Destylka za pomocą jonitów

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Destylka za pomocą jonitów

Postprzez neo_s » 20 maja 2009 17:57

Czy ktoś uzyskuje wodę destylowaną za pomocą jonitów? Czytałem wiele na ten temat ale mam jeszcze kilka pytań. Gdyby ktoś był tak uprzejmy i chciałby podzielić się swoją wiedzą proszę się odezwać ;)
neo_s

Re: Destylka za pomocą jonitów

Postprzez szamanka » 20 maja 2009 19:20

Tak, ja mam kolumienkę.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez marrom » 20 maja 2009 19:21

Pytaj.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez Siara » 20 maja 2009 19:45

Ja spytam :P Ale ... o co chodzi... ? Bo to intrygujące.
Siara

Postprzez szamanka » 20 maja 2009 19:54

Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Siara » 20 maja 2009 20:04

Dużo z tym zachodu. I dużo rzeczy jest potrzebne. A ja za leniwy typ jestem. Chyba wolę nadal dawać zarabiać hipermarketom.
Siara

Postprzez marrom » 20 maja 2009 20:15

Jeśli potrzebujesz niewielkich ilości wody nie ma sensu robić takiego filtra. Latem osobiście potrzebuje dziennie ze 10-20l wody. Zbankrutował bym.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez neo_s » 20 maja 2009 20:50

1. Jak ma wyglądać taka kolumienka? Mogą to być dwie sklejone butelki/rurki a w złączenie wstawiona siatka? (mile widziane zdjęcia lub opisy waszych filtrów).
2. Jak wolno ma spływać woda aby wpływ jonitów był dostateczny?
3. Jakich jonitów uzywać? Wystarczy silnie kwasny kationit i silnie zasadowy anionit?
4. Ile dziennie litrów można przefiltrować stosując jonity?
5. Jak płukać jonity? Trzeba za każdym razem używać substancji regenerującej odpowiedniej dla danego jonitu czy wystarczy zwykła woda? Ile litrów można przefiltrować bez regeneracji/płukania?
To tyle na razie. Z góry dziękuję za pomoc.
neo_s

Postprzez szamanka » 20 maja 2009 20:54

2- W duzej mierze zależy to od grubosci złoża, liczy się czas kontaktu ze złożem.
3 - Tak
4- Zalezy jaki przepływ ustawi, ale to zalezy od pkt 2. Ja uzyskuje 5l w 0,5-1h.
szamanka
Administratorka

Postprzez marrom » 20 maja 2009 20:55

http://flytrap.pl/content/view/87/86/
http://flytrap.pl/content/view/90/86/
http://flytrap.pl/content/view/81/86/

Powyżej trzy artykuły podające większość odpowiedzi. Jeśli czegoś tam nie ma pytaj.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez neo_s » 20 maja 2009 21:17

Pierwszy artykuł czytałem na pozostałe nie trafiłem więc dzięki za linki.
neo_s

Postprzez szamanka » 21 maja 2009 16:28

Moja kolumienka, papuga rzecz jasna nie jest integralną częscią, ale nie chciała zejść :)
Załączniki
kolumienka.jpg
(81.96 KiB) Pobrane 619 razy
szamanka
Administratorka

Postprzez erhas » 21 maja 2009 19:33

A kto mi taką zbuduje a ja mu zapłacę :D ?
'Lepiej siedzieć cicho i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.'
erhas

Postprzez emilio » 21 maja 2009 20:51

ja takie coś chyba sobie zrobię sam, tylko jeszcze mnie nurtuje kilka pytań:

1. szamanka mówiła że żelki muszą być cały czas zamoczone, ale nie potrzebne jest mi z godziny na godzinę produkowanie wody, więc czy jak zamknę obwód to woda która będzie stać w nim ileś tam czasu będzie też sprawiać że żelki będą tracić że tak powiem swoje właściwości??
2. po czym poznać że żelki trzeba już zregenerować?
3. czy są jakieś metody że woda którą uzyskałem zbliżyła się parametrami do deszczówki?
4. na stronie flytrap ktoś opisał że można zbudować kolumnę ekonomiczną lub zalecaną, wie ktoś może jakie są różnice??
5. na allegro znalazłem kationity dostarczane w formie wodorowej, oraz sodowej...które będą odpowiednie do kolumny??

dzięki z góry za odpowiedzi :)
emilio

Postprzez Kosiarz » 21 maja 2009 21:12

Ad1. Nie - z tego powodu iż, wymiana jonowa nie trwa cały czas. Filtr po pewnym czasie będzie w stanie "idle". Wysuszenie najwyraźniej uszkadza strukturę jonitów, stąd mają takie a nie inne wymagania dotyczące ich przechowywania.
Ad2. Poziom GH/KH wzrośnie ci o kilkanaście %.
Ad3. Będzie czystsza, o ile profesjonalnie podejdzie się do tematu (f. węglowy/kationit/anionit/i ewentualnie z powrotem węglowy + staranne złożenie całości).
Ad4. Wydaje mi się, że bedzie wtedy mniej problemów z eliminacją szczelin między zapakowanymi w "osłony" jonitami, przez które może swobodnie przepływać woda. Układ pro osiągnie też pewnie wyższą wydajność i jest bardziej mobilny, można też go łatwo przygotować np. do tego aby był zgodny np. z gwintem od prysznica.
Ad5. Wybierz kationit wodorowy, w trakcie wymiany jonowej nie będzie ci zasalał wody, tylko zostaną wprowadzone do niej kwasy mineralnie, ph więc się obniży. Podwyższysz je włączając do układu anionit.
Ostatnio edytowano 21 maja 2009 21:20 przez Kosiarz, łącznie edytowano 1 raz
Pamiętaj, że kiedy wszystko idzie źle... to zawsze może być jeszcze gorzej.
Kosiarz

Następna strona

Powrót do Terraria i sprzęt