Czy zimować chore muchołówki?

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Czy zimować chore muchołówki?

Postprzez Siara » 17 paź 2011 22:22

Dwie moje muchołówki dopadły w tym roku czerwce. Na szczęście pozbyłam się paskudztwa, ale biedactwa są w fatalnej kondycji - mają mało liści, i mało niewielkich pułapek. Mam dylemat, czy zimowanie wyjdzie im na dobre czy je już całkiem dobije...
Siara

Re: Czy zimować chore muchołówki?

Postprzez jan » 17 paź 2011 22:49

moim zdaniem powinnaś zimować, brak zimowania na dłużsą mete zadziała na nie jeszcze gorzej, chyba że masz pod ręką mocne świetlówki i troche osmocote'u ;)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Siara » 22 paź 2011 14:04

Raczej nie będę się bawić w doświetlanie. Przemyślałam sprawę i postanowiłam je przezimować jak co roku. Cięgle jednak zastawiam się czy taki jednorazowy brak zimowania ma duży wpływ na kondycję rośliny. Jak się zimowało muchołówki przez parę lat, to czy bardzo by się zmartwiły jakby pewnego roku zima nie nadeszła?
Siara

Postprzez natalia.t92 » 23 paź 2011 13:12

Myślę, że jeśli muchołówki źle wyglądają tylko ze względu na pasożyty, nie masz się co martwić i możesz je normalnie zimować. Jeśli warunki w jakich były trzymane wiosną i latem i ich kondycja przed atakiem pasożytów wskazują na to, że jednak zgromadziły nieco energii i mają silną bulwę, zimuj bez obaw.
natalia.t92

Postprzez Siara » 23 paź 2011 13:15

Utwierdziliście mnie w przekonaniu, ze zawsze lepiej zimować. Dzięki za rady.
Siara

Powrót do Muchołówka