Długi i gruby korzeń u muchołówki?

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Długi i gruby korzeń u muchołówki?

Postprzez natalia.t92 » 27 sty 2012 11:58

Ostatnio na balkonie miałam mały wypadek z moimi zimującymi muchołówkami. Kilka doniczek mi spadło, jedna roślinka bardziej ucierpiała, bo wypadła z doniczki i część korzeni została odkryta. Posadziłam ją najdelikatniej jak się dało, nie odkrywając pozostałych korzeni. Jednak nie w tym rzecz. Zauważyłam, że z bulwy wyrósł jeden gruby, długi na 15cm korzeń. Z tego co sama zaobserwowałam w trakcie zabawy z tymi roślinami, muchołówki mają drobne korzenie wiązkowe, a czegoś takiego jeszcze nigdzie nie widziałam. Szukałam informacji na ten temat w internecie, ale nie znalazłam. Co to może oznaczać? I co zrobić z tym na wiosnę, kiedy będę je przesadzać/rozsadzać? Obcinać czy po prostu skręcać i wsadzać do doniczki?
natalia.t92

Re: Długi i gruby korzeń u muchołówki?

Postprzez szamanka » 27 sty 2012 14:42

A to nie był jakiś badyl z torfu obrośnięty bulwą?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Długi i gruby korzeń u muchołówki?

Postprzez natalia.t92 » 27 sty 2012 17:04

Wydaje mi się, że gdyby to był jakiś badyl z torfu, to raczej bym go odrzuciła wiosną przy przesadzaniu. Roślinki kiedy je przesadzałam, były malutkie, więc doniczki brałam proporcjonalne do ich rozmiarów, dlatego wszelkie duże śmieci z torfu raczej szły do kosza. Nie sądzę, żebym przegapiła takiego wielkiego badyla i jakby nigdy nic wcisnęła go do doniczki 5cmx5cm. Już nie chciałam wyciągać całej rośliny z torfu, żeby zobaczyć skąd to wyrasta, ale raczej wychodziło z bulwy. Chociaż kto tam wie, na wiosnę przyjrzę mu się dokładniej i jak coś to wrzucę na forum jako owadożerną ciekawostkę.
natalia.t92

Powrót do Muchołówka