Doświetlanie LED

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Re: Doświetlanie LED

Postprzez mati-pl » 14 sie 2011 22:55

No to jak chcesz odpowiedz a nie dyskusje to juz ci powiedzialem
KUP NORMALNA SWIETLOWKE OSRAM 24W NP DO TEGO OBUDOWE KABEL I RAZEM DASZ OK 60ZL.
Bardzo wielu uzywa wlasnie takie swietlowki i rosliny rosna. Mozesz zawsze kupc silniejsza zarowke albo poprostu kupic se dwa takie które beda cie kosztowac 120zl a nie 170zl i jeszcze takie male.
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez szamanka » 14 sie 2011 23:38

a koledze jak chce kombinować i wybrać coś w miarę oszczędnego i o dobrych parametrach to polecam 70w HPSa do tego odbłyśnik tak dobrany aby światło się nie rozpraszało, całość zawieszona dość wysoko nad rośliną aby jej nie usmażyć - tylko po co te kombinacje jak każdy w domu ma parapet

Dla 2 sztuk muchołówek? ocb

ciekawa dyskusja - zapominacie tylko o jednym że w watach to się liczy pobór mocy a nie ilość światła które daje dane źródło,
Jasne, ale tutaj korelacja też występuje
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez pepton » 15 sie 2011 11:11

Dla 2 sztuk muchołówek? ocb

nie chodzi mi tu o liczbę roślin tylko o najlepsze rozwiązanie w tej cenie i o oszczędność energii a tak nawiasem to przecież dobrze wiemy że na dwóch zazwyczaj się nie kończy

korelacja też występuje[/quote]

no występuje tylko nie taka że 15w diodami to 15w
już lepiej podać to w % np
-zwykłe żarówki przetwarzają tylko 5% energii na światło
-kompakty zintegrowane 25%
-HPS 30%
co do diod to nie wiem
pepton

Postprzez szamanka » 15 sie 2011 11:21

HPSy są może i fajne, ale bardziej dla oswietlania miniszklarni jak dla mnie.

nie chodzi mi tu o liczbę roślin tylko o najlepsze rozwiązanie w tej cenie i o oszczędność energii a tak nawiasem to przecież dobrze wiemy że na dwóch zazwyczaj się nie kończy
Biorac pod uwagę cenę samego HPSa i cene żarówki energooszczędnej oraz zuzycie prądu 70 vs 24W to ja nie wiem gdzie ta oszczędność przy HPSach.

Bo jak dla mnie 2 muchołowkom jako oswietlenie wspomagające energooszczedne 24W wystarczy.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez pepton » 15 sie 2011 11:41

nie chodziło mi o cenę żarówki energooszczędnej tylko o cenę tego ledowego cuda za 170,00 PLN i o koszty eksploatacji
pepton

Poprzednia strona

Powrót do Terraria i sprzęt