Doświetlanie

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Doświetlanie

Postprzez 313Marcin » 24 gru 2009 11:32

Witam, niedawno rozpocząłem hodowlę roślin owadożernych, posiadam Drosera capensis oraz aliciae, Muchołówkę amerykańską oraz nieznanego mi jeszcze tłustosza. Roślinki trzymam na zachodnim parapecie i zauważyłem, że słabo się wybarwiają, chciałbym więc zapytać jaką świetlówkę mógłbym na nie zastosować i gdzie najlepiej ją kupić. Chciałbym też zapytać, czy doświetlanie i tak musi być przy oknie, czy mogę roślinki położyć na biurku trochę dalej od okna i włączyć im świetlówkę. Z góry dziękuje za pomoc, wesołych świąt;)
313Marcin

Re: Doświetlanie

Postprzez ArturP » 24 gru 2009 12:04

Muchołówka powinna zimować. Reszta roślin przeżyłaby bez doświetlania przy południowym oknie. Jeżeli jednak zdecydujesz się na zakup oświetlenia, to jeśli będzie ono wystarczająco mocne, możesz odstawić rosliny od okna i powinny pod nim rosnąć tak samo dobrze, jak przy dobrze oświetlonym oknie.

Co do samego oświetlenia, to oczywiście świetlówka liniowa, osobiście polecam T5. Ile Watt, to nie wiem, najlepiej jak najwięcej - tyle na ile masz miejsca, bo przecież kolekcja będzie Ci się powiększać. Możesz pokusić się o specjalną świetlówkę taką jak np. phlips aquarelle, ale coś w stylu daylight (ok. 6500K) powinno wystarczyć. Jeśli będzie to jakas oprawa na dwie świetlówki możesz dać taką i taką.

Niektórzy idą na ustępstwa i kupują kompakty (żarówki energooszczędne), ja bym tego nie robił, bo to niewiele tańsze, a dużo gorsze rozwiązanie..

Pozdrawiam.
ArturP

Postprzez tnt112 » 24 gru 2009 17:02

Przy okazji... czy taka żarówka nada się na doświetlanie http://allegro.pl/item850676056_swietlowka_kompaktowa_osram_duluxstar_11w_e27.html
Obrazek
tnt112

Postprzez ArturP » 24 gru 2009 22:57

To, że nie ma pokazane jej widma, to pal 6, ale nawet barwy nie ma. Na doświetlanie biurka, albo szafki całkiem spoko.
ArturP

Postprzez tnt112 » 25 gru 2009 10:37

to dobrze się składa bo będe doświetlał tylko jedną roślinkę i to lampka biurkową... dzięki za pomoc
Obrazek
tnt112

Powrót do Terraria i sprzęt