Twoja twarz pozostawała w cieniu...
Grzesieklu

Postprzez KubuŚ » 07 maja 2008 18:26

lepiej przesadź, tłustosze nie sprawiają na ogół z tym problemów a lepiej nie mieć takiej wylengarni dla grzybów w terrarium pośród innych roślin, i będzie ładniej wyglądało ;)
KubuŚ

Powrót do Ogólnie