Drosera Peltata Gold Coast i Auriculata.

Forum poświęcone rosiczkom

Drosera Peltata Gold Coast i Auriculata.

Postprzez Dorian » 29 sty 2010 12:28

Witam,

mam pytanie odnośnie hodowli tych dwóch rosiczek.
Zakupiłem bulwę Peltaty i nasiona Auriculaty. Wiem, że bulwę należy włożyć w wilgotny torf, a wodę nalać na podstawek dopiero jak zacznie rosnąć.
A jak jest z nasionami Auriculaty?? Wymagają ciepłej stratyfikacji? czy mogę je od razu siać?
I czy obie te rośliny rosną przez cały rok i nie wymagają okresu spoczynku?

Z góry dziękuje za odpowiedz

Pozdrawiam
Dorian

Re: Drosera Peltata Gold Coast i Auriculata.

Postprzez szamanka » 29 sty 2010 13:22

Bulwiaste przechodzą w naturze okres spoczynku, ale dla odmiany w porze gorącej, i podejzewam że u Ciebie na bank latem też go przejdą, no chyba że będziesz je trzymał w chłodnej piwnicy.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Dorian » 29 sty 2010 13:34

No właśnie też wiedziałem, że normalnie rosiczki bulwiaste, latem zamierają. Ale wlaśnie na aukcji z bulwą Peltaty Gold Coast jest napisane, że rośnie przez cały rok i nie wymaga okresu spoczynku.
Dorian

Postprzez szamanka » 29 sty 2010 15:24

Nie wiem co to za kultywar, generalnie ponoć pelata daje jakos rade latem, ale ona jest odpowiednikiem bulwiastego capensisa, generalnie bulwiaste powyżej 20*C nie rosną, a chowają się do bulw w nieco wyższej temperaturze, jak lato bedzie ciepłe a ponoc ma byc to na pewno zamrą.

Aczkolwiek znam sie na nich średnio, miałam kiedys peltate ale krótko bo padła :) I nie biore się więcej za tą grupę, jest jak dla mnie wystarczająco dużo równie ładnych, a mniej uciążliwych gatunków.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez BlachaSk8 » 29 sty 2010 23:58

Co to tych temp powyżej 20* to tak nie do końca jest ;]. Ja mam u sibie w domu ok 25*C i mi rośnie :). Aczkolwiek niższa temperatura przyczynia się pewnie do tego że rośnie w górę. Moja od pół orku w formie rozetkowej.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez szamanka » 30 sty 2010 00:14

Przy szybie jest chłodniej, ale grzać na 25*C - lol :)
W naturze przy 25*C śpią, nie wiem jak w hodowlach i czy okres spoczynku jest warunkowany jeszcze czymś.
szamanka
Administratorka

Postprzez BlachaSk8 » 30 sty 2010 08:40

Ale najlepsze, że nie mam jej przy szybie tylko na szafce z dala od szyby pod lampką ;]. I jedyne co to to, że nie rośnie w górę ^^.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Powrót do Rosiczka