Długość doświetlania

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Długość doświetlania

Postprzez BlachaSk8 » 12 gru 2009 17:38

Witam!
Zastanawia mnie czy rośliną zaszkodzi jak raz będą pod świetlówka cały dzień, a raz te 7 godzin? Od poniedziałku do piątku doświetlane są od około 17:00/18:00 do 23:00/24:00, a dzisiaj są pod nią już od około 9:00 i jutro też tak mogę zrobić. Czy mogę tak robić czy lepiej żeby roślinki były pod nią regularnie czasowo? Generalnie wstawiłem swoje 3 pseudo terra z D.prolifera i (od dzisiaj) z H.heterodox'ą i 3 gatunkami pływaczy. Helka i D.prolifera mają plastikową górę od pojemnika umieszczoną jakieś 1,5/2 centymetry nad kubkiem w celu wentylacji i z powodu że kielich Heliaphory wystaje już ponad kubek(pod doniczkę u rosiczki i Heliaphory umieściem keramzyt i zalazłem wszystko do połowy doniczki), a pływacze są w plastikowym pudełku o szerszej średnicy przykryte drugim pudełkiem, lecz tutaj porobiłem tylko dziurki w górnym (tak jak co żeby opisać warunki w jakich trzymam ;]).
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Długość doświetlania

Postprzez szamanka » 12 gru 2009 18:19

Ja doświetlam podobnie i nie zauważyłam negatywnych efektów, przynajmniej u rosiczek i tych 2 pływaczy które w terra stoją, sandersonii nawet kwitnie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie