Drosera Erythrorhiza

Forum poświęcone rosiczkom

Drosera Erythrorhiza

Postprzez BlachaSk8 » 08 lut 2010 22:55

Witam :).
Pytanie odnośnie tej rosicy, a dokładnie jej hodowli z nasion. Przeszukałem owadozery ale nie znalazłem. Czy wysiewał ją ktoś kiedyś z nasion? czy postępować z nasionami tak jak np. u D.pelata? jaki jej zapewnić warunki normalnie jak już będzie większa? z góry dzięki za odp.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Drosera Erythrorhiza

Postprzez Matrix » 09 lut 2010 00:05

Ja wysiewałem; nasiona traktowałem roztworem kwasu Ga3. Kilka wykiełkowało po czym natychmiastowo padły.
Jeśli nie masz jeszcze wprawy z bulwiastymi to nie ma co sobie nawet nerwów niszczyć. Warunki to obowiązkowo temperatura max do 20 *C i podlewanie na "wyczucie" (żeby bulwa nie zgniła ^_^ ).
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Re: Drosera Erythrorhiza

Postprzez jan » 09 lut 2010 08:45

Powiedziałbym raczej że mało która rosiczka bulwiasta może być traktowana jak peltata, bo peltata jest jedną z najłatwiejszych, podczas gdy większość bulwiastych to marudne rośliny których nie idzie trzymać w popularnych dla roślin owadożernych warunkach. Matrixowi pewnie się nie udało bo próbował na mało przepuszczalnym podłożu.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Powrót do Rosiczka