doświetlanie roślin

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

doświetlanie roślin

Postprzez ltgray » 15 cze 2010 16:30

Chciałbym zacząć uprawiać muchołówkę i jakąś z rosiczek subtropikalnych. Mam do dyspozycji parapet południowo-wschodniego okna (bardziej na wschód niż na południe). W przypadku braku zachmurzenia bezpośrednie słonce było dostępne na początku czerwca ok. 3,5 godz. (9-13:30).

W takich warunkach wymagane byłoby doświetlanie roślin?

W takich warunkach wymagane byłoby doświetlanie roślin przez kilka godzin dziennie?
Przy takiej pogodzie jak jest ostatnio (pochmurno) trzeba doświetlać ciągle?

Jedna świetlówka T5 24W 10 000K byłaby wystarczająca dla nie więcej niż 5 roślin?
Jeśli tak to, lepiej używać jedną świetlówkę, czy dwie ale przy krótszym czasie doświetlania?
ltgray

Re: doświetlanie roślin

Postprzez jan » 15 cze 2010 18:27

tak, w takich warunkach świetlnych byłoby wymagane doświetlenie głównie dla muchołówki.
nie, nie trzeba doświetlać, pogoda to pogoda, w naurze ma to samo, czasem słońce jest, czasem nie

jedna świetlówka jest wystarczająca dla tylu roślin ile zmieści się między jej jednym końcem a drugim końcem ;)
PODOBNO ekwiwalentem słońca jest jakieś 100W (więc 4 świetlówki 24W).
więc obawiam się że zwłaszcza w przypadku muchołówki jedna świetlówka to za mało. (ale niech to potwierdzą hodowcy muchołówek spod świetlówek)

lepiej używać większej ilości świetlówek przy dłuższym czasie naświetlenia, obawiam się że żadna z proponowanych przez ciebie opcji nie jest dobra ;) O ile dla rosiczek okna są dobre o tyle dla muchołówki bez możliwości zimowania - okien nie polecam. (inaczej będzie rośliną jednoroczną)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Re: doświetlanie roślin, zimowanie

Postprzez ltgray » 15 cze 2010 18:43

Jeśli chodzi o zimowanie to mam miejsce gdzie mogę przewieźć muchołówki na przechowanie - temperatura do 10 stopni.

Czytałem też, że ostatecznie można przezimować w lodówce. Zimował tak ktoś? Jeśli tak to z jakim skutkiem?
ltgray

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 15 cze 2010 19:02

Zimowałam. podlewanie raz na tydzień, raz na miesiac czyszczenie patyczkiem do uszu rośliny z freony, bez przykrywania workami etc. Efekty dobre.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez szamanka » 15 cze 2010 19:30

Myslę ze w przypadku do 3-4 roslin sprawę może załatwic jedna świetlówka kompaktowa (24W swieci za 100W czy coś takiego :) )
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Gandalf_90 » 07 lip 2010 21:07

Witam wszystkich!

Wpadł mi taki pomysł na doświetlanie - listwy na diodach LED. Słyszał ktoś o tym? Nadają się LEDy do doświetlania roślinek czy raczej nieszczególnie?
Zasadniczo można sobie teraz kupić diody o dowolnym odcieniu bieli (ciepły, zimny) o róźnej mocy, a na pewno są one oszczędniejsze od świetlówek, wystarczy potem chwila zabawy z lutownicą i listewka zrobiona. Tylko teraz pytanie czy spektrum światła dostarczanego z nich będzie oddziaływać na roślinki pozytywnie? Czekam na wasze wypowiedzi :D

Pozdrawiam!
Gandalf_90

Postprzez 1w0na » 07 lip 2010 21:12

Był już gdzieś taki temat, że ktoś coś próbował. ;)
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez Gandalf_90 » 08 lip 2010 06:14

Może i tak, tylko pytanie z jakim efektem te próby były, bo wiele to sie nie dowiedziałem z tamtych postów...
Gandalf_90

Postprzez szamanka » 08 lip 2010 07:54

Spektrum może i byłoby ok, ino diody świecą mało intensywnym swiatłem więc musiałoby być ich naprawdę dużo. Biorąc pod uwagę ze za równoważnik swiatła słonecznego na naszych szerokościach geograficznych uznaje się minimum 100W swietlówkowych to z diodami może być ciężko.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Gandalf_90 » 08 lip 2010 20:26

No to może tak: mam pojedynczą diode LED o mocy 3W, zrobie do niej sterownik w wolnej chwili (automatyczne włączanie, sterowanie pilotem itp - zależy co mi sie przypomni :D ), a potem z bliskiej odległości będe oświetlać wybraną do testów sadzonke drosery i zobaczymy co z tego wyjdzie. Albo bedzie dobrze, albo nie i tyle...

PS.
Szamanka, Ty może ze Śląska jesteś? Po słowie 'ino' tak sądze B)
Jeśli tak - witej dziołcha i winszować, w końcu rodaków kajś trefić idzie B)
Gandalf_90

Postprzez JGKRASNAL » 10 lip 2010 09:31

poruszę to w tym temacie bo tu jest o tym mowa ale są różne odpowiedzi, i chciał bym się dopytać czy więc jarzeniówka o mocy 100W wystarczy do dostarczenia światła muchołówce i jak bym chciał żeby nie stała przy oknie to ile czasu dziennie bym musiał ją naświetlać.
JGKRASNAL

Postprzez szamanka » 10 lip 2010 10:09

12-14h, ale i tak roslina nie będzie tak ładna jak ta rosnąca na słońcu.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie