Drosera spatulata "Olbrzym" - Porady dla początkującego

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Drosera spatulata "Olbrzym" - Porady dla początkującego

Postprzez Grimgoro » 02 lut 2012 22:36

Witam dokładnie pare godzin temu zamówiłem z allegro nasiona Drosera spatulata lecz iała dopisek olbrzymia i podspodem wyjaśnienie iż ma jedne z największych liści.
To był właśnie jeden z wielu argumentów dzięki którym wybrałem ją a nie np przylądkową.
Ale nie oto mi chodzi chciał bym :

- porady jak zasiać
- Porady w puźniejszej hodowli
- Zdięcie jak by taka wyglaała "olbrzymia"
- opinie o tej roślince
- Jak sie przygotować do uprawy

Nasiona zamówiłem wraz z torfem jutro ide po destylówke i po doniczke i mam pytanie czy rodzaj doniczki ma znaczenie jak np przy kaktusach które też hoduje?
Oraz czy wschodnie okno wystarczy gdyż jestem jednym z młodszych domowników i doniczka z nasionami w salonie zaraz wylądowała by w koszu.

Prosze o nie odsyłanie mnie do innych działów gdyż chciał bym usłyszeć to wszystko z pierwszej ręki.
Z góry dziękuje za pomoc
Grimgoro

Re: Drosera spatulata "Olbrzym" - Porady dla początkującego

Postprzez pokerface » 02 lut 2012 22:58

Wszystko jest na portalu i na forum wystarczy trochę poczytać miłej lektury ;)
pokerface

Postprzez allgreen » 02 lut 2012 23:55

Witam domyślam się że jesteś początkujący a więc jak powiedział przedmówca kłania się portal, a konkretnie
http://www.owadozery.pl/drosera-spatulata-a559.html i coś o wodzie jak co http://www.owadozery.pl/wszystko-o-wodz ... -ar46.html
allgreen

Postprzez szamanka » 03 lut 2012 01:49

Głupio zrobiłeś, bo spatulaty są tak małe, ze nawet ta olbrzymia będzie 2-3x mniejszy od przylądkowej.

Zdjęcia masz na aukcji allegro i jeśli to jest to co myslę to osiągnie jakieś 5-6cm
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Grimgoro » 03 lut 2012 16:32

dobrze a jak zasije je w stadardowej doniczce o średnicy 13 cm ile może tam być tych rosiczek bywzajemnie sobie nie przeszkadzały oraz czy w pużniejszym etapie moge dać żwirek by ładniej wyglądało podłoże
Grimgoro

Postprzez szamanka » 03 lut 2012 19:06

Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Grimgoro » 04 lut 2012 00:47

dzięki za info.
I wiecie co to że będą mniejsze zrekompensuje mi ich liczebność.
Teraz tylko czekamy na nasionka.
Jutro ide na zakupy czyli destylówka jakaś ładna donica żarówka energooszczedna
oj będzie się działo.
Jak byście chcieli to mógł bym robić foty i dawać z przebiegu hodowli
Grimgoro

Postprzez szamanka » 04 lut 2012 01:15

Mozesz założyć temat w fotorelacjach i regularnie wrzucac, można by było wtedy prześledzić jak się rozwijają młode rosiczki :)
szamanka
Administratorka

Postprzez Grimgoro » 04 lut 2012 01:23

i chyba tak właśnie zrobimy ale najpierw niech te nasiona przyjdą a powinny w poniedziałek bo w sobote poczta nie działa to wtedy zacznie się dziać

-- 03 lut 2012 23:55 --

http://allegro.pl/30-x-rosiczka-spatulata-olbrzym-torf-latwauprawa-i2081629554.html

Oto dokładnie ta aukcja z której zamawiałem nasiona
Grimgoro

Postprzez VanDreyer » 04 lut 2012 14:38

Eh, jak powiedziała szamanka- capensis jest kilka razy większy od giganta spatulaty- a 10 zł za 30 nasion i woreczek torfu to ( według mnie) lekka przesada. Heldros jest dobrym sklepem, ale z nasionami jednak przesada jest. Teraz pierwsza lepsza aukcja na allegro z capensisem to 50 - 100 sztuk za 1,50 - 2 zł + przesyłka. To tak na przyszłość ( u heldrosa bardziej opłaca się kupować dorosłe, unikatowe rośliny ) No i fakt, byłoby miło jakbyś zrobił fotorelacje.
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez Grimgoro » 04 lut 2012 20:04

dobrze wiedzieć a czy ta siemia która będzie w zestawie wystarczy na doniczke o średnicy 22 cm zwężajacej sie w dół na kształ półkola.
Gdyż chce tam posiać z 4,5 rosiczek
Grimgoro

Postprzez szamanka » 04 lut 2012 21:06

Nie jest napisane w aukcji ile tego torfu będzie, ale na 90% nie. Z tego co pamiętam i sama kiedyś kupowałam ziemi jest niewiele więcej niż na doniczkę o średnicy 5cm.

Siej do doniczki wszystko co dostaniesz, nasiona są bardzo drobne, rosiczki idą w ilość, nie w jakość. To działa też w ten sposób, że może nie wyhodujesz 10 roślin z 10 nasion bo niektóre przegrają konkurencję o miejsce w doniczce, ale te które wyhodujesz będą tym silniejsze i ładniejsze :)
szamanka
Administratorka

Postprzez Grimgoro » 04 lut 2012 21:47

a co z ph ziemi wszystko co jest u mnie w kwiaciarniach oscyluje w granicach ph od 3.5 do 5
choć najcześciej idze to w 4.5.5 ph
A co do nasion to jak wszystkie wykiełkują to na jakiej zasadzie działać będzie puźniejsza selekcja
Grimgoro

Postprzez VanDreyer » 04 lut 2012 22:00

Zacznijmy od tego że żadna ziemia, tylko torf :) pH właśnie 3,5 -5 jest dobre, ale jak napisałem ma to być torf - czysty beż żadnych dodatków. Nei wiem czy jest sens dawania takiej dużej doniczki. Wystarczy mała 7 cm i dajesz tam wszystko. Raczej wszystko nie wykiełkuje ( juz kilka roślin mniej ) jak wykiełkują kilka może paść ( były słabsze) a potem walka o światło. Normalnie na torfowiskach rosiczki rosną jedna obok drugiej i tworzą niesamowite kępy, a jakbyś dał wdzystko do takiej doniczki to by trochę łyso wyglądało :)
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez Grimgoro » 04 lut 2012 22:03

to jest tak w jdnym sklepie była ziemia kwaśnia z ph 3.5-4 ale tam pisało ze to do iglaków
Grimgoro

Następna strona

Powrót do Ogólnie