Darlingtonia - prośba o ocenę kondycji

Darlingtonia - prośba o ocenę kondycji

Postprzez Serbia » 20 kwi 2008 10:38

Prośba jak w temacie. Roślina wygląda tak:

http://i20.photobucket.com/albums/b213/ ... li/040.jpg

Kupiłem ją ok. miesiąc temu, była w stanie spoczynku i wyglądała w sumie dokładnie tak jak teraz. I to mnie właśnie niepokoi - nie budzi się. Wszystkie moje rośliny już się wybudziły, a darlingtonia nie. Czy to normalne? W sumie nie było ostatnimi czasy zbyt dużo słońca, ale jednak dzień coraz dłuższy. Roślina stoi na południowym parapecie, z uwagi na fakt, że jeszcze śpi nie podlewam jej zbyt często, ale podłoże jest stale wilgotne. Podlewam oczywiście wodą schłodzoną, z lodówki.

Zastanawiam się ponadto czy jej nie przesadzić - bo nie wiem w jakim podłożu siedzi, a wolałbym żeby była w takim podłożu, jakie ja jej wsypię ;) (rozumiem że dla darlingtonii podłoże dla kapturnic - torf wymieszany z drobnoziarnistym piaskiem - jest ok?). Czy mogę przesadzić roślinę, znajdującą się w stanie spoczynku? Poniżej fotki podłoża:

http://i20.photobucket.com/albums/b213/ ... li/041.jpg

http://i20.photobucket.com/albums/b213/ ... li/042.jpg

Czy to zielone, co tam wyrasta, to mech, czy pleśń?
Serbia

Re: Darlingtonia - prośba o ocenę kondycji

Postprzez Damianus » 20 kwi 2008 10:47

Daj jej jeszcze trochę czasu. Moja Darlingtonia też jeszcze śpi tyle, że stoi cały czas na dworze.
Nie musisz jej przesadzać. W samym torfie też dobrze rosną.
To zielone to nie pleśń.
Damianus
Redaktor

Postprzez fly guy » 21 kwi 2008 21:15

Hej, ja 3mam w mieszance torf(3)+ piasek(1). Moja darlingtonia ( a właściwie darlingtonie bo po zimie okazało że się na 6 rozmnożyły) już się wszystkie wybudziły i produkują nowe liście. Przyjęty przez Ciebie sposób postępowania wydaje się dobry. A przesadzałbym ją śmiało. To co tam rośnie wynika z przelania chyba (może przez poprzedniego właściciela). Szamanka gdzieś pisała co to jest - ja miałem coś podobnego po zimie u przelanych rosiczek i dlatego przesadziłem.

Co do podlewania zimną wodą - zależy skąd ją masz. Z tego co pamiętam to jest odmiana która tego nie wymaga a np. byłe nepenti taką odmianę właśnie sprzedawało. Ale więcej pewnie dowiemy się po publikacji sławetnej książki.
fly guy

Postprzez szamanka » 21 kwi 2008 21:43

Publikacja sławetnej książki nastąpi chyba za 10 lat :)) Łukaszowi cos nie bardzo to pisanie idzie, a słyszałam to z pewnego źródła
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Serbia » 22 kwi 2008 20:14

Roślinę mam od Alberciarza.
Serbia

Postprzez fly guy » 23 kwi 2008 10:02

szamanka napisał(a):Publikacja sławetnej książki nastąpi chyba za 10 lat :)) Łukaszowi cos nie bardzo to pisanie idzie, a słyszałam to z pewnego źródła

A nie mógłby zrobić "kopiuj-wklej"? Przecież na tamtym forum był cały opis hodowli, wystarczyło dodać kilka zdjęć i voila! ;]

Serbia, to pogadaj skad on to ma. Ja swoje podlewałem wodą o nielodowatej temperaturze, miały się dość dobrze, teraz woda jest chłodniejsza ---> zmieniłem sposób ich hodowli, zobaczę co z tego wyjdzie (pochodzenie moich roślin nie do ustalenia). Ale podlewanie lodowatą nie powinno im zaszkodzić, a tym "prawdziwym" darlingtoniom (California baby!) nawet sprawia przyjemność :)
fly guy

Powrót do Darlingtonia