Drosera spatulata "Olbrzym" - Porady dla początkującego

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Re: Drosera spatulata "Olbrzym" - Porady dla początkującego

Postprzez VanDreyer » 04 lut 2012 22:44

Dlatego mówie że to nie może być ziemia tylko torf o pH 3.5 - 5 . Sam torf bez żadnych nawozów. Taka ziemia dla iglaków może i ma dobre pH, ale zawiera różne nawozy itd.
Poczytaj sobie to http://roslinyowadozerne.eu/art/hodowla ... odatki.php
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez Grimgoro » 06 lut 2012 21:15

Nasionka przyszły, jutro wysiewam
Torf kwaśny nie nawozowany znalałem , wode destylowaną mam.
Moje pytanie jest takie doświetlać nasiona bo przecież w ziemi nie ma światła.
CZy moge sadzić je wszystkie w donicy średnica 22 cm żeby ładnie wyglądały i nie musiał ich przesadzać oraz czy jak dorosną to moge je karmić robakami wędkarskimi (żywa przynęta)?
Grimgoro

Postprzez szamanka » 06 lut 2012 22:21

Za duża ta donica jak dla mnie, ale rób jak uważasz.

Co do robaków wędkarskich -nie, są zbyt silne i zbyt duże. Karma dla rybek taka w płatkach, mleko w proszku, pyłek pszczeli, odzywka białkowa. Trzeba też uwazać żeby nie przesadzić, nie dać za dużo żeby to nie roślinach nie pleśniało.

Zimą swiatło jest, tylko mało :) Możesz doświetlać np żarówką energooszczedną, natomiast żarówki tradycyjne słabo się do tego celu nadają.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez VanDreyer » 06 lut 2012 22:23

Grimgoro napisał(a):Nasionka przyszły, jutro wysiewam
Moje pytanie jest takie doświetlać nasiona bo przecież w ziemi nie ma światła.
czy jak dorosną to moge je karmić robakami wędkarskimi (żywa przynęta)?

O to chodzi, że nasiona nie są w podłożu (zakopane) tylko leżą sobie na nim (wystarczy wysypać i najwyżej przycisnąć/przyklepać), więc nie trzeba wymyślać specjalnych metod doświetlania :P Wystarczy lampka nad doniczką (byle nie za nisko) i powinno być dobrze.
Tak jak powiedziała szamanka - robaki białe i pinki będą dla nich zbyt duże ( wykiełkują to zobaczysz dlaczego). Jeszcze jak będziesz dokarmiać jakimś pokarmem dla ryb to rób to ostrożnie - pokarm nie może stykać się z podłożem bo pleśń zaatakować może.
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Poprzednia strona

Powrót do Ogólnie