Muchołówka [Niedoświetlona - zdjęcia]

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Muchołówka [Niedoświetlona - zdjęcia]

Postprzez abc1234xx » 26 cze 2010 10:33

Jak w temacie ;) nie byla zimowana , stoi na południowym oknie regularnie nawadniana wg instrukcji hodowcy, Jakos przed zima pojawily sie male biale robaczki które chodza sobie w ziemi ;/ nie wiem co to? od tamtego momentu zaczela wypuszczac ogromna ilosc lisci-lapek tylko ze one sa malutkie albo nie ma ich wogole ;/ w kwietniu pod koniec obciąłem ja do zera i obecnie znowu to tak wyglada ;/ co robic? listki wypuszcza mi nie centralnie na srodku a w calej doniczce w rogach itp itd

Obrazek

Obrazek
abc1234xx

Re: Dionaea 2letnia problem robaczki i male lapki

Postprzez Tough » 26 cze 2010 10:50

Jeżeli te robaczki skaczą to są skoczogonki, całkowicie nieszkodliwe.
Na pewno wpływ na wygląd rośliny był brak zimowania, ale mam jeszcze pytania: w jakiej ziemi hodujesz, czy ją nawozisz (nie powinno się) i czy podlewasz wodą destylowaną? Jeżeli hodujesz ją dobrze to być może się dzieli, tak jak moja (wygląda podobnie). Nie potrzebnie ucinałeś te liście, bo żywe liście produkują substancje odżywcze, a jeśli roślinie niepotrzebny liść to wysysa z niego substancje aliść usycha.
Tough

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 26 cze 2010 11:13

jak powiedział tough, obcinamy tylko to co zczerniałe, a co do robaczków to wiecej szczegółów. najlepiej sprawdź w artkułach na portalu czy to nie ziemiórki (ostrożności nigdy za wiele)

natomiast małe pułapki mogą być tez efektem panujacego w tym roku bardzo długotrwałego, mocnego zachmurzenia, które ograniczyło w znacznym stopniu roslinom dostep do swiatła.

a i jeszcze jedno ten torf (jeżeli to jest torf lub torf z piaskiem - w tym powinna być hodowana muchołówka) wygląda mi na ciutke przelany, ale akurat na tym zdjeciu trudno to stwierdzic.

no i przeczytaj to: http://www.owadozery.pl/articles/mucholowka.pdf taka podstawowa, muchołówkowa insztrukcja
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez moof » 26 cze 2010 11:26

Roślina jest mocno niedoświetlona, wygląda też na lekko przelaną. Podłoże wygląda nieciekawie, osobiście bym ją przesadził do mieszaniny torfu z piaskiem. Jeżeli możesz, trzymaj ją na zewnątrz lub na południowym parapecie. I zimuj ją w tym roku.
moof
Redaktor

Postprzez abc1234xx » 09 lip 2010 15:54

no wreszcie moge odpisac na post.. nie wiem kto mi zablokowal pisanie na dzien dobry ale wreszcie dziala..

ROslinke dalem na tydzien na zewnatrz do slonca i troszke odzyla..

ale stwierdzilem ze moze ja przesadze.. i jakie moje zaskoczenie jak sie okazalo ze w jednej malej doniczce mialem ich az 5 sztuk :)

Kupilem torf ph 3,5-4,5 i je wsadzilem do osobnych doniczek ;)

MIalem dodac piasku kwarcowego ale nie ma go w zoologicznym ale wyczytalem ze w samym torfie tez bedzie zyc.. tak mialem od poczatku i ladnie rosla.
abc1234xx

Postprzez Delete » 09 lip 2010 16:09

Moja kupna również bardzo dobrze rosła w samym torfie. Przedwczoraj ją przesadziłem do torfu z niedużą ilością perlitu. :)
Pozdrawiam
Delete

Re: Muchołówka [Niedoświetlona - zdjęcia]

Postprzez abc1234xx » 28 sie 2010 10:18

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nie wiem kto mi zmienil nazwe tematu ale zrobil blad. Moja mucholowka byla marna bo bylo jej ciasno :) rozsadzilem i wyszlo az 5 dużych okazow :) teraz z tej duzej doniczki wychodza 3 kolejne rosliny i az prosza sie o rozsadzenie :)
abc1234xx

Postprzez moof » 28 sie 2010 11:05

abc1234xx napisał(a):nie wiem kto mi zmienil nazwe tematu ale zrobil blad. Moja mucholowka byla marna bo bylo jej ciasno :) rozsadzilem i wyszlo az 5 dużych okazow :) teraz z tej duzej doniczki wychodza 3 kolejne rosliny i az prosza sie o rozsadzenie :)

Ta muchołówka z pierwszego postu zdecydowanie niedoświetlona. Swoją drogą daj więcej podłoża do doniczek żeby ich brzegi nie zacieniały rośliny, coś bardzo głęboko je masz.
moof
Redaktor

Postprzez abc1234xx » 29 sie 2010 07:54

ta pierwsza to ta sama co te 5 na dole ;) tyle ze rozsadzona.. w tamtej doniczce byla ogromna bulwa w ziemi ktora po wyciagnieciu rozeszla sie sama na 5 roslin :) a ziemi mam malo poniewaz przy rozsadzaniu nie ubijalem jej a potem przyszla ulewa i zalalo mi roslinki ogromnie.. i ziemia sie ubila :) teraz bede robic wlasnie podsypke tak zeby byly na rowno :)
abc1234xx

Powrót do Muchołówka