Destylka za pomocą jonitów

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Re: Destylka za pomocą jonitów

Postprzez LeHardi » 22 wrz 2009 11:13

Mam pytanie związane z konstrukcją takiej kolumny filtrującej: czy ma znaczenie jaki rodzaj węgla aktywowanego zostanie użyty? Bo na allegro jest np ziarnowy http://www.allegro.pl/item744549113_weg ... _gram.html jak i granulowany http://www.allegro.pl/item745465769_weg ... _gram.html Czy jest jakaś różnica który się zastosuje?
Czy włóknina filtracyjna http://www.allegro.pl/item738285907_fil ... racja.html nadaje się do zastosowania w kolumnie - czy stopień dokładności filtracji EU-2 jest wystarczający czy lepiej kupić materiał o wyższym wspóczynniku EU?

Pozdrawiam
--
LeHardi
LeHardi

Postprzez marrom » 22 wrz 2009 12:38

Jeśli chodzi o węgiel w naszym przypadku nada się każdy. Ten granulowany jest odrobinę grubszy więc jest szansa, że będzie mniej pylić.

Co do włóknin. Proponował bym raczej cieńszą. Porowatość w każdym przypadku jest niska (tak sądzę) więc raczej nie ma szans na to aby jonit przez te pory wypłynął. Zamiast cytowanej włókniny akwarystycznej można użyć włókninę ogrodniczą: http://www.allegro.pl/item746533480_wlo ... cza.html#2

----

Ps. Przepraszam, że nie odpowiedziałem na PW ale się "zgapiłem".
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez LeHardi » 22 wrz 2009 13:39

Dzięki za odpowiedź - co do proponowanej przez Ciebie włókniny - przy założeniu, że poszczególne elementy kolumny zawierać będą po 1 kg jonitów i węgla to czy wystarczy kupić 1 mb tej tkaniny czy lepiej wziąć więcej? Podejrzewam że wiesz z doświadczenia ile tego schodzi. :)
--
LeHardi

P.S. Co do PW - nie ma problemu. :)
LeHardi

Postprzez marrom » 22 wrz 2009 15:45

Niestety opis był Barktka Treli. Osobiście korzystam z tub filtrów narurowych.
Myślę, że aby wyliczyć ile potrzebujesz włókniny powinieneś zrobić co następuje: zmierz długość pojemnika, przemnóż przez ilość wkładów (zakładam, że pomnożysz razy trzy - węgiel, kationit i anionit) i pomnóż jeszcze x 2 (trzeba z włókniny zrobić worki). Dodaj odrobinę zapasu. Szerokość włókniny powinna być odrobinę większa niż szerokość pojemnika.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez szamanka » 22 wrz 2009 19:08

Ja miałam włoknine szerokości jakieś 10 cm (?? nie jestem pewna) i na zapakowanie litra zywic zeszlo mi 8 i 6 pasków - jedną nieco bardziej upchałam, ale robi sie walec i ciężko to sensownie ułozyć w kolumience. Osobicie nie polecam szycia skarpet z włokniny, moze jestem mało delikatna bo mi szybko się podarły przy okazji regeneracji.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez ertert » 25 wrz 2009 22:56

Witam.czy ma znaczenie ułożenie mediów ,mianowicie od dołu kationit anionit i węgiel. Woda jest troszkę kwaskowa ok.5 PH.Gdy mam ułożone media anionit, kationit węgiel wtedy jest troszkę zasadowa 6, 5 PH. Który wariant ułożenia wybrać?
ertert

Postprzez szamanka » 25 wrz 2009 23:04

Mi polecano ułozenie z anionitem na dole bodajze bo jest droższy, więc zeby miał czystszą wodę i sie moze mniej niszczył.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez ertert » 25 wrz 2009 23:18

Mi nie zależy na jego niszczeniu mam go 10 kg, .Czyli ułożenie może być, mam obawy czy nie zaszkodzi roślinom i siewką Burmanii, które to nasiona kupiłem od PANI. Pozdrawiam.
ertert

Postprzez BartoszT » 25 wrz 2009 23:29

Woda musi być przepuszczona najpierw przez węgiel aktywowany, później przez kationit, a na końcu przez anionit. Czyli jeśli lejemy wodę od góry, a na dole jest kranik, na dole kolumny kładziemy anionit.

W przeciwnym wypadku, reakcje wymiany jonowej nie będą zachodziły prawidłowo, a woda nie będzie miała właściwych parametrów (nie będzie procesu demineralizacji, tylko częściowe usunięcie twardości).
Kolejną kwestią jest to, że anionit umieszczony w złym miejscu może zostać "scementowany". Szczególnie, jeśli media są tuż po regeneracji i nie są dokładnie przepłukane.
"Ludzie od wszystkiego są do niczego."
BartoszT

Postprzez ertert » 26 wrz 2009 11:20

Nie dam rady uzyskać typowo zdemineralizowanej, więc którą wodę wybrać troszkę kwaskową ok.5 PH, 0 stopni niemieckich czy troszkę zasadowa 6, 5 PH około 8stopni niemieckich.
ertert

Postprzez marrom » 26 wrz 2009 11:23

lepiej lekko kwaśną co by nie odkwasić sobie podłoża.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez ertert » 26 wrz 2009 11:31

Dzięki za odpowiedz, czyli zmiana kationitu z anionitem nie wpłynie źle na rośliny.
ertert

Postprzez marrom » 26 wrz 2009 12:29

Małe sprostowanie. Nie zwróciłem uwagi, że ertert wcześniej pytał się o kolejność ułożenia medium filtracyjnego co wiązało się z różnymi pH otrzymanej wody. Tak jak pisze Baterk. Węgiel, kationit, anionit. Woda przy takim ułożeniu powinna mieć około 6-7 stopni pH (czasem mniej) oraz 0stopni twardości ogólnej GH. U Ciebie twardość wskazuje, że coś jest nie tak z anionitem.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez ertert » 30 wrz 2009 12:55

Ktoś pisał, że jest na samym kationicie może ja też powinienem spróbować.Myślę, że jak woda przeleci najpierw przez anionit a na końcu kationit to chyba niewielka różnica jak przy samym kationicie. Obecnie przy dobrym ułożeniu mediów węgiel,kationit,anionit moja woda ma 5 stopni niemieckich. Może powinienem proporcje zmienić kationitu i anionitu .Sorry, że tak w kółko pisze.
ertert

Poprzednia strona

Powrót do Terraria i sprzęt