Destylówka za droga pomocy!!!!

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Destylówka za droga pomocy!!!!

Postprzez cefars » 13 wrz 2009 21:39

Mam pytanie do was. Otóż mam 19 roślin owadozernych i każda musi mieć zawsze wodę destylowaną w podstawce. Niestety wydaję na nią 10 zł tygodniowo zeby starczyło. Mieszkam w miescie a co gorsza koło skrzyżowania więc nie mam jak zbierać deszczówki. Nie chce juz więcej wydawać pieniędzy na wode bo mi szkoda. Chciałbym sie dowiedzieć czy mugłbym podlewać roślinki owadożerne wodą źrudlaną z ogrodów pobliskiego kościoła. Następnie chciałbym też wiedziec czy mogę podlewać je też wodą wydobytą z torfowiska, które znajduje sie kilometr od mojego domu (na tym torfowisku żyje masa rosiczek okrągłolistnych). PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ!!!
cefars

Re: Destylówka za droga pomocy!!!!

Postprzez szamanka » 13 wrz 2009 21:52

Woda z torfowiska może być, żródlana w żadnym wypadku.

Dobrym rozwiązaniem są żywice jonowymienne.
http://www.flytrap.pl/technika-w-hodowl ... nnych.html
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez evulFarmer » 13 wrz 2009 22:05

Wybacz mi moja krytyke ale posiadanie takiej ilosci roslin trzeba wiazac z kosztami i jesli nie jest sie w stanie ich ponosic powinno sie przynajmniej czesc roslin sprzedac.. i jakos nie bardzo chce mi sie wierzyc ze wykrzystujesz 15l wody tyg... No chyba ze jest u Ciebie bardzo goraco i masz duze rosliny. Ja mam 7 dzbankow cefala 2 podstawki [spore] z mucholowkami mlodymi i wysianymi rosiczkami do tego spora psittacine i 2 mucholowki w kolejnym 'korytku' i nie wykorzystuje 8 litrow tygodniowo.
Tak czy siak pomysl z tym filtrem szami bardzo mi sie podoba :)
Obrazek
The way how the world should look like for me =)
evulFarmer

Postprzez Matrix » 13 wrz 2009 22:12

Ja używam filtra wody RO 3- stopniowego i nie narzekam. Koszt to około 100 zł+ przesyłka.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez cefars » 13 wrz 2009 22:33

czyli ze woda pobrana z torfowiska i woda żrudlana sie nie nadają? Proszę o wyjaśnienie ....... thx za pomysł z żywicą jonowymienną
cefars

Postprzez marrom » 13 wrz 2009 22:39

szamanka napisał(a):Woda z torfowiska może być, żródlana w żadnym wypadku.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez 1w0na » 13 wrz 2009 23:32

Gdzie ty kupujesz tą wodę i w jakich ilościach?
Ja na swoje owadożery (a mam ich sporo :P) wykorzystuje 5l baniak w 2 tyg.
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez masiol90 » 13 wrz 2009 23:53

polecam destylke z tesco, za niecale 3 zl baniak 5l.
masiol90

Postprzez Zielony » 14 wrz 2009 17:00

A ja polecam nie destylowaną, tylko demineralizowaną z Tesco - raczej lepsze dla roślin. Baniak 5 litrów za 2 zł. Powinno to znacznie zredukować koszty.
Żyję — nie każdemu się zdarza — a we krwi mam chlorofil.
Zielony

Postprzez Gringo » 14 wrz 2009 18:23

A ja polecam nie destylowaną, tylko demineralizowaną

Przecież to jedno i to samo. O ile wiem nazwy są stosowane zamiennie.

Jeśli nie masz jakichś strasznie rzadkich i delikatnych roślin, to możesz spróbować z filtrem brita - jak ja zaczynałem hodowlę, to właśnie to stosowałem i wszystko było OK.
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez Zielony » 14 wrz 2009 19:40

Gringo napisał(a):
A ja polecam nie destylowaną, tylko demineralizowaną

Przecież to jedno i to samo. O ile wiem nazwy są stosowane zamiennie.

To nie jest to samo. Woda destylowana jest bardziej oczyszczona niż demineralizowana. W związku z tym jest bardziej reaktywna, co niekoniecznie musi pozytywnie wpływać na organizmy. Co za tym idzie, nie opłaca się jej używać, tym bardziej, że jest droższa.

Istnieją jeszcze wody destylowane ultra-czyste, które można porównywać z rozpuszczalnikami do sporządzania wstrzykiwań.
Żyję — nie każdemu się zdarza — a we krwi mam chlorofil.
Zielony

Postprzez marrom » 14 wrz 2009 20:38

Zielony napisał(a):
Gringo napisał(a):To nie jest to samo. Woda destylowana jest bardziej oczyszczona niż demineralizowana. W związku z tym jest bardziej reaktywna, co niekoniecznie musi pozytywnie wpływać na organizmy. Co za tym idzie, nie opłaca się jej używać, tym bardziej, że jest droższa.

Tutaj się nie zgodzę. Wszystko zależy od użytej technologii.

Nie zależnie od tego potrzebujemy przede wszystkim wodę miękką o niskiej zawartości soli mineralnych mająca wartość TDS poniżej 100ppm. Więc czy użyjemy wody destylowanej czy demineralizowanej (co w hipermarkecie oznacza to samo) nie ma znaczenia. Ważne jest byśmy nie kupili do podlewania wody mineralnej (a znam takie przypadki).
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez cefars » 14 wrz 2009 21:05

chcecie wiedzieć dlaczego zużywam 10 litrów wody destylowanej na tydzień? Otóż prawie wszystkie moje rośliny (16 z 19) trzymam w osobnych doniczkach na jednej olbrzymiej podstawce (promień podstawki to 36 cm) z czego wszystkie rośliny są już w pełni dorosłe a utrzymywanie wody w takiej podstawce na poziomie 3-4cm to wcale nie mało wody ( ok 2,5 litra + codzienne dolewanie aby utrzymać poziom wody). Jeszcze jedno w opisach roślin owadożernych nie ma opisy gatunku ani zdjęć Sarraceni x pe!!!!! Jest ktoś kto mugłby opisać ten gatunek?
cefars

Postprzez szamanka » 14 wrz 2009 21:11

'Sarracenia x' to nie gatunek tylko krzyżówka, krzyżówek kapturnic jest z 10 tys.

Ja trzymam tak samo, z tym że doniczek mam z 50.
Btw przelewasz te rośliny, 1cm spokojnie wystarczy jeśli nie masz ultra wysokich doniczek.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez 1w0na » 14 wrz 2009 21:45

Pamiętaj też, że w okresie letnim zawsze więcej wody się zużywa.
Czy jest szansa, abyś przesłał fotkę? ;-)
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Następna strona

Powrót do Ogólnie