Czy warto zakładać hodowlę na zimę?

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Czy warto zakładać hodowlę na zimę?

Postprzez equinox » 07 gru 2008 02:31

Jestem nowy więc chciałbym wszystkich serdecznie przywitać!

Jestem mało doświadczony w dziedzinie roślin owadożernych (kiedyś posiadałem małą hodowle, ale niestety dopadła ją pleść i darowałem to sobie), ale dziś mnie coś naszło żeby zamówić trochę nasion i kilka sadzonek z allegro, ale czy warto?

Jak to jest z zimowaniem roślin? Mogę teraz zacząć wyhodowywać z nasionek rośliny? albo kupować sadzonki?

A i mam jeszcze jedno małe pytanie, czy mogę hodować kilka gatunków roślin w jednym terrarium?

Jeżeli to nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Z góry dziękuję za pomoc!

Edit Matrix: Piszemy HODOWAĆ i oczywiście po polsku(Ą,Ę,Ć...)
equinox

Re: Czy warto zakładać chodowlę na zime?

Postprzez Waleń » 07 gru 2008 03:18

owszem możesz tylko musisz pamiętać o doświetlaniu bez którego o tej porze roku niewiele zdziałasz, odnośnie zimowania to zimujesz tylko niektóre gatunki więc możesz wybierać te tropikalne które zimowania nie wymagają
"Uczymy się całe życie a i tak umieramy pozostając głupcami"
Obrazek
Obrazek
http://starszyszatan.boo.pl
Waleń

Postprzez jan » 07 gru 2008 04:47

to jak najbardziej ten dział ;)

nasiona wymagają więcej światła od siewek (choć siewki chyba lepiej kielkują na naturalnym świetle, więc ja osobiście polecam ci teraz mlode roślinki)

rośliny możesz trzymać razem dopóki mają mniej wiecej te same wymagania.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Waleń » 07 gru 2008 05:02

W sumie jeśli będziesz mieć już odpowiednie warunki to mogę ci odsprzedać kilka sadzonek.

Tiaa przydało by się przysiąść i napisać ofertę na portal xD
"Uczymy się całe życie a i tak umieramy pozostając głupcami"
Obrazek
Obrazek
http://starszyszatan.boo.pl
Waleń

Postprzez rafals » 07 gru 2008 12:54

Ja mam takie pytanko do kolegi, jakie chcesz hodować rośliny skoro piszesz o terrarium ? ogólnie terrarium nadaje się dla dzbaneczników i heliamphor, a jeżeli nastawiasz się na rosiczki, muchołówki to nie ma nawet co mówić o terrarium bo można im tylko zaszkodzić.
Systemy alarmowe http://www.bb8.pl
rafals

Re: Czy warto zakładać hodowlę na zimę?

Postprzez equinox » 07 gru 2008 12:55

Nie spodziewałem się że tyle osób odpowie mi w tak szybkim czasie :D

Terrarium już prawie mam...tzn. mam 5 szyb i trzeba je tylko sklejić. Czytałem troche i wszyscy kupują do oświetlania jakieś drogie świetlówki i tp, a czy nie wystarczy zwykła podwójna świetlówka?(posiadam takową)

Jakie gatunki polecicie mi hodować na zime?
Jeżeli np. postawiłbym terrarium na regale gdzie jest teoretycznie zerowe światło to ile godzin dziennie powinienem doświetlać rośliny?
A i jeszcze jedno pytanie, czy dostane ten ''specjalny'' torf(bodajże spaghnum) w zwykłej kwiaciarni? Jeżeli nie był by drogi to wziął bym od razu jakiś większy worek(80l)
equinox

Postprzez szamanka » 07 gru 2008 13:00

Dla prostych gatunków wystarczy zwykła świetlówka, ale na dłuższą metę może być ciężko.

Jeśli na regale jest ciemno, to radziłabym jednak kupić profesjonalną świetlówkę, równie ważny co sama obecność światła jest rozkład widma tego swiatła, rośliny do fotosyntezy wykorzystują określone długości fali i tej długości fale emitują specjalistycznie świetlowki do roślin.

Proponuję zaczynać od zestawu początkującego czyli D. capensis, D. aliciae, D. spatulata, N. Ventrata
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez rafals » 07 gru 2008 13:14

Co do oświetlenia to tak jak napisała szamanka Rośliny również w sam raz na początek jednak do terrarium to wstaw tylko dzbanecznika bo rosiczki ładnie będą rosły poza terrarium.
rafals

Postprzez equinox » 07 gru 2008 13:24

Tzn. te rosiczki to lepiej hodować na ''wolności''? W akwarium nie wytworze dla nich lepszej wilgotności?

A co sądzicie o muchołówce? zawsze najbardziej mnie ciekawiła. Czy moge ją spróbować wyhodować na początku?

Z światłem to już sam nie wiem, możecie coś polecić z allegro z ''tańszych'' oświetlen?
equinox

Postprzez szamanka » 07 gru 2008 13:31

Nie, one wbrew pozorom nie lubią zbyt wysokiej wilgotności.

Muchołowki teraz się zimuje, poczekałabym z kupnem do wiosny, bo zaczynanie hodowli od zimowania jest raczej kiepskim pomysłem, i od razu uprzedzam - muchołowki jeszcze mniej niż rosiczki nadają się do terrarium.

Jakakolwiek świetlówka byleby była do roślin. Jedną z tańszych jest chyba osram fluora.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez satariel » 07 gru 2008 13:32

rafals_1982 napisał(a):Co do oświetlenia to tak jak napisała szamanka Rośliny również w sam raz na początek jednak do terrarium to wstaw tylko dzbanecznika bo rosiczki ładnie będą rosły poza terrarium.

co ty za bzdury piszesz!! są rosiczki które również wymagają terrarium i tylko w nim będą lepiej rosły niż bez niego.nie ma takiego czegoś że wszystkie rosiczki na parapecie będą pięknie rosły. różne rosiczki przecież potrzebują różnych warunków.

muchołówka na zimę odpada bo to roślina zimująca...
satariel

Postprzez equinox » 07 gru 2008 13:36

Tzn. robić jednak to terrarium? :D

Co sądzicie o tym żebym zamówił te 2 zestawy nasion:
http://allegro.pl/item495491775_rosiczk ... pical.html
http://allegro.pl/item501298114_rosiczk ... siana.html

A jak z tym oświetleniem? W jaką świetlówke musze się zaopatrzeć?
equinox

Postprzez satariel » 07 gru 2008 13:39

nasiona do terrarium to trochę głupi pomysł :) zanim ci się to rozrośnie to będziesz oglądał przez szybkę malutkie siewki. weź kup sobie jakieś gotowe rośliny :)

do terrarium polecam - pływacze, helki, dzbaneczniki i niektóre rosiczki.

satariel napisał(a):nasiona do terrarium to trochę głupi pomysł :) zanim ci się to rozrośnie to będziesz oglądał przez szybkę malutkie siewki. weź kup sobie jakieś gotowe rośliny :)

do terrarium polecam - pływacze, helki, dzbaneczniki i niektóre rosiczki.

ja osobiście używam świetlówki philipsa dokładnie takiej http://zoolight.pl/sklep/product_info.p ... ucts_id/95
Mam ją od ponad roku i jestem z niej zadowolony. tylko że doświetlam na parapecie.
Ostatnio edytowano 07 gru 2008 13:41 przez satariel, łącznie edytowano 1 raz
satariel

Postprzez rafals » 07 gru 2008 13:41

W tym co napisałem sugerowałem się tymi najbardziej popularnymi rosiczkami. Sam osobiście nie mam żadnej rosiczki, która wymagałaby terrarium, zresztą rosiczek mam już niewiele, ale będę wdzięczny jeśli mi powiesz jakie wymagają terrarium tak dla zaspokojenia mojej ciekawości bo chyba jest ich niewiele ;)
rafals

Postprzez satariel » 07 gru 2008 13:44

np rosiczki z grupy periolaris bez terra zimą ci padną. ja miałem trzy gatunki i wszystkie padły.nawet doświetlanie im nie pomogło.
satariel

Następna strona

Powrót do Ogólnie