Doświadczenie z GA3

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Doświadczenie z GA3

Postprzez szamanka » 06 sty 2008 15:16

Jako, że nie mogłam się sama doszukać, czy GA3 warto stosować w przypadku nasion dzbaneczników, postanowiłam sama to sprawdzić, bo opinie były bardzo różne.
W tym celu zakupiłam nasiona N. sanguinea z czplants i w końcu się zebrałam, żeby przeprowadzić owo doswiadczenie. Poniżej jest opis części do dnia wczorajszego,reszta zostanie uzupełniona jak się cos będzie więcej działo.

17 grudnia 2007 –
Nasiona zostały podzielone na połowę, jedna część została wrzucona do słoika z roztworem GA3, druga część została zalana samą wodą
Obrazek

18 grudnia 2007 –
Nasiona po upływie ciut więcej niż jednej doby (zagapiłam się :)) zostały wysiane na suszony mech sphagnum
Obrazek

A następnie umieszczone w terrarium
Obrazek

27 grudnia 2007
Suszone sphagnum zielenieje :nie: Temperatura jest w miarę stała utrzymuje się mniej więcej na poziomie 20*C

5 stycznia 2008
Sphagnum zielenieje na potęgę, przy takiej ilości zieleni chyba będę miała problem z zauważeniem jakby nasiona zaczeły kiełkowac :P
Obrazek
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Doświadczenie z GA3

Postprzez albinkolano » 07 sty 2008 18:57

Ciekawe, ciekawe :) Mam nadzieję że bedziesz sie dzieliła rezultatami w miarę postepu doświadczenia.
A gdzie można takie GA3 kupić i ile to kosztuje?
albinkolano

Postprzez szamanka » 23 sty 2008 13:36

No więc moje doświadczenie napotkało pewne przeszkody

23 stycznia 2008
Obrazek
Ktoś wcześniej słyszał o ziemiórkach żyjących w sphagnum? Jak nie to już słyszy

Trza było coś z tym zrobić więc kuwety zostały wyjęte z terra i na jakieś 10 min wstawione do roztworu diazolu
Obrazek
Tak na marginesie to mi się ten mech nieco zaglonił

W czwartek się jeszcze chyba wybiorę po coś przeciwko dorosłym muszkom
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Maciejświderski » 17 lut 2008 22:29

jakie bylo stężenie diazolu?
Maciejświderski

Postprzez szamanka » 17 lut 2008 22:38

Standardowe albo ciut większe, jakoś 1-1,5 na litr, ewentualnie czasem mi sie zdaży wlać 2, ale wątpie by to było wtedy
szamanka
Administratorka

Postprzez Maciejświderski » 01 sie 2008 23:11

No i jak tam doświadczenie? Są jakieś efekty?
Maciejświderski

Postprzez szamanka » 02 sie 2008 13:21

Nie wzeszło nic, a w związu z ciagłymi i coraz ostrzejszymi atakami pleśni dałam spobie z tym spokój.

Jak ma to jakies znaczenie to bardziej pleśniało w kuwetce kontrolnej, za to w doświadczalnej zdecydowanie lepiej rósł mech i glony :D
szamanka
Administratorka

Powrót do Dzbanecznik