Doniczki

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Doniczki

Postprzez natalia.t92 » 07 lip 2011 23:16

To mój pierwszy temat na tym forum, także witam wszystkich fanów drapieżnych, ale jakże uroczych roślinek.

Tyle tu tematów i artykułów o żarówkach, terrariach, akwariach, a o tak prostej rzeczy jak doniczki nic nie widzę. Stąd pytanie - jakich doniczek używacie w uprawie waszych pociech? Jestem posiadaczką muchołówki, która mnie nieco zaskoczyła. Kilka tygodni temu ją przesadzałam i byłam pewna, że cztery doniczki na kilka nowych okazów wystarczą. Pomyliłam się - okazało się, że przez dwa lata z jednej rozetki zrobiło się ich nie trzy czy cztery, jak myślałam, ale jedenaście. Skończyło się na tym, że roślinki rosną po dwie, trzy sztuki w sześciu różnych doniczkach, co na pewno im nie służy. Chciałabym to jakoś uporządkować i zastanawiam się nad zakupem kwadratowych doniczek, ale właśnie nie wiem jak to rozwiązać. Kupić po kilkanaście sztuk doniczek rożnych rozmiarów, czy jeśli kupię kwadratowe 6x6 to w zupełności wystarczy na muchołówki rożnych rozmiarów? Jak to jest u was?
natalia.t92

Re: Doniczki

Postprzez mati-pl » 07 lip 2011 23:54

Witaj :D ja uzywam doniczek 8.5cm i sa dobre do moich dużych owadozerow :D
w sumie male roslinki tez w takich trzymam lub w tych mniejszych 5cm ale potem i tak trzeba przesadzac więc uwazam ze 8.5 cm doniczka bedzie okej :)
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez Damianus » 08 lip 2011 11:08

Na twoim miejscu kupiłbym kilka większych doniczek i posadziłbym w nich po kilka roślin. Moim zdaniem fajniej to wygląda :) Tak jak kolega wyżej napisał mogą to być doniczki 8,5 cm. Chyba, że planujesz rozdawać albo sprzedać rośliny to użyj większej ilości doniczek dostosowanych do wielkości roślin :)
Damianus

Postprzez natalia.t92 » 08 lip 2011 13:52

No to sama nie wiem, bo właśnie teraz muchołówki tak rosną, że są po dwie albo trzy w okrągłych doniczkach 7-10cm, ale czy to nie wpływa negatywnie na ich wzrost? Nie spowalnia ich? Bo akurat ta, której się udało i rośnie sama w malutkiej doniczce (6cm) moim zdaniem wygląda najlepiej ocb
natalia.t92

Postprzez Damianus » 08 lip 2011 19:14

Rośliny rosnące w grupie muszą konkurować o światło, przestrzeń itp., więc jest to naturalna selekcja. Osobniki najsilniejsze przetrwają :) Jeżeli chcesz mieć każdą roślinę osobno to możesz przesadzić, chociaż to tez wiąże się z jakimś ryzykiem, szczególnie jeśli chodzi o młode rośliny. Będąc na Twoim miejscu poczekał bym do wiosny, bo 2 czy 3 muchołówki na takim metrażu to nie jest jeszcze źle :)
Damianus

Powrót do Terraria i sprzęt