dokarmianie zooplanktonem ?

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

dokarmianie zooplanktonem ?

Postprzez lukasz910 » 08 lut 2010 23:54

Próbował ktoś tak ?
Mi pani w zoologicznym je poleciła ;] bo chciałem z tą suchą karmą spróbować ;]

i dziś przed szkołą ok 13 "nakarmiłem" jedną z moich rosiczek (na zdjęciu to ten bardziej wysuszony robaczek) myślę że one będą dobre bo jak dawałem dziś koło 21 to jak przyglądnąłem tym robaczkom się to ruszają się na roślince ;] a gdzieś czytałem że te enzymy działają jak owad jest żywy ;]

załączam zdjęcia roślinki z robaczkami i nimi samymi ;]

Obrazek
Obrazek
lukasz910

Re: dokarmianie zooplanktonem ?

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 09 lut 2010 00:21

Moze podziałac, zalezy ile białka maja. A jako, ze rosiczki można dokarmiac nawet pyłkiem żywotność ofiar u nich raczej nie jet wymagana.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez lukasz910 » 09 lut 2010 00:58

ilości białka raczej nie mam jak sprawdzić ale odzywająca d.nidifromis już wchłonęła swój przydział :)
lukasz910

Postprzez Naruto_Uzumaki » 09 lut 2010 01:16

Taki żywy pokarm polecam wysuszyć papierowym ręcznikiem przed położeniem na liść - robaczki nie będą się "ślizgać" i jednocześnie nie zostanie rozrzedzony płyn trawienny. Z suchych pokarmów stosowałem mleko w proszku - efekty bardziej niż zadowalające (szczególnie w przypadku siewek) :D.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Naruto_Uzumaki

Postprzez lukasz910 » 09 lut 2010 01:23

Hymm faktycznie pyłek pszczeli mógłby być :) w życiu bym nie pomyślał :) tak samo o mleku w proszku :D choć na podstawach żywienia właśnie białka mam ;]

Dzięki za radę, mleko sprawdze też bo mam kilka roślinek które stratyfikuję :)
lukasz910

Powrót do Ogólnie