Czy wysiać Rosiczki na torfowiskach?

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Czy wysiać Rosiczki na torfowiskach?

Postprzez Grzesieklu » 31 mar 2008 20:02

Nie daleko mojego miejsca zamieszkania natknąłem się na torfowiska ale niestety w większości wysuszone. Płynie tam kanał więc w niektórych miejscach jest bardzo mokro. Postanowiłem poszukać tam czegoś owadożernego. Niestety niczego nie znalazłem sad.gif . Pomyślałem o kupieniu nasion Rosiczek rosnących w Polsce i zasianiu ich tam.
Co o tym myślicie? Nie będzie to zbyt duża ingerencja w środowisko? mellow.gif
Niech słońce świeci zawsze pionowo na Twoim kapeluszem, aby cała Twoja twarz pozostawała w cieniu...
Grzesieklu

Re: Czy wysiać Rosiczki na torfowiskach?

Postprzez Damianus » 31 mar 2008 20:18

To zależy jakiego typu jest to torfowisko. Jest to ważne, gdyż nie wszystkie gatunki rosiczek występujących w Polsce rosną na tych samych typach torfowisk.
Drosera rotundifolia występuje przede wszystkim na torfowiskach wysokich i przejściowych, czasem na torfowiskach niskich. Drosera anglica może rosnąć na bardziej zasadowym podłożu niż D. rotundifolia, więc odpowiednie będzie torfowisko niskie. Drosera intermedia występuje tylko na torfowiskach wysokich i przejściowych. Ponadto Rosiczka okrągłolistna często występuje w towarzystwie torfowca czego nie możemy powiedzieć o Rosiczce długolistnej.

A tak w ogóle to lepiej by było gdybyś wcześniej pomyślał o takim eksperymencie. Nasiona należałoby wysiać jesienią. Teraz może być już za późno.
Damianus

Postprzez jkwiatek » 31 mar 2008 23:12

Teraz to capensisy możesz wysłać :) Lekka zimę powinien jakiś % przetrwać.

A tak serio po co wysiewać coś na torfowiskach "polnych" nie lepiej sobie zrobić takie 1/2m na podwórku ( przynajmniej ja taki mam zamiar) Bo jak na torfowisku "dzikim" wysiejesz nasionka to ich później nie znajdziesz a nawet jak by rosły to kilka lat żeby było coś widać.

jkwiatek
Kogo ramiona silne, niech tak czyni, i gdy racja jego, niech mu ręka nie zadrży, przeto po dokonaniu zemsty chwalebnej położy się aby wypocząć w poczuciu obowiązku dobrze spełnionego
www.jkwiatek.pl
www.mucholowki.pl
jkwiatek

Postprzez Grzesieklu » 01 kwi 2008 16:26

Czyli na razie dam sobie spokój z tym wysiewem. Myślałem kiedyś o takim torfowisku w ogrodzie. Glebę Z tych suchych torfowisk ludzie zabierają i wysypują nią ogródki. Może ja też mógłbym zabrać trochę torfu. Niestety nie wiem jak się zabrać za to ogrodowe torfowisko.
Niech słońce świeci zawsze pionowo na Twoim kapeluszem, aby cała Twoja twarz pozostawała w cieniu...
Grzesieklu

Postprzez jan » 01 kwi 2008 16:45

przyda ci się duuuży plastikowy pojemnik bez dziur lub folia, żeby trzymały wodę, sensownie by było gdyby to było głębokie. Sądzę, że lepiej założyć nowy wątek na ten temat ;)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Powrót do Ogólnie