Czy taki mech się nada?

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Czy taki mech się nada?

Postprzez Gringo » 06 wrz 2009 12:19

Witam

Mam małe pytanie - jak wiecie z poprzedniego tematu, niedawno poskładałem sobie terra z pleksiglasu. Mam pewien problem - wysypałem dno keramzytem, jednak mgiełka z nawilżacza się skrapla i roślinki (głownie dzbaneczniki) stoją w odrobinie wody (jakieś 3 mm). Wiem, że tak nie powinno być, więc postanowiłem wyłożyć dno mchem torfowcem. Pytanie brzmi tak - czy suszony mech torfowiec się do tego nada, czy może poszukać żywego (kupiłem taki):
http://www.allegro.pl/item732772594_mec ... ka_2l.html

Wiem, że ten suszony ma tendencje do "zagloniania" się (nie wiem, jak to nazwać ;))

Z góry dziękuję za pomoc
Gringo
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Re: Czy taki mech się nada?

Postprzez jan » 06 wrz 2009 12:28

suszony również ma dobre pochłanianie, więc też sie nada. Domyślam się że na żywym też mogą się pojawić glony, tylko tego nie widać ;)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Gringo » 06 wrz 2009 17:58

Domyślam się że na żywym też mogą się pojawić glony, tylko tego nie widać

Wiem, i właśnie o tę widoczność mi chodzi - jak będzie żywy, to nie będzie tak zgniłozielony.
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez fly guy » 08 wrz 2009 21:27

Żywy też potrafi się zaglonić. I jednak to widać po jakimś czasie. Niestety to jest podstawowa wada foggerów/nawilżaczy, że zbiera się na dnie zbiornika woda. Żeby tego uniknąć, można postawić rośliny na doniczkach odwróconych do góry, a dno akwarium/terrarium zalać wodę i prosto w to wstawić fogger/nawiżlacz.
fly guy

Powrót do Terraria i sprzęt