Czy to zle przepowiada?

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Czy to zle przepowiada?

Postprzez karoc26 » 20 paź 2008 22:37

Witam. Dzisiaj na mojej kapturnivy (co prawda zimujacej) zauwazylem plesn. Czy to zle przepowiada? Jak temu zaradzic? Prosze o pomoc.
Obrazek
karoc26

Re: Czy to zle przepowiada?

Postprzez szamanka » 20 paź 2008 22:43

Szybciutko pryskaj Topsinem badź innym fungicydem bo ja stracisz, kłącze to najwazniejsza częśc kapturnicy.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez karoc26 » 20 paź 2008 22:58

Ok, spryskalem topsinem i zobaczymy co dalej bedzie? Ale czy topsin roslinie nie zaszkodzi jak sie tak na nia spryska?
karoc26

Postprzez szamanka » 20 paź 2008 23:02

Nie nie zaszkodzi, jutro też spryskaj, bo powiekszyłam sobie teraz zdjecie i to beznadziejnie wygląda, liscie są co prawda zielone, ale tuż przy nasadzie brązowe, to może znaczyc że kłącze juz jest martwe.

No ale zawsze jest nadzieja że gdzieś w głębi się uchowało jakieś zdrowe miejsce.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez jan » 21 paź 2008 12:26

z tego co wiem to spleśniałe części powinno się odciąć od kłącza aby zapobiec rozprzestrzenianiu się badziewia. (plus spryskanie topsinem oczywiście, dla zwiększenia bezpieczeństwa)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez karoc26 » 21 paź 2008 15:34

Ale jak odetne to ze wszystkimi pulapkami, więc mam tak zrobic?
karoc26

Postprzez ReD-GreeN » 21 paź 2008 15:55

karoca co ty rovisz z tymi roslinami ze Ci tak padają :D?? co troche twój temat że cos Ci pada
ReD-GreeN

Postprzez karoc26 » 21 paź 2008 16:22

Nic nie robie. Przed tym zrabanym zimowaniem tak sie dzieje... ;/
karoc26

Postprzez satariel » 22 paź 2008 12:24

no właśnie - nic nie robi :D a zamiast nic to polecał bym poczytać o tych roślinach jak najwiecej....bidulki są zabijane przez Ciebie masowo....ehhh
satariel

Postprzez karoc26 » 22 paź 2008 15:42

Czytalem o nich jak hodowac itp. Ale czemu sie tak dzieje? Nie mam zielonego pojecia..
karoc26

Postprzez pawcio » 22 paź 2008 19:28

karoca26 napisał(a):Czytalem o nich jak hodowac itp. Ale czemu sie tak dzieje? Nie mam zielonego pojecia..

Ja Cię rozumiem, bo swego czasu sam 'przehodowałem' swoją muchołówkę. Chciałem za dobrze i padła... A też robiłem tak jak czytałem (zimowanie w lodówce). Moim zdaniem trzeba do tego 'sportu' trochę intuicji, którą nabywa się z czasem ;)
pawcio

Postprzez karoc26 » 24 paź 2008 18:53

No więc tak. PRyskam od paru dni topsinem i plesn ciagle na nowo sie pojawia ;/ . Juz nie mam pojecia co zrobic zeby ja uratowac...
karoc26

Postprzez jan » 24 paź 2008 20:09

tak jak wspomnieliśmy wcześniej, często po prostu trzeba odciąc zdrową częśc od chorej, posadzic obie w osobnych doniczkach (chora trzeba odizolowac, zdrowa trzymac lekko oddalona od reszty) i poddawac leczeniu obie.

tak przynajmniej cos moze zostac, jesli zarazona tkanka pozostanie z niezarazona, jest mała szansa że przeżyją i zwalczą pleśn czy grzyba, przypominam że topsin jest głównie prewencyjny. jeśli coś jest wewnątrz bulwy korzeniowej (ryzomu) kapturnicy, to spryskiwanie jej nic nie da.
jan

Postprzez karoc26 » 24 paź 2008 22:38

A jak ma je oddzielic? Zdrowa od chorej?

STalo sie cos jeszcze. Przypatrzylem sie dobrze roslince i patrze a tu taka mala skorupka slimaka... Chyba mam slimaki w doniczce ;/ Co teraz zrobic jeszcze dodatkowo?
karoc26

Postprzez jan » 25 paź 2008 11:58

ryzom wydziela się ostrym nożem, a co do ślimaków to lepiej zmieniby było podloże, ślimaki mogly w nim złożyc jaja (choc niekoniecznie musiały).

na razie po prostu rozdziel chorą częśc od zdrowej i posadź w nowym podłożu. no i pamietaj o topsinie.
jan

Następna strona

Powrót do Kapturnica