Dokarmianie dzbbanków ?

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Dokarmianie dzbbanków ?

Postprzez owadozer » 07 sty 2012 18:55

Witam
Czy ktoś z Was próbował dokarmiac dzbaneczniki (głównie górskie mi chodzi) karmą dla rybek ?
Jak tak to czy to jakoś przyśpieszyło wzrost ? Czy rośliny stały się 'silniejsze' ?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
mam rośliny na wymianę, w sprawie zainteresowania pisać na gg 25785204
owadozer

Re: Dokarmianie dzbbanków ?

Postprzez jan » 07 sty 2012 22:39

Znalazłem właśnie post w którym napisał ktoś że dokarmia(1-2 kuleczki na tydzień przy czym co tydzień do innego dzbanka) (http://forums.gardenweb.com/forums/load ... 27750.html). Ale w/g mnie nie jest to konieczne i nadal dyskusyjnym jest czy wskazane.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez szamanka » 07 sty 2012 23:27

Na częściej na dłuższy okres czasu nie wiem czy jest sens, ale raz na 2-3 miesiace jesli nie dokarmia się przygodnie złapanymi owadami moim zdaniem warto.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez manys » 08 sty 2012 16:43

Warto- jeśli dokarmia się rosiczki to czemu nie dzbanki? Powinno być strawione jak normalny pokarm, tyle że w formie martwej materii organicznej.
Sam myślę o wypróbowanie tego sposobu, bo żadnych owadów w pobliżu nie ma, a ventricosa już się dopomina.
manys

Postprzez VanDreyer » 08 sty 2012 16:54

Na pewno można, kaptury małe też, a skoro to białko to nie powinno nic zaszkodzić :) Jak ktoś chce można założyć hodowlę świerszczy bananowych ( moje rośliny i pajuny je uwielbiają) lub jakiejś innej karmówki. W ten sposób można nawet dobrze dokarmiać muchołówki.
@ down
Jak coś to na PW z takim czymś :P Jak na razie czekam na wylęg, ale ja kupuję u kolesia z allegro http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=18628798 Normalnie to nawet zwykłymi muszkami można, ale ich hodowla jakby to ująć... śmierdzi :D Świerszcze daję z tego względu, że jak pająk nie chce jeść to daję roślinie :D
Ostatnio edytowano 08 sty 2012 19:19 przez VanDreyer, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez owadozer » 08 sty 2012 18:05

VanDreyer nie chciałbyś wymienic pare tych świerszczy na jakieś nasiona ? ;P
mam rośliny na wymianę, w sprawie zainteresowania pisać na gg 25785204
owadozer

Powrót do Dzbanecznik