Doświetlanie LED

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Doświetlanie LED

Postprzez gr0g » 13 sie 2011 22:51

Witam serdecznie,

Planuje zakup sprzętu do doświetlania swoich muchołówek.
Na allegro znalazłem żarówki LED dedykowane do doświetlania roślin:
http://allegro.pl/lampa-zarowka-led-gro ... 62533.html
http://allegro.pl/lampa-zarowka-led-gro ... 68989.html
Różnią się one stosunkiem diód niebieskich i czerwonych,
tylko nie wiem które były by najlepsze do całorocznego doświetlania (niestety posiadam pokój który ma okna od zachodu).

Na forum znalazłem parę wypowiedzi, że wybór diód LED nie jest najlepszy, może lepiej zastosować inne rozwiązanie?

Pozdrawiam.
gr0g

Re: Doświetlanie LED

Postprzez mati-pl » 13 sie 2011 23:48

Wszystko wszystkim ale po co doswietlac mucholowki które i tak pojda w sen zimowy? :D
Strata kasy :)
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez gr0g » 14 sie 2011 00:21

Problem polega na tym, ze nawet latem brakuje im światła.
Dzisiaj przyniosłem nową muchołówkę, i w porównaniu do niej, ta która mam już od roku, jest po prostu żółta.
gr0g

Postprzez mati-pl » 14 sie 2011 00:23

chyba ze tak :)
Ale po co takie drogie?!
Idz do elektrycznego kup tam oprawe i swietlowke 18 albo 24 w dokup kabel i juz :) Ja za to zaplacilem wszystko tylko 60zl a nie 170+przesylka ;)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez szamanka » 14 sie 2011 00:27

Diody led z tego co wiem nie są dobre do oświetlania roślin bo żeby osiągnąć jakieś przyzwoite natężenie światła trzeba ich cholernie dużo, poza tym mają bardzo wąskie zakresy świecenia zazwyczaj więc słabiej niż świetlówki pobudzają chlorofil.

-- So sie 13, 2011 23:33 --

Ha, nie spojrzałam na cenę - za 170 zł - tylko jak jestes zblazowanym milionerem, bo to wcale warte tej ceny nie jest.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez gr0g » 14 sie 2011 01:21

Niestety nie jestem zblazowanym milionerem :)
Szukałem rozwiązań LED, bo bardziej się kalkulują biorąc pod uwagę zużycie prądu i żywotność. Jednorazowy wydatek jest większy, ale taka żarówka teoretycznie starczy na 5lat świecenia non-stop przy kilkukrotnie niższym zużyciu prądu niż świetlówka.
Przy doświetlaniu roślinek po 12h dziennie, nabiera to znaczenia.

Z tego co czytałem najlepsze są lampy sodowe, ale to jest dopiero droga zabawa :)

Jeżeli chodzi o świetlówki, to co by było najlepszym wyborem?
gr0g

Postprzez mati-pl » 14 sie 2011 01:23

Zwykla swietlowka np 24W OSRAM ;)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez hddk » 14 sie 2011 01:51

Szukałem rozwiązań LED, bo bardziej się kalkulują biorąc pod uwagę zużycie prądu i żywotność.

Jeżeli przy mocach lamp rzędu 15-30W patrzysz na koszty zużycia prądu (w dodatku do doświetlania muchołówek), to obawiam się, że hodowla owadożerów chyba nie jest dla Ciebie.
Muchołówkom nic nie zastąpi światła dziennego (tym bardziej 15-30W!) i jeśli się go nie ma, to nie ma sensu się bawić w ich hodowlę, tym bardziej że są to rośliny tak tanie i popularne (kilka-kilkanaście zł za roślinę), że ładowanie 170 zł w wątpliwe lampy dla nich to już syndrom "zblazowanego milionera", że zacytuję Szamankę. Zawsze powtarzam, że posiadanie owadożerów to nie obowiązek a pewien przywilej :D To są rośliny światłolubne i pewne koszty po prostu trzeba ponieść :)
Planowanie że oszczędzi się ileśtam złotych w ciągu 5 lat przy tak małej skali jest lekko niepoważne. Jak pójdziesz w moce rzędu setki watów to jest sens szukania oszczędności, ale nie przy 15-30W. A jak Ci taka żarówka czy dwie padną miesiąc po 2-letniej gwarancji? Cały Twój misterny biznesplan strzeli nie powiem co.
hddk

Postprzez gr0g » 14 sie 2011 03:00

> Jeżeli przy mocach lamp rzędu 15-30W patrzysz na koszty zużycia prądu (w dodatku do doświetlania muchołówek),
Z zasady zwracam uwagę na zużycie energii w urządzeniach, bez względu na skale albo przeznaczenie, może wytłumaczysz mi dlaczego w przypadku oświetlania muchołówek nie powinienem tego robić?

> to obawiam się, że hodowla owadożerów chyba nie jest dla Ciebie.
Dzięki za uwagę, chyba muszę się zastanowić nad sobą i pozbyć się roślinek.

> Muchołówkom nic nie zastąpi światła dziennego (tym bardziej 15-30W!)
Temat dotyczy doświetlania.

> i jeśli się go nie ma, to nie ma sensu się bawić w ich hodowlę, tym bardziej że są to rośliny tak tanie i popularne (kilka-kilkanaście zł za roślinę),
> że ładowanie 170 zł w wątpliwe lampy dla nich to już syndrom "zblazowanego milionera", że zacytuję Szamankę.
Chomiki też są tanie, wg twojej teorii nie opłaca się o nie dbać, tylko kupować nowe jak zdechną.

> Zawsze powtarzam, że posiadanie owadożerów to nie obowiązek a pewien przywilej :D [/quote]
Wpisze sobie w złote myśli.

>To są rośliny światłolubne i pewne koszty po prostu trzeba ponieść :)
> Planowanie że oszczędzi się ileśtam złotych w ciągu 5 lat przy tak małej skali jest lekko niepoważne.
> Jak pójdziesz w moce rzędu setki watów to jest sens szukania oszczędności, ale nie przy 15-30W.
> A jak Ci taka żarówka czy dwie padną miesiąc po 2-letniej gwarancji? Cały Twój misterny biznesplan strzeli nie powiem co.
Temat dotyczy wyboru dedykowanych diód LED do roślinek, a dokładniej koloru światła jaki będzie dla nich odpowiedniejszy, niebieski na wzrost VS niebiesko-czerwony na wzrost i kwitnięcie.

Spodziewałem się odpowiedzi ułatwiającej wybór, lub sugestii, że od tych LED mimo wszystko lepsze jest inne źródło światła, a nie dyskusji na temat cen i osobistych wycieczek.

Tym bardziej Twój post nic nie wnosi do dyskusji, chyba że na dzień dobry trolujesz każdą nową osobę.
gr0g

Postprzez szamanka » 14 sie 2011 11:14

Z zasady zwracam uwagę na zużycie energii w urządzeniach, bez względu na skale albo przeznaczenie, może wytłumaczysz mi dlaczego w przypadku oświetlania muchołówek nie powinienem tego robić?
Bo w tym wypadku lepiej jest kupic coś co jest lepsze jakością świecenia.

Oki, ale warto żebyś wiedział że nawet oświetlenie rzędu 100W daje rade tylko tak mniej więcej w przypadku muchołówek. To są rośliny naprawdę ekstremalnie światłolubne.

W dodatku takie 30W diodowe świeci jak 30W, jesli chcesz osiągnąć jakiś efekt swoim oświetleniem to przydałoby się kupić conajmniej 2 takie żaróweczki. Co już daje zużycie 60W.

A stara dobra świetlówka kompaktowa czyli żarówka energooszczędna z 20W daje światło jak normalne 100W czy coś koło tego. W tym wypadku led się nie opłaca z której strony by na to nie patrzeć.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez nerka99 » 14 sie 2011 13:14

gr0g napisał(a):Dzisiaj przyniosłem nową muchołówkę, i w porównaniu do niej, ta która mam już od roku, jest po prostu żółta.

A może masz poprostu kultywar Yellow albo Yellow Stripes (czy jakoś tak), one są żółte :)
Obrazek Leksykon gier RPG
nerka99

Postprzez szamanka » 14 sie 2011 13:55

Lekko fantazjujesz nerka, takie kultywary da się dostać tylko w specjalistycznych sklepikach, zresztą trochę kosztują więc nie podejrzewam groga o to, jest zwyczajnie za mało zorientowany w temacie.
szamanka
Administratorka

Postprzez nerka99 » 14 sie 2011 14:29

szamanka napisał(a):Lekko fantazjujesz nerka, takie kultywary da się dostać tylko w specjalistycznych sklepikach, zresztą trochę kosztują więc nie podejrzewam groga o to, jest zwyczajnie za mało zorientowany w temacie.

Mówiąc szczerze, nie wiedziałem, że żółte kultywary są, aż taką rzadkością (all green i różne "czerwone" odmiany są chyba dosyć rozpowszechnione? ... no chyba, że znowu się mylę), ale dziękuje, że mnie przy tym naprostowałaś :)
Jak dla mnie Yellow na zdjęciach wyglądają... hmm pospolicie, bardziej o "niedostępność" podejrzewałbym coś w stylu wacky traps albo cupped trap
Obrazek Leksykon gier RPG
nerka99

Postprzez hddk » 14 sie 2011 15:04

Dlatego że muchołówki jako rośliny wybitnie światłolubne ledwie co odczują te 15W i może miałoby to sens gdyby dać im ze 4x15W. Jeśli ktoś chce koniecznie hodować muchołówki pod sztucznym światłem musi się liczyć z wyższymi kosztami oświetlenia niż 15W. Byle dzbanki to co najmniej 30-70W, rosiczki to już 70-100, żeby ładnie rosły. Źródła światła (w tym moc) wybiera się po pierwsze pod kątem przydatności roślinom, dopiero potem można patrzeć na koszty.

W takim razie inaczej: doświetlanie 1x15W LED i nie zastąpi i mało co wyrówna braki światła dziennego.

Chomiki też są tanie, wg twojej teorii nie opłaca się o nie dbać, tylko kupować nowe jak zdechną.

Pomijając że chomik to jednak istota nieco bardziej rozwinięta niż roślinka: jeśli kupisz chomikowi maleńką klatkę za 170 zł w której i tak nie będzie miał optymalnych warunków rozwoju, to porównanie trafione. Chodzi o zachowanie umiaru między ceną roślin, a inwestycjami na osprzęt do ich uprawy. Jeśli to jest bez znaczenia, to kupujesz muchołówki po kilka zł w hurcie i nad nimi 4 żarówki po 180 zł. To już Twój wybór, rzecz jasna, ja tylko wskazałem że moim zdaniem to się mija z celem.

Spodziewałem się odpowiedzi ułatwiającej wybór, lub sugestii, że od tych LED mimo wszystko lepsze jest inne źródło światła, a nie dyskusji na temat cen i osobistych wycieczek.

Już w pierwszym poście napisałeś, że czytałeś że źródło LED jest nienajlepsze, ale mimo to podałeś dwie lampki do wyboru. Czyli chcesz żeby inni doradzili Ci, która z dwóch słabych mocą, nienajlepszych lampek jest "mniej nienajlepsza"? Doradzono Ci świetlówki liniowe, ale okazało się że są zbyt prądożerne. Technologia LED jest na naszym podwórku jeszcze mało popularna, dość droga i niesprawdzona. Prędzej znajdziesz wskazówki na zachodnich stronach.
Wybacz, ale ja do uprawy roślin mam inne podejście. Do pewnych gatunków trzeba mieć warunki, a nie zapewniać półśrodki, które ledwie umożliwią jakikolwiek wzrost. Jestem zadeklarowanym przeciwnikiem hodowli muchołówek i kapturnic pod lampami, i tyle. Jeśli chcesz rady, to spodziewaj się, że ludzie będą chcieli doradzić optymalne oświetlenie (o ile to możliwe), a nie "mniejsze zło". Co za różnica, którą żarówkę wybierzesz skoro obie są totalnie za słabe?

Za ostry ton przepraszam :)
hddk

Postprzez pepton » 14 sie 2011 22:15

ciekawa dyskusja - zapominacie tylko o jednym że w watach to się liczy pobór mocy a nie ilość światła które daje dane źródło,
a koledze jak chce kombinować i wybrać coś w miarę oszczędnego i o dobrych parametrach to polecam 70w HPSa do tego odbłyśnik tak dobrany aby światło się nie rozpraszało, całość zawieszona dość wysoko nad rośliną aby jej nie usmażyć - tylko po co te kombinacje jak każdy w domu ma parapet
pepton

Następna strona

Powrót do Terraria i sprzęt